Jimmie Åkesson anklagas för att ljuga

Jimmie Åkesson påstod i går i SVT att han inte kände till vilket slags parti SD var när han gick med i mitten på 90-talet. Det motsägs från flera håll. Även uppgifterna om att det fanns många invandrare där han växte upp får mothugg.

Sverigedemokraternas bakgrund i nazismen är väl belagd – partiet bildades 1988 ur den nazistiska organisationen Bevara Sverige svenskt. Så sent som 1996 brände partimedlemmar under ett möte i Höör böcker om förintelsen, iklädda naziuniform intill en stor flagga med ett hakkors. Då hade Jimmie Åkesson varit SD-medlem i den närliggande kommunen Sölvesborg i ett år. Men när han i SVT:s program Nyfiken på partiledaren i går fick frågan hur han kunde gå med i ett parti fullt av nazister, hävdar han att han inte märkte det, att han inte visste så mycket om partiet och att det i princip inte fanns några sverigedemokrater där han växte upp. Men nu anklagas Jimmie Åkesson för att förvränga historien.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirastistiska tidskriften Expo, skriver i en debattartikel i Dagens Industri att Jimme Åkesson inte kan ha missat vilket parti han gick med i. Han hänvisar till Sverigedemokraternas jubileumsbok ”20 röster om 20 år”, där Åkesson beskriver hur han från första dagen hade en stark ambition att förändra partiet och att han såg de ”politiska, organisatoriska och personella felen.” Det visar att Jimmie Åkesson hade bra koll på partiet, menar Daniel Poohl.

En gammal skolkamrat till Jimmie Åkesson, Patrik Lundberg som numera är kolumnist i Aftonbladet, menar samma sak. Han skriver att Jimmie Åkesson inte kan ha undgått klistermärkena från SD runt om i Sölvesborg och vilka personer som var med i och sympatiserade med partiet lokalt.

I tidningen ETC berättar en annan tidigare skolkamrat att Jimmie Åkesson umgicks med ”heilande skinheads” och att SD i Sölvesborg på den tiden hade en svans av våldsamma och hotfulla män som lyssnade på Ultima Thule och bråkade med vänsterungdomar och antirasister.

Även Hampus Brynolf, som gick i samma gymnasieskola som Jimmie Åkesson, säger att det var uppenbart för honom och dem han umgicks med att Jimmie Åkesson var rasist och att estetiken och retoriken från SD på 90-talet var tydlig.

I Nyfiken på partiledaren säger Jimmie Åkesson också att hans syn på invandring formades tidigt, när det började komma många invandrare till hans bostadsområde och det uppstod motsättningar mellan grupper av invandrare och svenskar. Han beskriver hur invandrarna i hans bostadsområde var bråkiga och att det förekom knivhot. Men att Jimmie Åkesson träffade så många invandrare under sin uppväxt i Sölvesborg motsägs av såväl gamla lärare som av offentlig statistik. Åkessons gamla mellanstadielärare Inga Wallnäs säger till ETC att det inte var några större konflikter på skolan och att det knappt fanns några invandrare i området.

- Kanske var det någon enstaka i varje klass, säger hon till tidningen.

Statistik från SCB som ETC plockat fram ger samma bild. Jimmie Åkesson flyttade till Sölvesborg 1985. Det året invandrade 24 personer till hela staden, med 7 000 invånare, samtidigt som 10 utvandrade. Efter 1986 började det komma flyktingar från Rumänien, drygt 100 personer på ett år.

I SVT:s Gomorron Sverige i morse försvarade Jimmie Åkesson sig mot anklagelserna om lögner med att han har rätt till sina upplevelser.

- Jag förbehåller mig rätten att beskriva mina upplevelser själv, säger han i intervjun.

Angående nazismen i SD på den här tiden så anser Åkesson att bilden är kraftigt överdriven, även om det fanns nazister i partiet.

- Det fanns en och annan nazist och inte minst svansen av skinnskallar. Vi såg inget av det lokalt, säger Jimmie Åkesson, som menar att de var med i Nationalsocialistisk front i stället.

SvD har sökt Jimmie Åkesson utan framgång. Men hans pressekreterare Linus Bylund menar att ETC:s siffror faktiskt visar att det kom många invandrare till Sölvesborg när Jimmie Åkesson växte upp där.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

LÄSARDEBATT

”Visar att vi inte kan göra något åt intrång”

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

För Apple räcker det med att vara bäst

Men brottas med tvivel kring innovationskraft.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Arlanda-man inte ebolasmittad

landstinget bekräftar

Kom till Arlanda med misstänkta symptom.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor om svenska försvaret.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.