Kärlek på nätet - en lönsam affär

Uppskattningsvis var sjunde vuxen svensk letar efter kärleken på internet. De är en kassako för nätdejtingsajterna vars omsättning stadigt ökar.

Nätdejtingsajterna drar in storkovan när kärlekskranka svenskar försöker navigera rätt i dejtingdjungeln. Cirka en miljon svenskar uppskattas söka efter drömprinsen eller prinsessan på nätet. I Sverige finns ett femtiotal dejtingsajter, varav fem, sex är stora.

- Sverige ligger högt i rankningen internationellt. Dels har vi många singelhushåll. Dels är internetanvändningen hög. Nätdejting har blivit folkligt och accepterat. Alla känner någon eller någons bekant som har nätdejtat, säger Jenny Ohlin, informationschef på E-kontakt.

E-kontakt, med 257 700 medlemmar, startade i mars 2005. Första året var omsättningen 2,1 miljoner kronor och vinsten före skatt landade på 4 000 kronor. Ett år senare hade omsättningen ökat till 10,2 miljoner och vinsten före skatt var 1,2 miljoner kronor. Prognosen för 2007 talar om en omsättning på cirka 28 miljoner kronor och ett resultat före skatt på cirka fem miljoner kronor.

De svenska sajterna är dock småpotatis i förhållande till cyberrymdens kärleksnäste nummer ett: Match.com. Den internationella dejtingsajten, vars ägare är noterad på Nasdaqbörsen i New York, finns i ett trettiotal länder och omsatte i fjol 2,5 miljarder kronor. I Sverige har Match.com cirka 230 000 användare per månad och finansieras uteslutande via medlemsavgifter.

- Tjänsten är medlemsdatabasen och folk är villiga att betala för kvalitet. Vi har ett tiotal medarbetare som sitter och går igenom varje medlemsprofil för att se till att presentation och bild är seriös, säger Johan Siwers, vd för Match.com i Norden.

Nätdejtingsajterna har ofta en gratis bastjänst. Den som vill ha fler funktioner får räkna med att öppna plånboken. Hur mycket och för vad varierar. Spray Date lanserade nyligen en speeddejtingstjänst i mobiltelefonen. Den finessen kostar 39 kronor. Då får man prata med upp till fem personer i två minuter vardera under en och samma session.

- Man blir mer och mer avancerad som nätdejtare och vill ha fler funktioner, säger Fredrik Pallin, presschef på Spray.

Precis som så mycket annat har nätdejtingen sin vagga i USA. Exakt hur mycket branschen omsätter där är okänt. Men det torde röra sig om minst en miljard dollar per år.

- Europa ligger fortfarande efter USA, men nätdejting är på stark frammarsch här. Förr var det främst yngre människor, men nu har 35+ hittat till nätet, säger Johan Klaesson, vd för Meetic Northern Europe.

Franska Meetic, med filial i Sverige, har 3,2 miljoner aktiva medlemmar i Europa per månad. Förra året omsatte bolaget nära 79 miljoner euro, över 717 miljoner kronor, vilket var en ökning med 83,2 procent jämfört med ett år tidigare.

Förutom medlemsavgifter får en del sajter in pengar genom att sälja reklamplats på sidan. Annonseringen på internet beräknas öka med drygt 30 procent till 4,1 miljarder kronor under 2007, enligt Institutet för reklam- och mediestatistik.

- Det kommer tjänster - som exempelvis nätdejting - som har som sin idé att man tar en liten peng av användare och kanske en liten större peng av annonsörer, säger Morgan Öberg, pressansvarig på Sveriges Annonsörer.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Oriktig uppgift från Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om plats för misstänkta undervattensobservationer.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.