Inte ens i Småland finns det smör…

Mjölkbrist och nya matvanor ligger bakom den akuta smörbristen i Sverige. Framöver kan det även bli svårt att få tag i andra mejeriprodukter. Och priset på smör kan stiga.

På Ica på Hornsgatan i Stockholm har kunderna börjat hamstra smör när det kommer in, vilket gör att det är slutsålt samma eftermiddag. ”Det är några kunder varje dag som klagar. Vi vet inte hur länge bristen pågår, kanske hela vintern", säger Isak Mannerfelt som jobbar i butiken.

På Ica på Hornsgatan i Stockholm har kunderna börjat hamstra smör när det kommer in, vilket gör att det är slutsålt samma eftermiddag. ”Det är några kunder varje dag som klagar. Vi vet inte hur länge bristen pågår, kanske hela vintern", säger Isak Mannerfelt som jobbar i butiken.

FOTO: Ingvar Karmhed

1. Hur kan det bli smörbrist?

Det finns två grundorsaker, enligt Jonas Carlberg på Svensk Mjölk. Dels att den svenska mjölkproduktionen har minskat de senaste tio åren från 3,3 miljarder kilo till 2,9 miljarder kilo. Dessutom ger kor mindre mjölk på hösten. Den andra orsaken är att lighttrenden ebbat ut, vilket gör att vi dricker fetare mjölk och äter fetare yoghurt, bland annat.

– Det finns inte tillräckligt med mjölkfett för att täcka efterfrågan just nu, säger Jonas Carlberg.

2. Varför tar inte mjölk och andra mejerivaror slut?

– Mejeriföretagen prioriterar att se till att kunder har tillgång till det färska sortimentet i mejerihyllan, säger Jonas Carlberg.

3. Finns det ett gömt smörberg?

Smörberget är EU:s lager som användes för att undvika att priset på smör dumpades, genom att helt enkelt köpa upp stora mängder smör. 2009 inhandlades 30000 ton, men allt eftersom har det sålts av. Enligt Jonas Carlberg har smörberget i princip försvunnit. I september i år fanns enligt brittiska jordbrukarorganisationen Dairyco bara tusen ton kvar, allt i lager i Estland.

4. När kan vi få svenskt smör i hyllorna igen?

Den 3 oktober räknar Arla med att ha löst problemet, efter att man tagit in gräddråvara från andra nordiska länder som gör att svensk grädde till smörtillverkningen frigörs. Men det kan bli fortsatt brist framöver om inte mjölkproduktionen ökar. Enligt Jonas Carlberg på Svensk Mjölk kan det även bli brist på andra mejeriprodukter.

5. Blir det dyrare smör nu?

– Om det följer den normala utvecklingen för utbud och efterfrågan borde prisbilden gå upp, men hur det kommer att hanteras av mejeriföretagen vet jag inte, säger Jonas Carlberg.

6. Vad är egentligen smör?

Smör görs av grädde, som är den fetare delen av mjölk. Grädden vispas hårt, vilket gör att fettet bildar en kornig massa och skiljer sig från kärnmjölken, som hälls bort. Därefter tillsätts salt. Vad som är smör är noga reglerat i livsmedelslagstiftningen och av EU-regler.

– Det som är viktigt för att det ska få kallas smör är att det bara är grädde som kommer från kor. Det går alltså inte att blanda in någon olja. Sedan får det inte vara mer än 16 procent vatten, säger Maja Nordström, livsmedelsagronom och ansvarig för Mjölkfrämjandet.

7. Kan man göra sitt eget smör?

– Absolut! Man tar grädde som man vispar i en bunke tills det blir en korning massa. Sedan häller man bort vätskan och saltar, så har man sitt eget smör, säger Maja Nordström.

8. Kan man ersätta smör med något om det är slut i butiken?

– Margarin är ju en ersättningsprodukt till smör, men det blir inte lika gott. I många recept kan man använda till exempel Bregott i stället, som är en blandning av smör och rapsolja. Det blir en liknande smak eftersom den innehåller så pass mycket smör, säger Maja Nordström.

9. Varför förekommer smör så ofta i svenska talesätt?

”Sålt smöret och tappat pengarna”, ”som en het kniv genom smör”, ”inte för allt smör i Småland”, eller ”som smör i solsken” är svenska talesätt, idiom, som innehåller smör.

– Många av de här går tillbaka till det gamla bondesamhället, som ”först till kvarn får först mala”. Då var smör något som värderades högt, säger Emma Sköldberg, doktor i nordiska språk vid Göteborgs Universitet.

Även om uttrycken är klyschiga så används de flitigt. Emma Sköldberg säger att de ibland kan vara svårbegripliga, som att ”vara uppe i smöret”, som betyder ungefär att ha det bra ekonomiskt.

– Som att ”skriva som en kratta”. Varför säger man kratta och inte något annat redskap? säger Emma Sköldberg.

  • Kopiera sidans adress

13280
ton smör tillverkades vid Arlas två svenska anläggningar i Götene och Visby förra året.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.