Kalkprotest sprider sig

Protesterna mot Nordkalks planer på att anlägga ett kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland sprider sig. I går hölls en demonstration utanför stadshuset i Stockholm för att påverka gästerna vid World Water Week. Och Visby hölls ett stormöte som lockade över 1 000 personer.

En demonstrant som protesterar mot avverkningen förs bort av polisen medan skogsskördaren kör på i Ojnareskogen.

En demonstrant som protesterar mot avverkningen förs bort av polisen medan skogsskördaren kör på i Ojnareskogen.

FOTO: Scanpix

Utrustade med plakat försökte demonstranterna i Stockholm uppmärksamma de utländska gästerna på konflikten om det unika naturområdet på Gotland.

– Vi vill visa att det finns ett riksintresse och att vi stöttar dem som skyddar skogen på Gotland. Vi är bortskämda med vatten i Sverige, men här hotas grundvattnet på allvar. Vi vill att EU ska sätta stopp för det här, sade Linn Andersson från Fältbiologerna som anordnade demonstrationen.

På plats fanns också Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Han poängterade att det var tack vare demonstrationerna som Högsta domstolen sagt att beslutet om prövningstillstånd av överklaganden skyndas på.

– Fy skäms Nordkalk! Man vill skövla skog för att ett företag ska kunna tjäna några miljoner extra. I den andra vågskålen har vi naturen, djuren och miljön. De väger tyngre och som politiker måste vi stå upp för det, sade han.

En namnlista på nätet hade i går skrivits under av drygt 19 000 personer. Listan ska skickas till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren underströk i går myndighetens inställning och betonade att kalkbrytningen i Bunge skadar miljön. Enligt Naturvårdsverket har Nordkalk inte visat hur verksamheten kan bedrivas utan att unika naturvärden går till spillo.

– Man har inte kunnat visa vilka konsekvenser det här får. Man har inte heller kunnat visa hur det ska kontrolleras och hur uppföljningen ska ske, säger Maria Ågren.

I klassiska Almedalen i Visby anordnade nätverket Rädda Ojnareskogen ett möte som samlade över 1 000 personer på torsdagskvällen. Här vädjade bland annat Cecilia Schelin Seidegård, Gotlands landshövding, om att Nordkalk ska stoppa avverkningarna tills HD prövat frågan i september. Flera lokala partier (V, MP och FP) anslöt sig, men beskedet från Nordkalk var att man tänker fortsätta med trädfällningen.

Det var i början av juli som företaget Nordkalk fick tillstånd att bryta kalk i Bungeområdet på norra Gotland. Området ingår i ett utpekat naturområde med 250 rödlistade arter och planerades tidigare av Naturvårdsverket att ingå i en nationalpark.

Naturvårdsverket står för ett av det 20-tal överklaganden som lämnats in till HD, och anser att miljöbalken inte tillämpats på rätt sätt när tillståndet gavs. Verket har också ansökt om inhibition, så att träden inte fälls under rättsprocessen, men har fått avslag.

– Ett av skyddsvärdena är Ojnare skog, och får de driva sin verksamhet tills Högsta domstolen fattar sitt beslut kan det hända att man förstör naturvärden som sedan visar sig bli fel, säger Maria Ågren.

I går morse sökte polisen efter demonstranter i Bunge som gömde sig iskogen i försök att stoppa avverkningen.

– Nu har människor klättrat upp i träden igen och två maskiner arbetar. Det är hemskt att se alla träd som faller på kort tid, säger Maria Tranvik från Fältbiologerna.

Demonstranter samlades i går utanför stadshuset i Stockholm där det samtidigt pågick en prisutdelning i samband med World Water Week.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB