Tid att bli sams om miljardsatsningar

När statsminister Fredrik Reinfeldt håller sitt sommartal i dag har han med sig de första konkreta beskeden om nästa års budget. Infrastruktur och forskning är två centrala satsningar som partierna enats kring, men flera frågor återstår. Mycket finns kvar att förhandla om i kampen om budgetmiljarderna.

Stommen till höstens budgetproposition ligger klar sedan länge, återstår gör mindre bitar – nog så viktiga för partierna. Centralt i diskussionen är kommande investeringar på infrastruktur och forskning, två områden där Centerpartiet skiljer ut sig från övriga partier.

Stommen till höstens budgetproposition ligger klar sedan länge, återstår gör mindre bitar – nog så viktiga för partierna. Centralt i diskussionen är kommande investeringar på infrastruktur och forskning, två områden där Centerpartiet skiljer ut sig från övriga partier.

FOTO: Henrik Montgomery / SCANPIX

Några hundra personer väntas i dag bege sig till Strandvik i Gustavsberg utanför Stockholm, där Fredrik Reinfeldt håller sitt traditionsenliga tal. Medan åhörarna serveras korv med bröd kommer statsministern att ange de riktlinjer som gäller för nästa års budget.

För regeringen gäller det att bemöta kritiken om passivitet. För Moderaterna och de övriga allianspartierna handlar det om att få genomslag för egna hjärtefrågor – i såväl förhandlingar som medieutrymme.

Ekonomin bedöms vara starkare än väntat, vilket öppnar upp för mer omfattande reformer än vad som tidigare angetts. I fjol låg prislappen på föreslagna åtgärder låg på 15 miljarder kronor. Personer med insyn i arbetet säger till SvD att satsningarna i år kommer att bli större än så. En kamp pågår mellan partierna, med Moderaterna som vill hålla hårdast i pengarna i ena änden och Centerpartiet som vill satsa mest i den andra.

Stommen till höstens budgetproposition ligger klar sedan länge, återstår gör mindre bitar – nog så viktiga för partierna.

Centralt i diskussionen är kommande investeringar på infrastruktur och forskning, två områden där Centerpartiet skiljer ut sig från övriga partier.

I satsningarna på vägar och järnvägar vill C att pengarna ska spridas över hela landet, medan FP, KD och M hellre skulle se att de fokuserades till storstadsområdena. Annie Lööfs parti trycker också på hårt för nyinvesteringar, medan Folkpartiet lägger större vikt vid drift och underhåll.

– Vi tycker att det är viktigare att den infrastruktur vi har fungerar väl, än att vi bygger nya järnvägslinjer, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton.

Folkpartiledaren Jan Björklund sade i sitt sommartal att ”Sverige behöver öka investeringsramen med några miljarder kronor till varje år” – minst tre, uppger Hamilton. Enligt Centerpartiet krävs betydligt högre summor än så. Per Åsling, ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, säger att det vore önskvärt med alternativa finansieringslösningar:

– Vi har sagt att det vore lämpligt att plocka in privat kapital. Det skulle också vara bra om intäkterna för de statliga företag som står på säljlistan nyttjades för investeringar i infrastruktur.

Här är motståndet dock kompakt från övriga partier som menar att lösningen är i det närmaste otänkbar.

Den andra paradfrågan – forskningen – engagerar folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund djupt. Han vill se spets och elitsatsningar; de begåvningar som visar framfötterna ska kunna få stora resurser för sin forskning. Centerpartiet förespråkar å sin sida att pengarna fördelas rättvist mellan landets högskolor och universitet.

Kring pensionärsskatten, som är Kristdemokraternas hjärtefråga, råder samsyn. Samtliga allianspartier är för en sänkning, men medan KD helst skulle se att den skedde redan nästa år vill övriga partier avvakta. Pensionärerna utgör en stor väljargrupp, varför en sänkning inför valåret 2014 anses vara mer strategiskt riktig.

