Kent Persson vill lyfta in MP i regeringen

Sofia Arkelsten gjorde de Nya Moderaterna till åtlöje. Fredrik Reinfeldt byter ut henne mot Kent Persson, en brinnande Nymoderat som vill lyfta in Miljöpartiet i regeringen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Kent Persson som ny partisekreterare för Moderaterna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Kent Persson som ny partisekreterare för Moderaterna.

FOTO: Tomas Oneborg

”En regering som blir passiv och stillastående får förr eller senare problem. Väljarna förväntar sig nämligen och det med rätta att en regering ska klara av att både styra och utvecklas.”

Vem skulle uttrycka sig så? Någon med syfte att förstärka bilden av att regeringen Reinfeldt har blivit trött, uppgiven och tappat styrfarten?

Kanske det, men också Moderaternas nya partisekreterare Kent Persson som skrev så på sin blogg i söndags, dagen innan regeringen presenterade sin vårbudget.

Att Sofia Arkelsten har gjort sitt som partisekreterare är inte överraskande. Hon lyckades på sina knappa två år skada det varumärke som Fredrik Reinfeldt och förre partisekreteraren Per Schlingmann hade byggt upp. I hög grad har projektet de Nya Moderaterna handlat om att vända på gamla föreställningar om Moderaterna. En slogan som ”Det nya arbetarpartiet” är ett av de tydligaste exemplen.

Och i höstas antog Moderaterna ett nytt idéprogram, med bland annat den här formuleringen:

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”

Läser man programmet väldigt noga så handlar stycket inte nödvändigtvis om Moderaternas historia. Men Sofia Arkelsten lyckades med sina kommentarer bekräfta meningsmotståndarnas bild av att Moderaterna försöker skriva om historien. På de sociala medierna hade motståndarna kalas, och ironiserade om allt från att Moderaterna var först på månen till att partiet startade den arabiska våren. Fredrik Reinfeldt tvingades distansera sig från formuleringarna i programmet:

”Vi har ingen lust att förvränga något eller att ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för.”

Så bytet till Kent Persson är helt enkelt en sorts varumärkesvård. De nya Moderaterna är Fredrik Reinfeldts partipolitiska stordåd, och skall icke förlöjligas.

Med Kent Persson får Moderaterna en partisekreterare som faktiskt brinner för den förnyelse som Reinfeldt har initierat. Perssons frispråkighet har gjort honom uppmärksammad och han har bland annat hävdat att Moderaterna måste bli bättre på välfärdspolitik.

Men Perssons mest radikala idé är en annan: Miljöpartiet borde sitta med i alliansregeringen. Lyckas Persson förverkliga det så är det något helt nytt i svensk politik. Kanske som att vara först på månen.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89452 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Vill införa klimat-rot
för alla slags bostäder

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget.

”Vår politik ska gynna kvinnor”

Per Bolund (MP) motiverar varför man gör detta val.

Kvinnorna som älskade nazister

Kultursvep

Fick de någonsin stå till svars?

24-åring fick frätande kalk i lungorna – dog

arbetsplatsolyckor

Men utredning dröjer.

300 saknas efter färjeolycka i morse

sydkorea

De flesta ombord var skolungdomar.

Ryggsäckar utlöste bomblarm

Boston

Ett år efter terrordådet – hundratals människor evakuerades.

”Ibland skrattar vi mer än vi spelar”

Volleyboll

98-årig spelare imponerar i film.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Se de första bilderna på nya Saab-bilarna

TV

9-3 Aero lämnar Nevs fabrik i Trollhättan.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.