Arbetsmiljöverket genomför nu en utredning kring vad som hände i söndags när en 30-årig guide dödades av en flock vargar på Kolmårdens djurpark. En rapport kommer att stå färdig inom kort. Därefter har Kolmården fram till i höst på sig att komma med ett yttrande. Om djurparken inte kommer med åtgärder på hur en liknande olycka inte inträffar igen, kan Arbetsmiljöverket helt förbjuda vargarna på Kolmården.

– Ska man fortsätta jobba med vargarna måste man säkerställa att det här inte kan hända igen, det är en utgångspunkt, säger Per Johansson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets utredare var på plats i måndags för att höra både ledningen och de anställda om vad som hände. Även Kolmården har en skyldighet att genomföra en egen utredning.

– Den enda beskrivning vi har kommer från personalen och arbetsgivaren, men ingen har sett vad som har hänt, så det finns ingen förklaring till olyckan. Det försvårar naturligtvis, säger Per Johansson.

Polisen har ännu inte förhört djurparkens personal, och vill till Folkbladet inte uttala sig om den tekniska undersökningen från olycksplatsen. Förundersökningsledare Anders Wallberg säger till Folkbladet att han inväntar Arbetsmiljöverkets yttrande för att gå vidare, men förväntar sig att händelsen landar i ett åtal.

– Det här är en så pass allvarlig olycka så jag skulle bli förvånad om det läggs ner, säger Anders Wallberg.

CHATT Vargexperten svarar på läsarnas frågor

Mer om vargattacken på Kolmården:

Djurparken: Vi har fött upp tama vargar i 30 år

Kolmården anmäls för vållande till död

"Hon hade vargarnas förtroende"

Expert: "Djurskötare är ett farligt yrke"

En varghane kan väga 50 kilo