Victoria och Daniel väntar barn 2012

Nyheten om att kronprinsessparet väntar barn togs emot med glädje bland hovexperter och politiker. Att paret väljer att lämna besked så pass tidigt är ingen slump. "De vill vara öppna, det är den nya tidens monarki", säger hovexperten Roger Lundgren.

  • Kronprinsessan Victoria anländer på onsdagen till Grand Hotel i Stockholm för att närvara vid utdelningen av priset Årets Svensk i världen.

    Kronprinsessan Victoria anländer på onsdagen till Grand Hotel i Stockholm för att närvara vid utdelningen av priset Årets Svensk i världen.

    Foto: SCANPIX

  • Foto: SCANPIX

Spekulationerna har varit många om kronprinsessparets eventuella tillökning men igår klockan 15.00 kom beskedet: kronprinsessan Victoria är gravid och väntar barn i mars nästa år.

– Kronprinsessparet mår bra och hela kungafamiljen gläds naturligtvis åt detta, säger hovets informationschef Bertil Ternert till SvD.

Beslutet att gå ut med nyheten just nu var parets eget, enligt Ternert, men det hårda trycket från medierna kan ha spelat in.

– Det har funnits ett intresse under en längre tid, säger han.

Hovets hemsida var hårt belastad i går eftermiddag och låg tillfälligt nere.

– Vi hade säkrat upp men tydligen blev det ett mycket hårt tryck.

Bland hovreportrar som länge tävlat om vem som kunde bli först med nyheten var stämningen uppsluppen efter beskedet om tillökning i kungafamiljen.

– Det är jättegoda nyheter. Jag är mycket glad för deras skull och det känns så roligt med goda nyheter för familjen, den varan har det ju varit väldigt tunt med sedan bröllopet, säger Roger Lundgren, hovexpert på tidningen S.

Barnet väntas först i mars i nästa år, men att beskedet kommer så tidigt är inte så konstigt, menar han.

– Det har varit så mycket spekulationer så då vill hon ge raka besked. Barnet kommer ju att bli en historisk bebis, som tronarvinge kan Victoria bli den första kvinnliga regenten inom släkten Bernadotte.

Kollegan Sten Hedman, med ett långt förflutet som hovreporter, håller med.

– Det här barnet är ju det första som föds där kön inte har någon betydelse för tronföljden.

Han tror inte att kronprinsessan kommer att föra en medieskygg tillvaro fram till födseln som en del andra kungligheter ute i Europa. Enligt hovet förväntas heller inga större förändringar i kronprinsessparets program.

– Det är de alldeles för pigga för. De kommer att vara en modern barnfamilj, synas ända in i det sista, dela på föräldraledigheten och låta sina barn gå i så vanliga skolor som det bara går, säger Sten Hedman.

Att paparazzibilderna skulle sina under de kommande månaderna är således föga sannolikt.

– Vi kommer nog att få se Victoria bli större och större, drottning Silvia körde ju sitt officiella program ända in i kaklet, säger Roger Lundgren.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och före detta mentor till kronprinsessan, har redan gratulerat Victoria.

– Det har länge varit hennes dröm att bli mamma och det är alltid härligt att få en dröm realiserad, säger hon till TT.

Hur länge den positiva uppmärksamhet som graviditeten ger håller i sig beror enligt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, på hur hovet använder sig av situationen.

– Det handlar om vad man väljer att använda graviditeten, uppväxten och barndomen till och hur man väljer att spela ut det. Mediestrategin där är lika viktigt som att det finns en tronarvinge.

Han tror att det redan finns en färdig handlingsplan.

– Det här inte är vanliga människor utan det regerande statsöverhuvudets familj. Framförallt måste de se till att den här stackars pojken eller flickan får något slags privatliv utan att det uppfattas som störande eller snobbigt.

Balansgången är att samtidigt inte framstå som "mediekåta kändisar".

– Vad som ligger i svensk kunglig tradition och vad jag tror att de gör är att gå en medelväg och ha någon slags halvoffentlighet. Sköter man det väl blir det en pr-triumf, säger Dick Harrison.

Gårdagens besked gav nytt liv åt vadslagningsfirmornas verksamhet – både exakt datum för nedkomst och namn på den kommande tronarvingen figurerar som vadslagningsalternativ.

Redan innan graviditeten blev känd fanns ett spel igång på spelsajten Unibet om när kronprinsessan Victoria skulle föda ett barn. I går justerades datumförslagen till om hon föder före den 1 mars 2012 eller inte. De som satsat ”ja” har just nu möjlighet att få 2,5 gånger sin insats.

I kategorin ”namn på prinsen” är oddsen lägst för Gustav och Oscar, tätt följt av Erik och Carl-Johan. Blir det en kvinnlig tronarvinge ligger istället Désirée högst upp, följt av Christina och Margaretha med bubblaren Maj.

Som bekant har kungligheter ofta flera förnamn, men några formella krav på att ha fler än ett namn finns inte, enligt Dick Harrison.

– Det finns inga regler för vilka namn en tronarvinge ska ha. Däremot använder de sig säkerligen av några av de namn som lever i familjetraditionen, säger han.

Störst variation finns på kvinnosidan, det finns inga fasta drottning- eller prinsessnamn. Är det däremot en manlig tronarvinge är det stor chans att det blir Carl eller Gustav eller något annat av de mansnamn som återkommit de senaste två- trehundra åren, enligt Harrison.

– Louise eller Sibylla är troligt om det blir en flicka och oavsett kön kan vi iskallt räkna med 4-5 förnamn i alla fall, säger hovreportern Sten Hedman.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän

Stort räddningspådrag för brand i Gamla stan

”Hela området ett riskobjekt.”

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.