I morgon börjar FRA-lagen gälla

I morgon träder den omdebatterade FRA-lagen i kraft. Samtidigt planeras flera protester mot den kontroversiella lagen runt om i landet. Men på Försvarets radioanstalt är förberedelserna i full gång.

Quiz: FRA-förslaget

Läs också

Läs mer om FRA

Turerna kring FRA

31 december 1991 upplöstes Sovjetunionen.

I mars 2001 rapporterar SR Norrbotten att ­Försvarets radioanstalt (FRA) stänger en signalspaningsanläggning i södra Norrbotten.

Trettio personer mister jobbet.

”Sedan Sovjet­unionens sönderfall har vi varit tvungna att förändra vårt arbete. Det är olyckligt att det gör människor arbets­lösa”, säger FRA:dåvarande general­direktör Per Kjellnäs till TT.

Senare samma år får förre ÖB Owe Wiktorin i uppdrag att utreda FRA:s framtid, med ­anledning av det ­förändrade internationella säkerhetsläget.

I juli 2005 föreslår ­försvarsminister Leni Björklund (s) att FRA, utöver avlyssning av ­internationell radio­trafik, också ska få ­avlyssna mobilsamtal, internettrafik och mejl som passerar Sveriges gränser.

Dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg (m) ärver frågan. Strax före jul 2006 skickar han ut ett förslag om FRA:s kabelspaning på en mycket kort remissrunda.

Förre Säpochefen ­Anders Eriksson svarar att lagen skulle förvandla Sverige till ett ”internationellt skräckexempel på bristande rättsäkerhet”.

Men i januari 2007 skriver juristerna i lagrådet att regeringens förslag, med några kompletteringar, innebär en ”godtagbar ­balans” mellan enskildas rätt till privatliv och nationella säkerhets­intressen.

I juni samma år utnyttjade s, v och mp den ­regel som innebär att en minoritet kan låta lagförslag vila ett år, om de innebär begränsningar i människors fri- och rättigheter.

Inför avgörandet i riksdagen i juni i år höll flera borgerliga ledamöter öppet hur de skulle rösta, och de hamnadei korstryck mellan kritiska bloggare och de egna partiledningarna.

Till sist lovade regeringen att till hösten återkomma med förslag som ska stärka den personliga integriteten.

Därmed blev det bara en snabb återremiss till försvarsutskottet, och signalspanings­lagen kunde klubbas den 18 juni precis som ­planerat, med enda skillnaden att det skedde på ­kvällen i  stället för på morgonen.

Efter ett flertal tillägg för att stärka den personliga integriteten röstades FRA-lagen igenom i mitten av oktober. Kritikerna tystade dock inte för det – i morgon när lagen börjar att gälla arrangeras flera demonstrationer runt om i landet.

Bland annat har ett upprop startats på Facebook där kritiker uppmanar Telia – i dag ansvariga för en stor del av den trafik som FRA kan komma att vilja avlyssna – att ta lagen till domstol. Facebookgruppen "Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol" har i nuläget cirka 1 600 medlemmar. Gruppen vill få Telia att säga nej till införandet av så kallade samverkanspunkter – platser där all trafik mellan Sverige och utlandet vidarbefordras till FRA.

Även i bloggosfären är FRA-lagen het – ämnet finns med bland de mest omdiskuterade på bloggportalen Knuff. Bland rubrikerna syns framför allt kritiker som uppmanar till motstånd.

Piratpartiet kommer att hålla flera manifestationer både i dag och i morgon. I dag hålls seminarier i Göteborg där man bland annat kan lära sig hur man döljer sin aktivitet på nätet från FRA. På partiets hemsida uppmanar man även kritiker att bära sorgeband i protest mot lagen samt att delta i en tyst minut för integriteten under morgondagen.

På FRA, Försvarets radioanstalt är förberedelserna i full gång för övergången från sattelitspaning till spaning via kabel. FRA expanderar och flera personer har nyanställts.

– Vårt uppdrag har ju breddats och tanken är att vi ska ge utökat stöd till försvarsmakten, det är detta som kommer att ta mer resurser framöver. Det innebär också en viss teknisk omställning med kabelaccess, säger Anni Bölenius, informationschef till SvD.se.

Hon menar att bilden att FRA kommer att massavlyssna vanliga medborgares internettrafik är felaktig.

– Det är inte så att vi själva kan koppla på trafiken. Vi måste söka tillstånd med tydliga motiveringar. När vi väl söker informationen är sökningen mycket begränsad och övrigt material förstörs, säger Anni Bölenius till SvD.se.

Regeringen menar att tilläggen i det lagförslag som röstades igenom i oktober, som bland annat innebär att enbart regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten får beställa signalspaning från FRA, samt att FRA inte får ta några egna initiativ är tillräckliga för att stärka den personliga integriteten. I det nya lagförslaget preciserades även villkoren för signalspaning och man har även inrättat en specialdomstol som ska pröva varje enskilt fall.

Oppositionen håller dock inte med och har sagt att man planerar att riva upp lagen om det blir en rödgrön seger efter valet 2010. Försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (S) liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker att signalspaning är ett bra verktyg för att spåra terrorism. Men man är kritisk till förändringarna i det ursprungliga förslaget och säger sig sakna en helhetsanalys.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.