Ingen prövning mot Quicks försvarare

Advokatsamfundet kommer inte att inleda någon disciplinär prövning mot advokat Claes Borgström, Thomas Quicks tidigare advokat.

Quick-fallet: Senaste nytt

Quick-fallet: Läs mer på SvD.se

Borgström har anmält sig själv till Advokatsamfundet.

I ett öppet brev på Dagens Nyheters debattsida kräver han "en objektiv och intellektuellt hederlig utredning" av om han åsidosatt sina förpliktelser som försvarare av Sture Bergwall, som då hette Thomas Quick, och därmed medverkat till att denne blev dömd för sex mord.

"Det har sagts att jag känt till bevismaterial som skulle bevisat att Bergwall var oskyldig till de mord han erkänt, att jag utan att protestera deltagit i en stor mängd polisförhör där Bergwall varit kraftigt neddrogad och att jag utan invändningar accepterat att polisen vid rekonstruktioner instruerat Bergwall till exempel hur han skulle hitta en viss plats", skriver Borgström.

Advokat Claes Borgström säger att han under Quick-utredningarnas gång ifrågasatt och krävt både kontroller och granskning av påståenden som hans klient gjort.

- Många kontroller gjordes också, inte minst av vad han kunde ha läst sig till. Man måste komma ihåg att detta var en fullständigt unik utredning med massor av uppgifter som ändrades fram och tillbaka. Men om han kunde lämna fem fullständigt unika uppgifter som stödde hans erkännande och stämde med den tekniska utredningen så var det som gällde, säger Borgström till TT.

Han är frustrerad över att det påståtts att han hjälpt åklagarsidan att undanhålla bevis som talat mot Quicks skuld och över att han inte kan gå i svaromål av advokat-etiska skäl.

När det gäller medierna önskar han sig ett mer kritiskt förhållningssätt.

- Media har gjort något som en domstol aldrig skulle göra, nämligen valt bort sådana fakta som talar mot deras egen tes, säger Borgström.

Advokat Tomas Nilsson, ordförande i Advokatsamfundets styrelse, förstår Claes Borgströms frustration i den här situationen.

- Det är två viktiga principer som en advokat måste följa, nämligen tystnadsplikten och lojalitetsplikten mot klienten, som har orsakat hans dilemma, säger Tomas Nilsson.

Han ser det som orealistiskt att Advokatsamfundet skulle inleda en disciplinär prövning mot Borgström i det här läget.

- En resning har beviljats och fler ansökningar sägs komma. Hur det slutar vet vi inte. Med den monumentala ovissheten är det inte möjligt att göra en rättssäker och gedigen prövning, säger Nilsson.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Ryska soldager tre mil från Ukrainska gränsen. Ukrainakrisen

Putin – värre än van Damme

Sociala medier

Parodifest på nätet riktad mot Putin.

”Vill skapa konflikt med de rödgröna”

Göran Eriksson analyserar alliansens förslag.

Rösta på rätt parti i riksdagsvalet

Valet 2014

Sätt dina åsikter på prov i SvD:s valkompass.

”En affisch som inte går att missförstå”

Nu & då

Valaffischerna som gått till historien.

Webb-tv

9-årig flicka sköt ihjäl vapeninstruktör

Flickans föräldrar var med och filmade.

Lennons mördare:
”Jag är en idiot”

Kultursvep

Retade upp sig på Lennons låt.

”Polisen får inte upprepa misstagen”

10 000 till protest mot nazistmöte i Stockholm.

Polis red rakt in i demonstranter

Polisen om tumultet:

”Det här är vårt sätt att arbeta.”

Utbränd arbetare kostar 400 000

Karriär

Nu larmar Arbetsmiljöverket.

Häng med på tufft crossfitpass

Träning

Här tränar de inför Lidingöloppet.