”Juholt var medveten om felen i augusti”

Håkan Juholt var medveten om felaktigheterna då han begärde fullt ersättningsstöd för sin övernattningsbostad den 13 september i år. Det avslöjar hans assistent Peter Cervin för di.se.

Håkan Juholt på presskonferensen i fredags, där han förklarade sin syn på bidraget till hyran som han fått utan att han haft rätt till det.

Håkan Juholt på presskonferensen i fredags, där han förklarade sin syn på bidraget till hyran som han fått utan att han haft rätt till det.

FOTO: NIKLAS LARSSON/SCANPIX

Peter Cervin säger att samtliga inblandade - han själv, kanslichefen Sven-Eric Söder och Håkan Juholt - var medvetna om felaktigheterna när den nya blanketten om ersättningsstöd skickades in den 13 september.

- Håkan har lämnat in alla uppgifter från 2007 på samma sätt, då ville vi fortsätta med samma rutiner tills vi hittat en lösning med riksdagsförvaltningen, säger han och tillägger att det var socialdemokratiska kanslichefen Sven-Eric Söders uppgift att klara ut detta.

JUST NU: SvD på plats vid S krismöte. Följ rapporteringen här.

Söder har tidigare sagt att han inte fick någon information om de felaktiga utbetalningarna förrän efteråt. Det stämmer inte, hävdar Peter Cervin.

Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, tog redan i somras kontakt med Peter Cervin och Sven-Eric Söder med anledning av ersättningsstödet.

- Det hade kommit upp på tapeten att det skulle finnas en sambo, så det var mer en service till dem, säger Marianne Bjernbäck till Di.se.

Peter Cervin bekräftar för TT att han fick ett samtal från riksdagsförvaltningens enhetschef Marianne Bjernbäck någon gång i början eller mitten av augusti. Det var dock oklart för honom hur reglerna såg ut. Enligt Cervin så bad han riksdagsförvaltningen om att få skriftlig information om vad som gäller för logiersättningar.

Cervin uppger att han kontaktade Juholt, som då ville göra rätt för sig och betala tillbaka. Men de ville vänta på tydligare besked från riksdagsförvaltningen om hur mycket som skulle betalas tillbaka och hur mycket logiersättningen skulle reduceras.

- Jag förväntade mig att riksdagsförvaltningen skulle skicka informationen till oss skriftligen. Men vi fick aldrig veta om det handlade om hundra procent eller femtio procent, utan att det var upp till riksdagsledamoten att bedöma, säger Cervin till TT.

Enligt honom drog ärendet ut på tiden, bland annat på grund av semestrar, och under den tiden lämnade Juholt in en ny ansökan om full logiersättning, 7 255 kronor, den 13 september.

Enligt Cervin lämnades ansökan in eftersom Juholts hyra hade höjts i juni och att uppgifter om förändrade villkor ska redovisas för riksdagsförvaltningen.

- Det är oerhört viktigt att uppgifterna kommer in i tid. Det var bara en information om att hyran hade höjts, säger Cervin.

Han påpekar att det då samtidigt pågick en dialog med riksdagsförvaltningen om vilken ersättning som var korrekt och om hur mycket som skulle betalas tillbaka.

LÄS MER Kanslichefen: Cervins version stämmer inte

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

”Bolånekunder kan drabbas av ny skatt”

Chatt

SvD:s expert svarade på plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."