- I det sista skedet är det bara polisen som kan berätta, för hustrun var i köket under själva skjutningen, säger åklagare Eva Finné.

Hennes slutsats är att det dödande skottet avlossats i nödvärn, men anser att det var ett svårt beslut att fatta.

- Den här typen av ärenden rör svåra och komplicerade situationer, säger Finné.

Den 69-årige mannen befann sig i sin lägenhet tillsammans med sin fru. Polisen uppfattade honom som hotfull sedan de sett honom vifta med en kniv.

Av åklagarens beslut framgår att polisen uppfattade det som att hustrun till mannen var utsatt för fara i makarnas lägenhet. Flera försök att få kontakt med paret misslyckades. Till slut bröt sig polisens piketstyrka in.

För att få kvinnan fri från mannen ska polisen ha sprutat pepparspray och kastat en distraktionsgranat. Hustrun kunde då ta sig till köket följd av en polis.

När mannen fortsatte att ignorera uppmaningarna att släppa kniven använde polisen ytterligare två distraktionsgranater. Den polisman som stod närmast avlossade också ett varningsskott i golvet.

När mannen med höjd kniv tog ett steg mot polisen som avlossat skottet i golvet sköt denne mannen i huvudet. Ungefär samtidigt ska polisen närmast bakom också ha avlossat ett skott mot mannens ben, men detta skott missade.

- Polisen försökte sedan få kontakt med honom under ganska lång tid. Klockan 18.40 kom den första polisen dit och 20.53 avlossades skottet.

Efter dödsskjutningen, som av vissa pekades ut som den tändande gnistan för bilbränningar och vandaliseringar i Husby, hävdade somliga att polisen ljugit om händelsen. Bland annat för att den första uppgiften om att mannen fördes till sjukhus, och avled där, senare visade sig vara felaktig. Mannen hade dött direkt i lägenheten.

- Vi är inte direkt förvånade att förundersökningen inte leder till åtal. Det här visar att vi har stora brister i vårt rättssystem som inte kan ta hänsyn till alla människors rättigheter, säger Megafonens talesperson Rami Al-Khamisi.

- Vi står fast vid vårt krav på en oberoende utredning, som inte sköts av polis och åklagare.

Under kravallerna upplevde sig många boende hårdhänt och orättvist behandlade av polisen. Samtidigt fick polisen mycket stöd från allmänheten.

- Ingen ville ju ha den situationen som var då, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i området.

Upploppen blev också en katalysator för goda krafter. Det hölls fredliga demonstrationer för att få till förbättringar i området. Polisen stärkte sina kontakter med grupper den redan samarbetat med och ytterligare grupper tillkom.

- Jag hoppas att beslutet inte ska leda till något liknande det som hände i våras, säger Karlsson.

Det går att begära överprövning av åklagarens beslut. Denna prövning sköts av Utvecklingscentrum i Malmö.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?