Nästa anhalt: Galtsjön.

Strax efter klockan tio imorgon förmiddag ska Håkan Juholt möta partimedlemmar och fackligt förtroendevalda på vägkrogen vid E22:an, strategiskt vald för att den ligger mitt i Blekinge.

S-ledaren fortsätter sin botgöringsresa genom landet.

Härom dagen var han i Göteborg, på biografen Draken. Socialdemokraten Katarina Bredberg var på plats och hon kände tårarna tränga fram av den ”känslostorm” som Håkan Juholt väckte inom henne. ”Hans tal var verkligen gripande” skriver hon på sin blogg. Det gick inte att ta miste på uppriktigheten när Håkan Juholt beklagade turerna kring sin bostadsersättning: ”Det var ett fint möte, han är min partiledare, det är 1000 dagar kvar till valet”, fortsatte hon.

En annan socialdemokrat, som normalt inte brukar vara lättimponerad, hade också kommit för att lyssna på S-ledaren. Statsvetaren Ulf Bjereld beskriver på sin blogg en partiledare som kommit för att be om ursäkt för att hans agerande har skadat partiet men som möts av partimedlemmar som redan efter några minuter börjar viska om att nu räcker det, ”nu vill vi gå vidare”.

Det tal som sedan kommer blir ett riktigt höger-vänstertal, enligt Bjereld. Håkan Juholt lät som en ”förkunnare” och publiken lyssnade ”andäktigt”. Statsvetarprofessorns slutsats av det mycket välbesökta mötet blir att Håkan Juholt mycket väl kan gå internt stärkt ur det som varit.

När Håkan Juholt nu åker runt i landet är det framför allt (S)verige han besöker. Med partiet på fötterna igen måste han snart börja möta resten av Sverige.

Och då kan det visa sig att det faktum att socialdemokratiska ögon tåras av hans tal mycket väl kan bli mer av en belastning än en tillgång när Håkan Juholt ska försöka vinna valet 2014.

S-ledarens resa genom arbetarrörelsen kan resultera i att han blir förlåten. Men Håkan Juholt riskerar att stå i tacksamhetsskuld till alla dem som återigen öppnat famnen för honom; en sorts gräsrötternas gisslan.

Redan före turerna kring hans privatekonomi väckte Juholts vänsterretorik drömmar i breda lager inom partiet. När partiets budgetmotion sedan inte levde upp till förväntningarna kom en backlash. Nu har Håkan Juholts möjligheter att driva en politik efter eget huvud försvagats ytterligare. Hans mandat att lägga upp strategin för att vinna nya väljargrupper har urholkats. Det är strypkoppel på från partiets kärntrupper.

Ändå måste något uppenbarligen göras om Socialdemokraterna ska lyckas. Partiets situationen är mycket allvarlig visar SvD/Sifo:s extra väljarbarometer. Under Juholts krisveckor har S tappat nästan 10 procentenheter. Bara drygt 25 procent av väljarna vill lägga sin röst på partiet.

Ett enda parti har på senare år lyckats med en sagolik upphämtning av väljarstöd: Moderaterna i valet 2006. Men det kostade en rejäl omgörning av politiken – och ett partiledarbyte.