Ickevåldskamp ledde till fredspris

Årets fredsprisceremoni i Oslo handlade om kvinnor som de främsta offren i både krig och inhemska konflikter. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf sade att det priset kvinnorna tvingas betala utmäts i ”blod, tårar och förlorad respekt”.

 • Norska Nobelkommitténs Torbjørn Jagland tillsammans med människorättsaktivisten Tawakul Karman från Yemen, den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee och Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf under utdelningen av Nobels fredspris 2011 i Oslo Rådhus.

  Norska Nobelkommitténs Torbjørn Jagland tillsammans med människorättsaktivisten Tawakul Karman från Yemen, den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee och Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf under utdelningen av Nobels fredspris 2011 i Oslo Rådhus.

  Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

 • Den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee håller sitt tacktal.

  Den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee håller sitt tacktal.

  Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

 • Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf.

  Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf.

  Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

 • Ett smyckat rådhus i Oslo välkomnade årets mottagare av Fredspriset.

  Ett smyckat rådhus i Oslo välkomnade årets mottagare av Fredspriset.

  Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

 • Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon ankommer till utdelningen av Nobels Fredspris i Oslos Rådhus.

  Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon ankommer till utdelningen av Nobels Fredspris i Oslos Rådhus.

  Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

 • Under kvällen samlades människor i Oslo för att gratulera årets fredspristagare.

  Under kvällen samlades människor i Oslo för att gratulera årets fredspristagare.

  Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

 • Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf vinkar från en av balkongerna på Grand Hotell i Oslo.

  Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf vinkar från en av balkongerna på Grand Hotell i Oslo.

  Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

Ellen Johnson Sirleaf delar fredspriset med Leymah Gbowee, som också är från Liberia, och Tawakkul Karman från Jemen. De tre får priset för sin ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och för att kvinnor ska få delta i fredsbyggande arbete jämställda med män. Hittills har inte en enda av FN:s internationella fredsmäklare varit kvinna.

Om årets fredspris genom Tawakkul Karman också delvis går till den arabiska våren, så var det full sommar i Oslo rådhus, som var smyckat i ett fyrverkeri av växter i rött, grönt och gult med allt från flamingoblommor till band av kumquatfrukter och bambu.

Det var de vackra huvudbonadernas prisceremoni i år – både på många av kvinnorna och männen i publiken och på pristagarna. Den jemenitiska lutspelaren Ahmed Fahti hade den mest chockrosa kostymen som någon musiker någonsin haft under en ceremoni, medan de två afrikanska pristagarna hade tagit med sig kraftfulla kvinnliga sångare.

–Män och kvinnor upplever krig annorlunda. Även om det finns kvinnor som krigat eller som blivit terrorister så är offren i moderna krig oftast kvinnor och barn, påpekade den norske Nobelpriskommitténs ordförande Thorbjørn Jagland i sitt tal till de tre fredspristagarna.

–FN-resolutionen 1325, som antogs år 2000, var den första där våld mot kvinnor under krig gjordes till en internationell säkerhetspolitisk fråga. Den betonade vikten av att kvinnor blev deltagare på lika fot med män i fredsprocesser och i fredsarbetet.

–Kvinnor måste bryta loss från offerrollen, de måste själva bli deltagare som bidrar till att skapa fred, sade han.

Årets tre fredspristagare har alla på sitt sätt visat hur viktiga kvinnorna kan vara i fredsprocesser.

Leymah Gbowee var 2002 en av grundarna av Women of Liberia Mass Action for Peace Campaign, en fredsrörelse som bestod av tusentals kvinnor som inte längre ville acceptera att de gjordes till ”krigsleksaker” för drogade milissoldater.

–Det sexuella våldet och utnyttjandet drabbade alla kvinnor, oberoende av ålder, religion eller social status, sade hon i sitt tal.

Rörelsen spred sig från fiskmarknaden i huvudstaden Monrovia till alla de femton provinserna i Liberia. Kvinnorna klädde sig i vitt och lät sig inte tystas av vapenmakt. De demonstrerade i både sol och regn tills krigsherrarna till sist gav med sig.

–Det här är ert pris. Det är vårt pris. Världen brukade förknippa Liberia med barnsoldater men nu är vårt land känt för kvinnorna i vita t-tröjor, sade Leymah Gbowee.

Tawakkul Karman befann sig i sitt tält på Taghyeer-platsen i huvudstaden Sana i Jemen när hon fick höra nyheten att hon fått fredspriset.

–Jag var en av en miljon upproriska ungdomar.

Samtidigt med beskedet om fredspriset kunde hon och de andra ledarna av rörelsen inte skydda ungdomarna från Jemens president Ali Abdullah Salehs förtryck och våld.

–Men glädjen över att vara på den rätta sidan av historien gjorde det enklare för oss att tåla just den fruktansvärda ironin, sade Tawakkul Karman, som höll sitt tal på arabiska.

President Ellen Johnson Sirleaf inledde sitt tal genom att vända sig till det norska kungaparet för att förmedla sitt folks sympati med det terrordrabbade Norge.

Även om alla tre pristagarnas tal handlade om kvinnor som offer, var de samtidigt optimistiska inför framtiden.

–Det kommer att bli motgångar under resans gång, för världen kommer inte att ändra sig över natten. Men vi har sett förändringar under vår egen livstid, och världen kommer att fortsätta ändras på sätt som kommer att beröra oss alla, sade Ellen Johnson Sirleaf.

Tidigare på dagen i går fick de tre pristagarna träffa 200 barn i fredsprismuseet, och efter ceremonin i rådhuset hyllades de tre med ett fackeltåg utanför Grand Hotel på Karl Johan, där fredspristagarna traditionellt bor. Senare på kvällen var Nobelkommittén värd för en middag som är av ett enklare slag än den som hålls i stadshuset i Stockholm.

Under sin tid i Oslo är det också fullpackat med politiska möten för pristagarna. De tre får emellertid inte träffa statsminister Jens Stoltenberg, som är på väg till Antarktis för att den 14 december markera att det är 100 år sedan Roald Amundsen nådde fram till Sydpolen.


 • Kopiera sidans adress

M
Jag var en av en miljon upp roriska ung domar.
Tawakkul Karman.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt | just nu

”Hur mycket högre blir
min skatt i budgeten?”

LIVE

SvD:s expert svarar på läsarnas plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."