Kalkprotest sprider sig

Protesterna mot Nordkalks planer på att anlägga ett kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland sprider sig. I går hölls en demonstration utanför stadshuset i Stockholm för att påverka gästerna vid World Water Week. Och Visby hölls ett stormöte som lockade över 1 000 personer.

En demonstrant som protesterar mot avverkningen förs bort av polisen medan skogsskördaren kör på i Ojnareskogen.

En demonstrant som protesterar mot avverkningen förs bort av polisen medan skogsskördaren kör på i Ojnareskogen.

FOTO: Scanpix

Utrustade med plakat försökte demonstranterna i Stockholm uppmärksamma de utländska gästerna på konflikten om det unika naturområdet på Gotland.

– Vi vill visa att det finns ett riksintresse och att vi stöttar dem som skyddar skogen på Gotland. Vi är bortskämda med vatten i Sverige, men här hotas grundvattnet på allvar. Vi vill att EU ska sätta stopp för det här, sade Linn Andersson från Fältbiologerna som anordnade demonstrationen.

På plats fanns också Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Han poängterade att det var tack vare demonstrationerna som Högsta domstolen sagt att beslutet om prövningstillstånd av överklaganden skyndas på.

– Fy skäms Nordkalk! Man vill skövla skog för att ett företag ska kunna tjäna några miljoner extra. I den andra vågskålen har vi naturen, djuren och miljön. De väger tyngre och som politiker måste vi stå upp för det, sade han.

En namnlista på nätet hade i går skrivits under av drygt 19 000 personer. Listan ska skickas till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren underströk i går myndighetens inställning och betonade att kalkbrytningen i Bunge skadar miljön. Enligt Naturvårdsverket har Nordkalk inte visat hur verksamheten kan bedrivas utan att unika naturvärden går till spillo.

– Man har inte kunnat visa vilka konsekvenser det här får. Man har inte heller kunnat visa hur det ska kontrolleras och hur uppföljningen ska ske, säger Maria Ågren.

I klassiska Almedalen i Visby anordnade nätverket Rädda Ojnareskogen ett möte som samlade över 1 000 personer på torsdagskvällen. Här vädjade bland annat Cecilia Schelin Seidegård, Gotlands landshövding, om att Nordkalk ska stoppa avverkningarna tills HD prövat frågan i september. Flera lokala partier (V, MP och FP) anslöt sig, men beskedet från Nordkalk var att man tänker fortsätta med trädfällningen.

Det var i början av juli som företaget Nordkalk fick tillstånd att bryta kalk i Bungeområdet på norra Gotland. Området ingår i ett utpekat naturområde med 250 rödlistade arter och planerades tidigare av Naturvårdsverket att ingå i en nationalpark.

Naturvårdsverket står för ett av det 20-tal överklaganden som lämnats in till HD, och anser att miljöbalken inte tillämpats på rätt sätt när tillståndet gavs. Verket har också ansökt om inhibition, så att träden inte fälls under rättsprocessen, men har fått avslag.

– Ett av skyddsvärdena är Ojnare skog, och får de driva sin verksamhet tills Högsta domstolen fattar sitt beslut kan det hända att man förstör naturvärden som sedan visar sig bli fel, säger Maria Ågren.

I går morse sökte polisen efter demonstranter i Bunge som gömde sig iskogen i försök att stoppa avverkningen.

– Nu har människor klättrat upp i träden igen och två maskiner arbetar. Det är hemskt att se alla träd som faller på kort tid, säger Maria Tranvik från Fältbiologerna.

Demonstranter samlades i går utanför stadshuset i Stockholm där det samtidigt pågick en prisutdelning i samband med World Water Week.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89504 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Förhörs i KU 09.00

Ord står mot ord när
Reinfeldt ska grillas

Vad visste statsministern egentligen om Nuon-affären?

”FMV:s Kockumsräd kan vara ett brott”

Dennis Töllborg:

”Brottet heter självtäkt.”

Fortfarande 287 saknade efter färjan

sydkorea

Dödssiffran har stigit till nio.

Tandhälsa påverkar ditt hjärta

Ny studie

Ju färre egna tänder – desto fler riskfaktorer för sjukdom.

Här är skyltarna du inte trodde fanns

Bilder

Se läsarnas roliga bidrag från världen.

Testa dina kunskap om häxor i historien

Quiz

Var i Sverige började häxjakten?

Flicka räddad ur fångenskap

Vägde bara 20 kilo

Argentinska flickan hölls fången i garage i nio år.

Malaysia kan få hyra Jas 39-Gripen av Saab

Pressad ekonomi ligger bakom förslaget.

Pilot stoppades efter alkotest

Blåste positivt

Skavsta – Polisen fick in anonymt tips om full pilot.

Lätta på gaspedalen på vägarna i påsk

trafiken

Stress kan orsaka olyckor.

Pollenexplosion väntar i påsk

allergier

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?