Ipred-bakslag för internetoperatör

Internetoperatören Portlane måste lämna ut uppgifter om vem som står bakom trackern Openbittorrent, som kopplas till fildelningssajten The Pirate Bay. Det beslutade Stockholms tingsrätt i ett nytt Ipred-ärende idag.

Enligt beslutet från Stockholms tingsrätt hotas Portlane med en halv miljon kronor i vite om de inte lämnar ut uppgifterna till ett antal filmbolag, däribland Disney Columbia Pictures och Warner Bros.

Filmbolagen har kopplat samman ip-numret bakom Openbittorrent till en av Portlanes kunder och vill nu veta vem det är som står bakom adressen.

Beslutet gör att Portlane måste lämna ut namn och epost-adress tillsammans med uppgifter om kunden finns inom eller utom EU till bolagen.

– De som står bakom trackern har hållit sig anonyma och vi har därför inte kunnat nå dem tidigare, säger filmbolagens juridiska ombud Monique Wadsted till SvD.se.

Portlane har bland annat hävdat att de har tystnadsplikt enligt Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), men det är ett argument som tingsrätten avfärdar. "YGL är inte tillämplig", skriver rätten i sitt beslut.

Inte heller anser tingsrätten att uppgifterna Portlane måste lämna ut skulle kunna hållas emot dem i en eventuell brottmålsprocess i framtiden – ett argument företaget lagt fram.

Filmbolagen misstänker att Openbittorrent används som tracker på fildelningssajten The Pirate Bay. Tidigare har de ansökt hos tingsrätten att Portlane ska tvingas stänga tillgången till trackern – men i december avslog rätten den begäran.

Frågan är nu uppe i hovrätten, där beslut väntas komma inom kort. Det Ipred-ärende som nu avgjorts är del i denna process, men har dragit ut längre på tiden än den andra delen i målet.

SvD.se har sökt Portlane för en kommentar. Enligt bolaget har de fortfarande inte bestämt om beslutet ska överklagas.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många av de svenska succéspelen spelas i lika hög grad av kvinnor som av män och av både unga och gamla, skriver undertecknarna. Brännpunkt

”Sexism hör inte hemma i spelvärlden”

Gemensamt upprop från branschen: Vi tar avstånd.

Värsta upplevelsen kom efter hemkomst

Hjälparbetare: ”Blir betraktad som ebolasjuk”.

Obama är försiktigt optimistisk

EBOLA

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Solcellsbolag gläds åt regeringens satsning

”Pengarna kommer att gå till kunderna.”

En effektiv skildring
av krigströtthet

Film

Brad Pitt jagar nazister igen.

”Riksbanken pressad att sänka räntan”

Bankanalytiker om den strama budgeten.

Två minuter träning förebygger diabetes

Forskning

Överviktiga i ny studie.

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Fotograf skildrar nordkoreansk landsbygd.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Webb-tv

Vasas kraftfulla kanoner avfyras igen

Se videon

”Skulle gjort ordentlig skada.”