”På väg mot nästa större skalv”

Ett jordskalv som mätte 4,4 på Richterskalan väckte boende i flera delar av Halland och norra Skåne på måndagsmorgonen. Enligt seismologen Reynir Bödvarsson kan vi räkna med klart starkare skalv inom relativt nära framtid.

Evy Björk, som har en sommarstuga i Frösakull utanför Halmstad, väcktes av att det skakade i marken och i huset vid femtiden på morgonen.

– Jag gick upp och min son, som normalt sover väldigt hårt, hade också vaknat. Det skakade rätt länge och vi gick ut för att se vad som hänt men det såg normalt ut utanför huset. Först trodde jag att det var byggarna på tomten bredvid som börjat extra tidigt, men det var det ju inte, säger Evy Björk till SvD.

Jordskalvet hade sitt epicentrum mitt i Kattegatt, cirka fem mil sydväst om Falkenberg. Skalvet uppgavs ligga på ett djup av 5,8 kilometer, men den siffran är osäker enligt USA:s geologiska institut, USGS.

USGS mätte skalvet till 4,4 på Richterskalan.

Seisomologen Reynir Bödvarsson på Svenska Nationella Seismiska Nätet – SNSN – säger att skalvet var ovanligt starkt för att drabba Sverige.

Skalv runt 4 skadar inte byggnader, men den svenska marken har skakat klart mer än så här tidigare. 1904 drabbades Sverige av ett skalv med magnituden 5,6 utanför Kosteröarna på Västkusten.

- Det var mer än 32 gånger starkare än det här skalvet. Det är ungefär hundra år mellan sådana, så vi går mot nästa större, säger seismologen Reynir Bödvarsson till SvD.

Ett sådant skalv skulle märkas i ett klart större område, skalvet 1904 kändes ända till Helsingfors.

Det är dock fortfarande ett relativt måttligt skalv internationellt sett och skulle inte ge omfattande skador på friska konstruktioner, enligt Reynir Bödvarsson.

Men betydligt starkare skalv skulle kunna slå till mot Sverige. För 10 000 år sedan drabbades det som i dag är Lappland av ett skalv på över 8 i magnitud.

Förutsättningarna var annorlunda då efter istiden som tryckt ned jordskorpan, men ger en fingervisning om att trycket även här kan bli större, till och med inom vår livstid.

- Vi kan absolut inte utesluta magnituder över 6 och även ha i beaktelse att de kan bli över 7, men det är lång tid mellan sådana skalv, säger Reynir Bödvarsson.

För många blev dagens skalv nog mer spännande än skrämmade. Sanna Rayman, ledarskribent på SvD, befinner sig just nu på Bjärehalvön utanför Torekov och berättar att skalvet kändes även i norra Skåne.

– Ja, min mamma och jag vaknade av det vid femtiden, det höll på i ett antal, kanske 15 sekunder. Men det är inget som är skadat, och det var inte så jättestor dramatik direkt. Det har varit skalv här några gånger förut, en gång när jag var liten och då sov jag igenom allt – jag kommer ihåg att jag var väldigt ledsen över att jag missade det då, säger Sanna Rayman till SvD.se.

Också boende i Ängelholm fick ett skakigt uppvaknande:

– Vi vaknade vid fem av att hela huset skakade. Väggarna gnisslade. Vi har inte hunnit kolla om det blivit några sprickor någonstans, säger Anne och Mathias Elm i Ängelholm till TT.

I Skogaby, utanför Laholm, trodde byborna först att ett godståg spårat ur intill samhället.

– Vi bor i en backe ner mot havet. Ett tag var jag rädd att huset var på väg ner, sade en av byborna.

En SvD-läsare berättar att skalvet även kändes ända uppe i Fjärås i norra Halland.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Pistorius får fem års fängelse

Just nu

Den sydafrikanska löparstjärnan sköt ihjäl sin flickvän.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.