Johansson fick bakläxa om FRA

Dagens FRA-lag behöver inte rivas upp för att Säpo ska kunna beställa signalspaning, sade Socialdemokraternas Morgan Johansson efter dagens riksdagsdebatt. Men senare på kvällen fick han bakläxa av partiets riksdagsgrupp.

Efter debatten i kammaren på tisdagen sade Morgan Johansson att han tyckte att den möjlighet att beställa signalspaning partiet anser att Säpo bör få kan rymmas inom dagens FRA-lag, som alltså Johansson inte anser behöver rivas upp.

Men där fick han på tafsen i partiets riksdagsgrupp på tisdagskvällen.

- Så länge verkställande utskottet, partistyrelsen eller riksdagsgruppen inte fattat ett annat beslut så är det kongressens beslut som gäller: riv upp, gör om, gör rätt. Det har blivit väldigt tydligt efter riksdagsgruppen att alla vad som gäller, säger riksdagsledamot Eva-Lena Jansson (S).

Sven-Erik Österberg klargör tydligt att i fråga om att Säpo ska få utökad möjlighet till att ta del av signalspaning från FRA finns ingen motsättning inom S-riksdagsgruppen. Det har partiet tidigare motionerat om.

I fråga om att, i det nya parlamentariska läget, riva upp eller inte riva upp FRA-lagen finns dock ännu inga klara S-besked.

- Där landade väl gruppen i att man vill fortsätta diskutera hur vi ska hantera förhållandet till FRA-lagen, säger Österberg.

Österberg påpekar också att gruppen kommer att fortsätta diskutera frågan i början av nästa år.

Professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, tror inte att Säpo missade terrorbombaren på grund av att man inte får signalspana i kabel.

- Nej, jag tror inte att detta spelat någon roll i det aktuella fallet. Att man missade självmordsbombaren hade nog andra och mer triviala orsaker. Man kan således notera att inte heller brittiska M I5 tycks ha observerat hans förehavanden, säger han till TT.

- Att Säpo inte får signalspana i kabel handlar om vilka instanser som har formell rätt att beställa spaning från FRA. Säpo har aldrig varit förbjuden att få del av signalspaningsmaterial, något som skulle ha varit orimligt särskilt med tanke på den nära samverkan som nu äger rum mellan underrättelsemyndigheterna kring just terrorism. Snarare handlade det hela om ett politiskt "bondeoffer" i slutspelet om en FRA-lag. Säpo-förbudet kom att krångla till underrättelseinhämtningen, men knappast mer än så, säger Agrell.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.