Kungligheter och allmänhet samlades för ett sista farväl av den prinsessa som offrade så mycket för kärlekens skull.

I Slottskyrkan hade ett hundratal inbjudna gäster samlats för att ta ett sista farväl av prinsessan Lilian. Kungafamiljen var märkbart rörd, och drottning Silvia och prins Carl Philip höll varandra i handen under ceremonin.

Den bruna kistan var svept i den svenska flaggan och pryddes av ett fång av prinsessans favoritblomma, liljekonvalj. Bredvid kistan stod Storbritanniens flagga.

Gudstjänsten som leddes av biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark blev en sammansmältning av det brittiska och det svenska. Temat var kärlek och dess ibland svåra villkor.

Prinsessan Lilian beskrevs som hjärtlig, spontan och lojal, som någon som underkastade sig kungahusets regler för prins Bertils skull.

- Lilian Craig gick in under reglerna för kärlekens skull, sade Lönnermark om prinsessans relation till prins Bertil.

Från prinsessan Lilians egen släkt deltog fru Barbara Davies från London. Lilian var kusin till hennes far och hon minns prinsessan som både varm och rolig.

- Hon var väldigt varm och hade bra humor. Det är sorgligt för det här är slutet på en era, sade hon till TT.

Även utanför kyrkan var stämningen speciell. Redan långt innan begravningsceremonin inleddes fylldes Slottsbacken av människor som samlats för att hedra prinsessan.

En av de första på plats var Marjut Paech från Farsta.

- Jag tycker det är viktigt att hedra Lilian som har gjort en fin insats för Sverige. Hon inger hopp för alla alzheimersjuka och deras anhöriga. Lilian har visat att det går att leva ett långt och värdigt liv med sjukdomen.

På Slottsbacken pratade folk lågmält med varandra och när sorgesaluten började ljuda från Skeppsholmen i slutet av ceremonin tystnade folk nästan helt.

Begravningen avslutades med att den klassiska folksången Auld lang syne spelades på säckpipa innan kistan fördes i kortege till den kungliga begravningsplatsen på Haga. Där ska prinsessan Lilian få vila bredvid vid sin prins Bertil.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?