Julian Assange överklagar häktning

Julian Assange häktas i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för bland annat våldtäkt.
Han kommer också att efterlysas internationellt. Nu meddelar hans advokat att häktningsbeslutet ska överklagas.

FOTO: AP Photo/Lennart Preiss

Stockholms tingsrätt beslöt i dag att häkta Julian Assange i hans frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt sexuellt ofredande och olaga tvång.

Som ett led i verkställandet av häktningsbeslutet kommer Assange nu att efterlysas internationellt och det utfärdas en europeisk arresteringsorder.

– Det är tillfredställande att vi nu har möjlighet att komma vidare i utredningen. Den befinner sig på en punkt där vi inte kan komma vidare utan att höra Julian Assange, säger Marianne Ny till Svenska Dagbladet.

Wikileaks grundare Julian Assange kommer att överklaga dagens häktningsbeslut, säger hans brittiske advokat Mark Stephens till AFP. Enligt norska Dagbladet är Assange villig att ställa upp på att träffa polisen, men han vill inte åka till Sverige.

Ett stort pressuppbåd med ett tiotal fotografer kom till Stockholms tingsrätt för häktningsförhandlingen mot Julian Assange – som själv inte dök upp.

Kammaråklagare Erika Lejnefors yrkade på att Assange ska häktas i sin utevaro. Han är misstänkt för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande i Stockholm, ett fall av samma brott i Enköping och, allvarligast, ett fall av våldtäkt i Enköping den 17 augusti i somras.

Åklagaren angav en rad häktningsskäl och vill ha tillstånd till att ålägga restriktioner när Assange väl grips.

Assanges advokat Björn Hurtig uppger att hans klient förnekar alla anklagelser och säger att det saknas skäl för häktning.

– Min klient förnekar gärningspåståendena och bestrider häktningsyrkandet. Det är oproportionerligt att häkta honom nu när han varit på fri fot så länge.

När SvD pratade med Hurtig hade han inte hunnit gå igenom utredningen ordentligt men kallade den för "mager" och sade att han inte tyckte det fanns skäl för häktning.

– Det här visar att vi har problem med det svenska systemet och att det är oerhört lätt att häkta någon på sannolika skäl. Det är inte rätt att frihetsberöva någon bara för att man vill kunna förhöra personen när man själv vill, säger Björn Hurtig.

Han ville heller inte svara på var hans klient befinner sig för närvarande.

SvD talade med Assange tidigare i november.

Då kallade han anklagelserna för "ärekränkande och falska".

Han säger att hela ärendet har skötts dåligt av de svenska myndigheterna från början och att han planerar stämma den svenska staten på grund av de juridiska missgrepp han anser sig ha blivit utsatt för.

– Jag har inte delgivits ett enda dokument om varken anklagelser eller annat. Jag vet ingenting mer än allmänheten om vad som händer i ärendet.

Assange berättade att han stannade i Sverige i tre, fyra dagar efter polisanmälan för att vänta på "att de skulle få ihop saker och ting", men när han då inte kontaktats av polis eller åklagare lämnade han landet.

Men kvinnornas målsägarbiträde advokat Claes Borgström är lättad.

– Äntligen, det här har varit påfrestande för mina klienter, säger han till SvD.

– Och det är ju uppenbart att Julian Assange håller sig undan.

Men i ett pressmeddelande från Julian Assanges brittiske advokat, publicerat på Twitter , skriver han att Assange flera gånger de senaste tre månaderna har erbjudit sig att bli förhörd. Assange har, enligt advokaten, gått med på att bli intervjuad antingen personligen, per telefon, via videolänk eller e-post, både före han lämnade Sverige och även senare, när han befann sig i Storbritannien.

Enligt pressmeddelandet har alla förslag nekats av åklagaren.

Och enligt advokat Björn Hurtig stannade hans klient i Sverige tills den 14 september i väntan på förhör. När inget hände behövde Assange lämna Sverige för att fortsätta sitt jobb med Wikileaks. Hurtig frågade överåklagaren om det gick bra – och hon sade ja.

"Det är viktigt för det innebär att Julian inte har rymt från Sverige för att undkomma rättvisan", skriver han i ett brev till den brittiska advokatfirman, som även det publiceras på Twitter.

Överåklagare Marianne Ny vill inte kommentera detta.

– Jag kan inte kommentera det vidare än att han har varit anhållen i sin frånvaro sedan slutet av september.

Advokat Björn Hurtig uppger att du sagt att du godkänt att Assange lämnade Sverige?

– Jag har inte givit något tillstånd men jag kan bekräfta att Hurtig i mitten av september frågade om det fanns några tvångsmedel mot Julian Assange, om han var anhållen eller hade reseförbud. Det fanns det inte vid den tidpunkten.

I augusti beslutade jouråklagare att anhålla Assange i hans frånvaro. Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde advokat Claes Borgström överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som nu alltså begärt Assange häktad.

  • Kopiera sidans adress

Fakta: Julian Assange

Australiern Julian Assange, född 1971, är journalist och programmerare och den mest kände företrädaren för sajten Wikileaks, i vars styrelse han också är ledamot.

Han har studerat fysik och matematik vid University of Melbourne. 2006 började han fokusera allt mer på Wikileaks och har fått stämpeln "internetaktivist".

Han beskrivs vara ständigt på resande fot världen över och bo på hemliga platser, för att mellan varven framträda och berätta om Wikileaks publiceringar av dokument.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Supportrar till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vid valmöte i Istanbul i mars 2014. Brännpunkt

”Markera mot allt mer auktoritärt Turkiet”

Fredrik Malm (FP): Sveriges hållning måste uppdateras.

Gyllene vår för Skånes rapsfält

Mild vinter och en strålande vår har gett rapsen på Skånes åkrar en sällan skådad start.

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Bankpalats i city står inför stor förändring

Vasakronan vill rusta upp vid Sergels torg.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.