Jas Gripen kan avbeställas till 2014

Satsningen på nya Jas Gripen är nödvändig för vår försvarsförmåga, menar regeringen. Men i budgeten för 2013 står att planen kan avbeställas om Schweiz inte är med på köpet.
– Svensk säkerhetspolitik kan inte bygga på om ett annat land ställer upp eller inte, säger Peter Rådberg (MP).

Saab JAS 39 Gripen.

Saab JAS 39 Gripen.

”Det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld kräver att Sverige har ett försvar redo både till att skydda svenskt territorium och för deltagande i internationella insatser.”

Så inledde alliansens fyra partiledare den debattartikel på SvD Brännpunkt där de berättade att de slutit ett partnerskap med Schweiz om anskaffning av nästa generations Jas Gripen.

– Det är viktigt för mig som försvarsminister att vi kan garantera en fortsatt svensk förmåga på det här området, sade Karin Enström på efterföljande presskonferens.

Men i budgetpropositionen för 2013 som regeringen presenterade i torsdags är det delvis andra tongångar. ”Beställningen av utveckling och ombyggnation kan senast 2014 avbeställas för det fall att Schweiz eller annan nation inte har beslutat om anskaffning och beställning av minst 20 Jas 39 E.”

Moderaterna menar att beskedet inte är nytt, utan att förutsättningarna sett likadana ut hela tiden. Men Miljöpartiet anser att formuleringen tyder på att regeringen inte gjort någon egentlig analys av varför Sverige egentligen ska anskaffa nya plan.

– Det här är ett rent industriprojekt; man vill gynna Saab, säger Peter Rådberg, ledamot i försvarsutskottet för MP.

Han menar att om hotet mot Sverige hade varit vara reellt – då skulle vi köpa planen oavsett om Schweiz vill ha dem eller inte:

– Hotbilden ser nu ut att falla pladask om Schweiz skulle säga nej. Det är ett dubbelspel från regeringens sida, vilket jag tycker är ganska allvarligt. Svensk säkerhetspolitik kan inte bygga på om ett annat land ställer upp eller inte, säger han.

Cecilia Widegren (M), vice ledamot i försvarsutskottet, påminner om att förutsättningen för nya Jas Gripen är att utveckling sker med en strategisk partner.

– Försvarsberedningen lämnade ett besked 2008, riksdagen satte ned foten 2009. Försvarsmakten har sedan jobbat med olika scenarier för att se vilka beslut som är fattade, säger hon.

– Det finns både beslut i riksdagen och önskemål från försvarsmakten om en strategisk partner.

Men om vi nu har ett reellt hot mot Sverige som ”kräver” ett försvar – och Schweiz säger nej. Vad gör vi då?

– Sådana typer av scenarier kan inte jag spekulera i. Jag kommer inte att göra det heller.

Men om medborgare känner sig oroliga för att ett hot skulle föreligga mot Sverige?

– Försvarsmakten har bedömt att vi i dag har ett kvalificerat luftflygsystem som kommer att hålla till 2023–2025 för att möta den oro som kan finnas. Men ska vi ha ett kvalificerat luftflygsystem efter 2025 måste vi fundera över vad vi ska göra nu.

Cecilia Widegren menar att Miljöpartiet driver frågan eftersom de är emot anskaffning av nya Jas Gripen. Peter Rådberg påpekar att en ny försvarsberedning just inlett sitt arbete och att regeringen borde ha inväntat dess resultat innan beslutet fattades.

– Vi vill inte ha den här satsningen. Men vi får samtidigt rätt i det vi sagt. Om det funnits en reell hotbild hade regeringen sagt att vi ska ha de här planen – oavsett om Schweiz ska ha dem eller inte, säger Peter Rådberg.

SvD har sökt försvarsminister Karin Enström för en kommentar.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Den uteblivna höjningen av anslag i budgeten slår hårt mot bland annat barn- och ungdomsidrotten tycker SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad. perspektiv

”Största folkrörelsen
har blivit grundlurad”

SvD:s Anders Lindblad: Ingen höjning av anslag trots löften.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

Planet kränkte Estlands luftrum.

Eniro rasade efter
uppgifter om avhopp

krisbolag

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Bröllopsdatumet spikat: ”Stor dag”

Carl Philip

Gifter sig i Slottskyrkan i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Här är budgetens vinnare och förlorare

Ekonomi

Så påverkas du av nya satsningarna.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.