Ingen varning före kraschen

Besättningen på det norska Herculesplan som dödskraschade på Kebnekaisemassivet fick ingen som helst förvarning om faran. De flög i moln och flygplanets olika system varnade inte för en kollision med marken.

De fem besättningsmedlemmar som omkom när det norska Herculesplanet störtade i Kebnekaisemassivet den 15 mars hedrades på tisdagen vid en ceremoni i Kiruna.

De fem besättningsmedlemmar som omkom när det norska Herculesplanet störtade i Kebnekaisemassivet den 15 mars hedrades på tisdagen vid en ceremoni i Kiruna.

FOTO: Yvonne Åsell

Det framgår av nya uppgifter om kraschen den 15 mars i år, då samtliga fem personer ombord omkom. Redan Haverikommissionens första fynd på platsen tydde på att planet flugit för lågt och rakt in i bergväggen. Hade planet legat 70 meter högre hade det gått fritt över bergsryggen. I augusti återfanns planets så kallade svarta lådor som innehåller bandinspelningar av besättningens samtal och tekniska registreringar. Analysen av dessa är nu nästan helt slutförda.

– Ingenting tyder på att besättningen var medveten om faran. Inget i de nya informationer vi fått motsäger det, säger utredningsledare Agne Widholm vid Statens haverikommission till SvD.

Herculesplanet hade både en avancerad radar och olika system för att kunna varna för kollision med marken. Inför passagen av bergsmassivet var systemen inte inställda för detta, utan för den planerade landningen i Kiruna, visar den svarta lådan med registreringar.

– Vi har inte funnit några tekniska fel och systemen har inte gett någon kollisionsvarning. Det är tekniskt invecklat, men beroende på hur man använder systemen kan man få olika varningar. Men det finns ingen förvarning och ingen undanmanöver, säger Agne Widholm.

Den norske generalmajoren Morten Haga Lunde har tidigare lett Hercules-förbandet och själv flugit Hercules. Han bekräftar för SvD att det är möjligt att ställa in systemen ombord så att de inte varnar för kollision.

– Besättningen hann inte reagera, sannolikt har de varit i god tro. Det är förfärligt. Vi hoppas i slutrapporten få svar på varför utrustningen inte gav de varningar som man kunde förvänta sig, säger generalmajor Lunde.

Både han och Agne Widholm deltog på onsdagen i en fin och gripande ceremoni i Kiruna då tolv bergsjägare fick medalj för att med fara för eget liv ha sökt efter planet.

De fem omkomna hedrades och 220 personer som deltagit i räddnings- och röjningsarbetet tackades av rikspolischefen Bengt Svenson och överbefälhavaren Sverker Göranson.

När planet försvann spårlöst drogs ett stort räddningspådrag i gång där hemvärnets Lapplandsjägare, räddningstjänst, polis och ortbefolkning ingick. Kraschen hade utlöst en lavin som täckte resterna av planet så att flygspaningen var resultatlös. I orkanvindar sökte bergsjägare efter kraschplatsen som påträffades halvannat dygn efter kraschen.

De fem besättningsmedlemmar som omkom när det norska Herculesplanet störtade i Kebnekaise-massivet den 15 mars hedrades i går vid en ceremoni i Kiruna.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Stefan Löfven i regeringsplanet under besöket i Baltikum. Analys | Misstänkta kränkningarna

”Konflikt om försvaret att vänta för Löfven”

SvD:s Göran Eriksson: Nya spänningar för regeringen.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Släppt ur Nordkorea – tack vare Sverige

Amerikanska UD tackar svenska regeringen.

Wallström grattas – av Nordkorea

Hoppas på bättre vänskap och samarbete.

Mitsubishi rullar ut
första större planet

Har kostat omkring 12 miljarder att utveckla.

”Vi följer riktlinjer för flyktingkostnad”

REPLIK

Lövin (MP) om biståndspengarna.

”Urholkat bistånd ett svek”

Bo Forsberg mfl:

Unikt stora avräkningar.

Bar upp ett piano på Himalaya

”Alla tvivlade”

Svensk pianostämmare ny världsrekordhållare.

”Tåg med mindre än en minuts försening”

Ola Wong: Asien vågar satsar på framtiden.

Svenskar positiva till
att dela pensionen

Förslag om delad pension vid skilsmässa.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.