Aldrig avförd, alltid utredd. De första tipsen kom redan ett par ­dagar efter mordet och till slut omfattade Palmeutredningen ett 70-tal olika spaningsuppslag kring honom. Och det var inte så konstigt: på 1980-talet fanns det ingen som hatade Olof Palme så öppet, så länge och så offentligt som Alf Enerström. Han samlade in miljoner kronor bland annat från ­toppar i näringslivet och köpte Palmefientliga annonskampanjer i de stora tidningarna.

När polisen förhörde honom ingående efter mordet kallade Alf Enerström Olof Palme för antikrist och hävdade att han skulle sälja ut Sverige till Sovjet. Sedan fortsatte han:

– Att döda Palme var inte bara att göra Gud en tjänst, utan även att göra landet en tjänst.

Det har gått nästan 28 år sedan skotten på Sveavägen den 28 februari 1986. SvD har i en granskning gått vidare i författaren Stieg Larssons fotspår genom Palme­utredningen och hittat nya okända uppgifter.

Stieg Larsson själv kom aldrig så långt som till Alf Enerström. Men uppgifter till SvD visar att Bertil Wedin, mannen som Stieg Larsson pekade ut som möjlig mellanhand vid Palmemordet, och Alf Enerström är gamla bekanta. De har dessutom flera gemensamma vänner bland högerextremister sedan tiden före mordet på Olof Palme.

– Jag kände till hans annonser i pressen och så vidare. Men jag hade aldrig sett några annonser, jag visste inte riktigt vad han hade skrivit. Han ringde mig, vi hade långa samtal. Timslånga, säger Bertil Wedin.

När Alf Enerström greps av polis i slutet av 1990-talet var Bertil ­Wedin den som fick honom släppt genom att kontakta polisen. I dag kan SvD dessutom avslöja två nya uppgifter kring mordet på Olof Palme och Alf Enerström.

• Hans alibi på mordkvällen tas nu tillbaka av den dåvarande sambon.

• Enligt samma källa har Enerström dessutom ägt en revolver av märket Smith & Wesson.

Enligt polisen är sannolikt mordvapnet en magnum av märket Smith & Wesson.

– Jag är säker på att Alf hade en Smith & Wesson-revolver, säger Enerströms dåvarande sambo Gio Petré till SvD.

I polisförhören efter mordet har både Alf Enerström och Gio Petré hela tiden hävdat samma sak: De var i Stockholm på morddagen och befann sig i närheten av Sveavägen. Men det var tidigare på kvällen, flera timmar före mordet. Tillsammans åt paret middag på en restaurang, men lämnade krogen tidigt och kom tillbaka till sin ­lägenhet på Norr Mälarstrand redan på förkvällen. De gick och lade sig mellan 23.00 och 23.30 och tidigt på morgonen fick Alf Enerström besked om mordet via en väninna.

– Polisen är mycket nöjd med mitt alibi, sade Alf Enerström 1987, efter att han hörts ett flertal gånger.

Alf Enerströms dåvarande sambo, Gio Petré, tar intervjun med SvD tillbaka Enerströms alibi.

Alf försvann ut och sade att han skulle lägga på parkeringspengar.

Gio Petré

Nu tar Gio Petré tillbaka dessa uppgifter. Tvärtemot vad hon tidigare sagt hävdar hon i dag att Alf Enerström inte var hemma hela mordkvällen.

– Jag gick och lade mig tidigt, någon gång efter klockan 21. Jag tittade på Aktuellt. Men Alf försvann ut och sade att han skulle lägga på parkeringspengar. Jag tyckte det var konstigt eftersom det var gratis parkering fredag kväll och över helgen. Sedan kom han tillbaka sent, berättar hon för SvD.

Paret separerade i slutet av 1990-talet efter att ha levt ihop i nästan ett kvarts sekel.

Varför berättar du det här först nu?

 – Jag vågade inte tidigare. Jag var rädd för Alf, han var våldsam. Och ni är de första som frågat om detta på mycket länge.

Tror du själv att Alf Enerström sköt Olof Palme?

– Jag vet inte. Men den tanken har slagit mig många gånger.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp är förundersökningsledare i Palmeutredningen. Hon vill inte kommentera enskilda spår, men säger så här om revolvern och alibit:

– Om det visar sig att en uppgift stämt under lång tid och det sedan plötsligt inte stämmer så kan frågan komma i ett annat läge. Kommer det fram nya uppgifter är det intressant för utredningen, absolut. Rent allmänt kan jag säga så här: ett förändrat alibi kan vara intressant, beroende på omständigheterna i övrigt. Det kan också vara så att det har väldigt liten betydelse. Vapen är vi alltid intresserade av, säger Kerstin Skarp.

1998 kontaktade Gio Petré självmant polisen och ändrade sina ­tidigare uppgift till att Alf Enerström inte var hemma på mordnatten. Enligt vad SvD erfar har dock de uppgifterna inte kontrollerats vidare. Detsamma gäller uppgiften om hans revolver. Vid Palmemordet hade Alf Enerström licens för fyra vapen, men samtliga var gevär.

– Jag kan inte säga varför dessa uppgifter inte har utretts närmare, säger en källa i Palmeutredningen.

Alf Enerström dömdes 2004 till rättspsykiatrisk vård för dråpförsök efter att ha skjutit en kvinnlig polis. Läkarlegitimationen drogs in efter att han skrivit ut medicin till medpatienter. Han är i dag 83 år gammal.

Alf Enerström drev hätska kampanjer direkt riktade mot Olof Palme, bland annat genom annonser i dagspressen. Han hade motiv, befann sig i Stockholm på mordkvällen och hade vapen. Ett 15-tal tips kom in om Enerström under den första månaden efter mordet och ett flertal förhör hölls med honom och hans sambo. Så sent som i april 1996 upprättade Palmeutredningen en promemoria som avslutades med orden ”Om man tror på en konspiration bakom mordet finns det fortfarande mycket att rota i vad gäller Enerström”.

För SvD erkänner han att han haft en revolver, ända sedan sin tid som flygare och hela vägen fram till ­i början av 2000-talet. Vapnet, säger han, fick han av en officer, och han befann sig på Sveavägen under mordkvällen.

– Men det som Gio säger om mig nu stämmer inte. Hon kan väl ha tagit tillbaka, men det är vad hon sagt tidigare som är sant. Jag gick aldrig ensam, säger Enerström när SvD träffar honom.

Sköt du Olof Palme?

– Absolut inte. Jag är inte ­inblandad. Jag förlorade mycket pengar när Olof Palme mördades, säger han till SvD i dag och hän­visar till att bidragen från Palmemotståndarna då började sina.

1994 sade dåvarande spaningsledaren Hans Ölvebro i en intervju i Expressen:

– Jag tror inte Alf Enerström ligger bakom mordet på Olof Palme. Däremot kan hans annonskampanjer påverkat någon människa i eller utanför hans krets att organisera eller utföra det här brottet.