I dag klockan 9 möter en mycket hårt ansatt Håkan Juholt partiets mäktigaste organ, Verkställande utskottet (VU), vid högkvarteret på Sveavägen 68. Han gör det med ytterligare uppgifter om fel. Två gånger ska -Juholt ha låtit riksdagen betala en hyrbil, enligt Expressen – för tidpunkter då han samtidigt fått ersättning för resor med den privata bilen.

Samtidigt skärps nu tonläget rejält inom partiet – för första gången går en medlem i partistyrelsen ut och kräver Juholts avgång.

Mariam Osman Sherifay reagerade starkt på uppgifterna om att partikollegan Morgan Johansson skulle ha gjort sitt utspel om medborgarskap efter att ha förankrat det med Juholts stab, något Juholt tillbakavisar. Enligt henne finns det nu bara en lösning – Juholt måste lämna sin post.

– Det här har börjat likna en mardröm. Jag hoppas att det tar slut snart, det här är inte alls bra. Det handlar inte om hans egen person längre utan om partiet och partiets bästa. Det kommer att bli väldigt tungt för oss i partiet men vi kan inte hålla på så här.

Flera i den socialdemokratiska riksdagsgruppen uppfattar situationen som mycket allvarlig och frustrerande eftersom politiken hamnar i skymundan. Riksdagsledamöter som SvD intervjuat menar att även om Håkan Juholt nu rider ut stormen så är hans trovärdighet så sargad att han får svårt att fungera i en valrörelse 2014.

Billy Gustafsson, riksdagsman från Norrköping, ser en fara med att politiska motståndarna kommer att utnyttja allt negativt om Juholt i valrörelsen.

–Det tillhör politikens villkor och förutsättningar, men det är inte precis någon fördel för oss, säger han.

Andra riksdagsledamöter beskriver Håkan Juholt som ”vingklippt” och ”ett sänke att ha med sig” in i en valrörelse då partiet måste vara på topp. En riksdagsman som vill vara anonym uppger också att Juholt under tisdagen varnat flera riksdagskolleger från att kommentera den utsatta situationen.

–Det sades i en mindre krets och på ett ganska hotfullt sätt. Det kändes inte okej, säger SvD:s källa.

Enligt uppgift till TT vill flera distrikt att Håkan Juholt ska avgå frivilligt och har fört fram detta till partisekreterare Carin Jämtin. Hon gick i sin tur ut med ett meddelande på partiets webbsajt i går.

”Vi är ett parti som ska klara en granskning, ett parti vars företrädare ska kunna försvara hur vi agerar”, skrev hon bland annat.

Ett budskap som lämnar stort utrymme för tolkning, tycker S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

–Frågan är om det ska ses som en del av ett spel om hur successionen ska se ut. Då skulle det kunna vara en signal om att hon står till förfogande att ta över, -säger han.

Tre S-namn har sedan tidigare öppet krävt partiordförandens avgång, däribland tidigare riksdagsledamoten Widar Andersson.

SvD berättade i går att valberedningen som lyfte fram Juholt varnades, enligt en S-källa, med hänvisning till att han är slarvig. Göran Johansson, tungt S-namn som fanns med i valberedningen, säger nu att ”förtroendet är rubbat”.

–Vi får vänta och se vad åklagaren kommer fram till. Men det här kan inte gå spårlöst förbi och just nu kan Håkan Juholt inte göra någonting, säger han.

Själv upprepade S-ledaren Håkan Juholt sitt budskap när han igår medverkade i Sveriges Radios P4 Extra med Lotta Bromé.

–Är man politiker på den här nivån kan man inte vara skotträdd eller ha glaskäke. Jag har inte undanhållit någonting medvetet. Jag har gjort vad jag har kunnat, sade Juholt som inte hade några planer på någon timeout.

Juholt sade också – apropå de senaste uppgifterna om dubbla bilersättningar – att han ”eventuellt” fyllt i några reseräkningar fel och att de i så fall ska rättas till. Inte minst mot bakgrund av den växande kritiken inom partiet blir dagens VU-möte viktigt för Juholt.

–Han behöver ge en del -besked om hur han tänker reda ut den här situationen. Läget är allvarligt och det är slarvigt och tråkigt det som hänt, men jag tycker inte att han behöver ta någon timeout, säger Magnus Nilsson, VU-ledamot och ordförande i det Socialdemokratiska studentförbundet.

Att byta partiledare i det här läget skulle utlösa en alldeles för tuff process inom ett parti som inte har tid med ännu en extra partikongress, anser Nilsson.

Marita Ulvskog, VU-ledamot och före detta partisekreterare, säger sig ha fortsatt förtroende för Håkan Juholt – men skulle vilja att han gick en kurs hos Ingvar Carlsson.

–Jag säger det både på skämt och på allvar. Jag jobbade i åtta år för Ingvar och han var väldigt noga in i minsta detalj, både med politiken och med det privata och formella. Håkan är väldigt noga med politiken men ibland glömmer en del politiker det andra.