Kärnkraft kan bli valfråga

Vattenfalls ansökan om tillstånd att bygga nya kärnreaktorer kommer att ta flera år att behandla av ansvarig myndighet. Det gör att ärendet inte kommer att hamna hos den nuvarande borgerliga regeringen – utan först hos framtida regeringar. Därmed kan kärnkraften segla upp som en valfråga att räkna med i riksdagsvalet 2014.

Reaktorer på Barsebäck.

Reaktorer på Barsebäck.

FOTO: Scanpix

När statliga Vattenfall idag lämnade in en ansökan om att få bygga en kärnteknisk anläggning med en eller två kärnreaktorer är det bara första steget i en lång och byråkratisk process. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kommer det att ta i alla fall fem år innan myndigheten kan komma med ett yttrande om ansökan.

Först därefter hamnar ärendet på regeringens bord, som då måste ge sitt tillstånd till anläggningen. Samtidigt ska även mark- och miljödomstolen ge sitt godkännande, tillsammans med den kommun där anläggningen ska ligga.

– Det kommer att ta 10-15 år innan en ny anläggning kan tas i drift, säger Lars Skånberg, tillförordnad avdelningschef för kärnkraftssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Dagens ansökan från Vattenfall är den första i sitt slag. Det gör att Strålsäkerhetsmyndigheten ännu inte tagit fram några föreskrifter för hur en ansökan ska se ut. Dessa beräknas vara klara först tidigast 2014 – och då måste Vattenfall komplettera sin ansökan.

De 100 miljoner kronor i anmälningsavgift som företaget måste betala ska nu användas för att bygga upp en organisation inom myndigheten som kan hantera ansökan.

– Vi måste nu förbereda och bygga upp organisationen, så att vi kan granska detaljunderlaget när det kommer in, säger Lars Skånberg.

Den utdragna processen gör att frågan aldrig kommer att hamna på den nuvarande regeringens bord. Istället blir ansökan en fråga för valvinnarna 2014 eller 2018 – beroende på hur lång tid processen tar. Och det öppnar upp för att kärnkraften kan bli viktig under valkampanjen inför nästa riksdagsval.

– Det som krävs för att en fråga ska bli en valfråga är antingen att något parti driver den eller att media börjar rapportera om den, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Det räcker dock inte med att ett parti driver frågan, utan något annat parti måste gå i svaromål. Alternativet är att journalister intresserar sig, vilket hände 1979 då kärnkraften blev en stor valfråga. Journalister gillar konflikter och splittring, och då fanns det konflikter både inom socialdemokraterna och hos de borgerliga.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89475 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.