Knallskott på Norra Bantorget

Stenkastning, knallskott och busvisslingar. Hundratals högerextrema och motdemonstranter manifesterade i dag på Norra Bantorget i centrala Stockholm. En polis skadades av ett knallskott.

FOTO: Fredrik Mellgren

De högerextrema grupperna demonstrerade på eftermiddagen på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Inför mötet, som ägde rum samtidigt som Prideparaden, hade Stockholmspolisen fått nationell förstärkning från Västra Götaland och Skåne.

Hundratals poliser, piketer, polishästar samt helikopter fanns på plats i närheten av Norra Bantorget, där det högerextrema mötet anordnades. Polisen spärrade av hela torget, samt närliggande gator. Inför mötet genomsökte polisen området, samt arrangörernas skåpbil, med bombhundar.

Vid klockan 14.30 utökade polisen avspärrningarna, så att de nådde över hela korsningen mellan Olof Palmes gata och Vasagatan.

Uppskattningsvis hade 400 motdemonstranter samlats vid Norra Bantorgets ena hörn, alldeles intill LO-borgen. De skanderade: Stoppa rasismen!

På motsatt sida av torget, cirka 100 meter från motdemonstranterna, stod de högerexterma grupperna. De hade hängt de norska och israeliska flaggorna intill podiet. Mellan de olika grupperna fanns en mur av poliser, som hindrade dem från att mötas.

Flera fyrverkerier avfyrades. En raket skickades tvärs över torget. Flera kraftiga knallskott smälldes också av. En polis fick ett knallskott i ansiktet och vårdades i närheten av torget.

– Ridande poliser har satts in alldeles intill platsen där fyrverkerierna avfyrades. Det stod cirka tio poliser en bit bort och nu har de placerats närmare. Polisen är på helspänn, berättade SvD:s reporter Fredrik Mellgren, som var på plats på Norra Bantorget.

Strax före klockan 15 kastade flera personer sten på Östra järnvägsgatan. Både kravallpolis och ridande polis försökte att hindra dem. Cirka en timme senare kastade motdemonstranter ägg mot mötesdeltagare i närheten av Norra Latins skolgård.

– Ett antal personer har tyvärr inte hållit sig till våra avgränsningar. Det har inneburit att vi har fått mota tilbaka dem. Vissa har tyvärr kastat saker, däribland sten. Det är olyckligt, säger polisens presstalesman Hesam Akbari.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Kasselstrand: De
är marionetter

SD-styrelsen tar upp uteslutningsärenden.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

”Kommer dröja tills
Cobain får vila i frid”

Krönika

Snyggt och intuitivt i ny Kurt Cobain- film.

Webb-tv

Se trailer till ”Montage of heck”

"Kommer inte göras en film om en ikon lika realistiskt".

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.