Jan Björklunds bild
av skolan ifrågasätts

Vindarna viner kring Jan Björklund (fp). Sveriges Radios granskning av hans uttalanden om krisen i skolan har väckt starka reaktioner. Lärarförbunden är upprörda, kritiker menar att hans trovärdighet är skadad.

Ingrid Mohand, Emma Magnusson, Jaime Toro och Marja Möller-Bergqvist på Björkhagens skola i Stockholm är upprörda över Jan Björklunds uttalanden om skolan.

Ingrid Mohand, Emma Magnusson, Jaime Toro och Marja Möller-Bergqvist på Björkhagens skola i Stockholm är upprörda över Jan Björklunds uttalanden om skolan.

FOTO: Linda forsell

Beskrivningarna av en skola i kris har staplats på varandra de senaste åren.

– Enligt OECD-statistik så har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola, har utbildningsministern sagt.

Och att gymnasieskolan är "inne i sin allvarligaste kris någonsin", att Sverige har "mest skolk, flest sena ankomster, störst skadegörelse och det grövsta och mest kränkande språkbruket". Men Sveriges Radio har nagelfarit ministerns uttalanden och menar att flera av hans påståenden saknar stöd i de undersökningar som han hänvisar till.

– Vi har bara gått till de källor som Jan Björklund själv hänvisar till. Då upptäckte vi ganska snabbt att det inte finns belägg för så dramatiska uttalanden som han har gjort, säger Åsa Avdic, en av reportrarna.

I stället befinner sig
den svenska skolan oftast på en genomsnittlig nivå, i sällskap av exempelvis Norge och Tyskland. Upptäckten har rört upp känslorna hos landets lärare.

– Våra medlemmar har inte känt igen sig i den här svarta och onyanserade bilden. Svartmålningen blir ett sänke i vardagen för våra lärare, som faktiskt är vardagens hjältar. De får betala priset när en minister vill plocka politiska poäng, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Bland lärarna i Björkhagens skola i södra Stockholm går diskussionen het. På några bänkar i ett eftermiddagstomt klassrum sitter fyra språklärare och diskuterar ministerns uttalanden.

– Han säger att eleverna är dåliga och stökiga, men det stämmer ju inte! Vi har frågat åttorna vad de har för ambitioner. Nästan alla har VG eller MVG som mål. Och de kämpar verkligen! säger Jaime Toro, lärare i spanska och engelska.

– Jag tycker att eleverna är väldigt motiverade. Men alla har inte stöd hemifrån, och därför inte samma möjligheter. Skolans problem är snarare att klassamhället finns kvar. Det kanske inte en folkpartist vill se, säger Emma Magnusson, klasslärare i 4-5:an.

Jan Björklund själv tycker att reportrarna gör "en höna av en fjäder". Han erkänner att han på ett par punkter har gjort fel hänvisningar och blandat ihop olika undersökningar.

– Men det finns stora ordningsproblem. Det förändras inte av det här.

Han tror inte heller att hans trovärdighet skadas av granskningen.

– Bara jag kan visa att resultaten i skolan sjunker så kommer min trovärdighet inte att påverkas. Det kommer jag att kunna. Och jag tar gärna debatter om situationen i skolan.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Jan Björklunds påståenden:

"Enligt OECD-statistik så har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola."
... men granskningen visar att Sverige hamnar någonstans i mitten av tabellen, på eller i närheten av OECD-genomsnittet.

"I matematik och naturvetenskap ligger Sverige numera på den undre halvan av tabellerna. Finland ligger etta i såväl matte som naturvetenskap och läsförståelse"
... men granskningen visar att Det finns mätningar där Finland ligger i topp. Men Sverige återfinns inte i den nedre delen av tabellerna, utan i mitten eller i den övre tredjedelen, över OECD-genomsnittet.

"Gymnasiet har under senare år blivit en stor utslagningsmaskin."
... men granskningen visar att År 2005 (när Björklund uttalade sig) var det 64 procent av 20-åringarna som hade fullföljt gymnasiet och hade grundläggande behörighet till högskola. Det var den högsta siffran sedan 1998.

"Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland."
... men granskningen visar att Sverige hamnar på samma plats som exempelvis Danmark, Norge, Finland och Tyskland.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.