Juridisk expert: ”Kastar en skugga över domarkåren”

Justitierådet Göran Lambertz utspel i debatten får universitetslektorn Karol Nowak att höja på ögonbrynen. "Att han ägnar sig åt bevisvärdering vid sidan om en pågående rättsprocess och dessutom hävdar att åklagarna i resningsfallen lagt sig platt är minst sagt märkligt", menar Karol Nowak, som är lektor i juridik vid Lunds universitet.

Göran Lambertz.

Göran Lambertz.

FOTO: Scanpix

I torsdags kväll deltog Göran Lambertz i SVT Debatt och påtalade där återigen att han anser att åklagarna i resningsprocessen lagt sig platt, istället för att driva en ny process mot Sture Bergwall. Lambertz hävdar också att det finns övertygande bevisning mot Bergwall – vilket reflekteras i en debattartikel i gårdagens DN där han tar fram "unika uppgifter som sammantaget innefattar starka bevis". Dessa bevis ska peka mot att Bergwall kan vara skyldig till tre mord han friats för, och ett som han beviljats resning för, enligt Lambertz.

– Det är märkligt att hävda att åklagaren ska göra en ny prövning när det inte finns bevis som håller. Lambertz måste känna till att det är åklagarens rättsliga skyldighet att lägga ned åtalet om det inte finns tillräcklig bevisning för en fällande dom, säger Karol Nowak.

Det Lambertz säger i debatten kan skada förtroendet för rättvisan menar Nowak:

– Det kastar en skugga över domarkåren och skadar rent allmänt förtroendet för rättsväsendet. Man kan verkligen ifrågasätta det lämpliga i det här agerandet och han är ju dessutom inte vem som helst utan någon som pratar utifrån en maktställning, menar Karol Nowak.

Karol Nowak är också kritisk till Lambertz påståenden om att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, kan vara skyldig även om han är friad.

– "Var och en som blivit anklagad för brott skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts", så står det ordagrant i lagen. I juridiken gäller den formella sanningen, det vill säga vad man rättsligt kan komma fram till i en domstol om vad man tror har hänt. Det skall ställas i relation till den reella sanningen, dvs vad som faktiskt har hänt och som det för det mesta är omöjligt att vara hundra procent säker på, säger Nowak.

– Det är bland annat därför man använder uttryck som att skulden skall vara bevisad bortom rimligt tvivel istället för bortom allt tvivel. Ett visst tvivel finns nästan alltid kvar. Rättsligt sett finns det alltså inga mellanlägen, antingen är man skyldig eller oskyldig.

Det resonemang som Lambertz för hör snarast hemma i den rättegångsbalk som gällde fram till 1948, då lagen ändrades eftersom många människor drabbades på ett förödande sätt av att framstå som skyldiga trots att de inte var dömda, påpekar Nowak.

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson anser att Lambertz försöker påverka den pågående resningsprocessen genom sitt agerande i debatten. Karol Nowak konstaterar att han inte kan säga om det stämmer eller inte, men att det finns en uppenbar risk för att det är så. Om något av resningsfallen skulle hamna i Högsta Domstolen är Lambertz på ett självklart sätt jävig, men eftersom HD bara består av 15 personer finns en risk att hans agerande smittar av sig menar Nowak.

– Det är ju bara 15 personer, det är ingen jättekrets direkt. Det går ju heller inte att kalla in någon annan domare i HD, som man kan göra i lägre instanser om en jävssituation uppstår, säger Karol Nowak.

Det som gör Karol Nowak riktigt bekymrad är hur Lambertz debattinlägg drabbar de anhöriga till mordoffren.

– Det måste vara fruktansvärt för föräldrar, släktingar och vänner att behöva titta och lyssna på den här pajkastningen som blir en följd av debattinläggen. Framförallt de föräldrar som aldrig trott på att Bergwall mördat deras barn och är lättade över de friande domarna, säger Karol Nowak.

Läs mer om fallet Quick:

van der Kwast: "Alla hovrätter har fel"

Anhöriga kräver nytt ljus över fallet Quick

Grafik

Quicks domar och frikännande

När Quick frias – vad händer då?

Utdrag ur boken: Quick behöver bara humma

Quick: "Att tala sanning har befriat mig"

Läs mer om fallet Quick:

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.