Indragen sjukpenning knäckte Mari-Louise

Trots att en utredning om förtidspension pågick fick 61-åriga Mari-Louise ett brev där försäkringskassan underkände hennes sjukskrivning. Några dagar efter att brevet kom tog hon sitt liv. Ikväll tar Uppdrag granskning i SVT upp hennes fall.

Mari-Louise hade i många år haft allvarliga hälsoproblem, både fysiska och psykiska, men flera gånger försökt att komma tillbaka och jobba. Under senare år hade hon flyttat från Stockholm till Dalarna för att komma närmare sin dotter och barnbarnen.

I kvällens Uppdrag granskning berättar hennes båda barn om hur Försäkringskassan hanterat hennes fall.

På Försäkringskassans lokala kontor i Borlänge pågick en utredning om Mari-Louise skulle få permanent sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

Men samtidigt granskades hennes ärende av handläggare på Försäkringskassans nationella försäkringscenter i Falun. De tittade på den senaste sjukskrivningen där läkaren tagit upp fysiska problem men främst fokuserat på hennes psykiska problem som gällde depression och ångest. Läkaren ansåg att hon inte kunde arbeta överhuvudtaget, men handläggaren på Försäkringskassan i Falun höll inte med.

Utan att diskutera frågan vidare med läkaren, skrev då en handläggare ett brev till Mari-Louise där hennes sjukskrivning underkändes. Istället meddelades att hon stod till arbetsmarknadens förfogande. Brevet skickades trots att hon samma vecka talat med handläggaren i Borlänge som bett henne skicka in en kompletterande handling som skulle kunna ge henne varaktig sjukersättning.

– När man kapar bort sjukpenning har man på sätt och vis också tagit över ansvaret för patienten. Det enda man har gjort är att man har tagit bort försörjningen. Vad har man vunnit på det? Ingenting. Alla har förlorat på det, säger Mari-Louises läkare Lars Lundh till Uppdrag granskning.

När brevet från Försäkringskassan kom på skärtorsdagen förra året blev Mari-Louise mycket upprörd. Hon ställde in alla planer för påskhelgen, ringde sina barn och var förtvivlad. Hon hittades död av grannarna på påskdagen, bland papper med läkarintyg och brev från myndigheter. Det fanns inget avskedsbrev, bara en lapp med ordet "Förlåt".

– Jag beklagar det som har hänt, och vi ska verkligen titta på vad vi kan ta för lärdom, vad vi kan göra bättre och hur vi kan bli tydligare, säger Ingo Tängerby, områdeschef för Försäkringskassan i södra Dalarna, till Uppdrag granskning.

Men generellt anser inte Försäkringskassan att parallella utredningar på olika kontor är något större problem.

– Så här har det varit sedan många år tillbaka och det kommer att se likadant ut framöver. Huvuddelen av sjukskrivningarna hanteras centraliserat för att bedömningen ska vara så snabb och likvärdig som möjligt, säger försäkringsdirektör Svante Borg till SvD.se.

– Det kan självklart vara så att försäkrade upplever det som svårt men vi tycker inte att det är något större problem. Men samtidigt måste vi se hur andra upplever Försäkringskassan och inte bara hur vi upplever det, säger Svante Borg som dock inte kan kommentera det enskilda fallet.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Stig Bergling med nummerskylt 68 053 och som Eugén Sydholt 2001. Blev 77 år

”Förrådde vänner och arbetskamrater”

Dåvarande Säpo-chefen om avlidne spionen Stig Bergling.

Informerade Sovjet om Säpo

Svenska spioner

Bergling en av de spioner som dömts.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

Höss var hans farfar: En ohygglig upptäckt

Intervju

”Muslimer dagens syndabockar.”

Ledare fick avgå efter Hitlerbild

Pagida

Kritiserad bild på Facebook väckte protester.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”Euforin har övergått i trötthet”

Ny bok

Skildring av livet utanför skyttegravarna.

”Att hata är ett
problem i sig”

REPLIK

Alen Musaefendic svarar om islamofobi.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Åtta svenska sjukhus i stabsläge – bara i år

kartläggning

”Situationen mycket allvarlig”.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.