Folkpartiet kan inte tänka sig sänkt pensionärsskatt utan ett femte jobbskatteavdrag:

– Det skulle sända fel signaler om arbetets värde, det är den arbetande befolkningens skatteintäkter som betalar allting. Jag ser dem som siamesiska tvillingar, säger Carl B Hamilton.

Allianspartierna har också, enligt uppgift till SvD, enats om en sänkning av bolagsskatten från 26,3 procent till 24 procent. Sänkningen kostar staten 6,3 miljarder kronor, en summa som man tidigare har sagt ska finansieras genom det förslag som syftar till att hindra skatteplanering med hjälp av ränteavgifter. Trots att upplägget har sågats av flera remissinstanser är det ännu högaktuellt.

Att de mindre partierna profilerar sig hårt är föga förvånande, framhåller statsvetare Sören Holmberg.

– Det är viktigt för dem att visa att de inte befinner sig i Moderaternas skugga. Om de kan visa att de betyder något så är det en fjäder i hatten, säger han.

Ett annat skäl kan vara att det gäller att tillgodose interna intressen inom partierna. Statsvetare Peter Esaiasson påpekar att slitningarna riskerar att bli allt större:

– Det finns stora frestelser inom varje parti att avvika. Viktigast just nu är att få den egna partiorganisationen att vara med på båten.

Höstbudgeten: Så prioriterar allianspartierna

Kristdemokraterna:

Huvudfråga är som alltid sänkt pensionärsskatt. KD prioriterar även bostadsfrågan, med bostadsminister Stefan Attefall i spetsen. I våras presenterades huvuddelarna: det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand och fastighetsavgifterna ska sänkas för flerbostadshus så att bostadsbyggandet kan öka.

– Vi hoppas också få till att de som har försörjningsstöd kan jobba några timmar utan att det påverkar stödet, säger Anders Sellström, ekonomiskpolitisk talesperson.

Centerpartiet:

Bland huvudfrågorna återfinns sysselsättningen för unga (utbyggd yrkeshögskola, utbyggt lärlingssystem och enklare att anställa), satsningar på infrastruktur, en fossilfri fordonsflotta samt förbättringar för företagandet.

Det ska vara lättare att starta och driva företag, arbetsgivaravgifterna ska sänkas och satsningen på nystartszoner skyndas på för att bli verklighet redan 2013 – om partiet får bestämma.

– Vi vill också införa riskkapitalavdraget. Där är vi inte beredda att backa, säger Per Åsling, ekonomiskpolitisk talesperson.

Folkpartiet:

Fokus ligger på forskning och infrastruktur. Partiet vill också avskaffa värnskatten och ser helst att taket på sjukförsäkringen tas bort. Det femte jobbskatteavdraget skulle partiet gärna se, men den parlamentariska situationen ”tillåter inte det”, enligt Carl B Hamilton som är ekonomiskpolitisk talesperson:

– Det skulle innebära att regeringen vid ett avgörande tillfälle försätter sig i en utpressningssituation. Vi litar inte på Sverigedemokraterna och vill inte gå med på en kohandel med dem.

Moderaterna:

Partiet poängterar vikten av en fortsatt ansvarsfull finanspolitik med säkerhetsmarginaler, men tillstår också att det finns ett visst ”manöverutrymme”:

– Vi behöver både ta ansvar och satsa för att jobben ska bli fler framöver, säger Anna Kinberg Batra, ekonomiskpolitisk talesperson.

Tidigare aviserat är propositioner inom forskning och infrastruktur.

– Vi vill fortsätta att bygga Sverige starkare inom de här områdena.


  • Kopiera sidans adress

Detta händer nu:

– På torsdag och fredag (23–24 augusti) sammanträder regeringen på Harpsund. Då presenteras reformutrymmet samt vad de större satsningarna får kosta. Fredagen avslutas med regeringens årliga kräftskiva.

– Söndagen den 26 augusti klockan 13 håller S-ledaren Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm.

– Den 5 september publicerar Ekonomistyrningsverket sin prognos över den svenska ekonomin. Myndighetens uppgift är att förse allmänheten och regeringen med uppgifter som den statliga ekonomin. Verket har löpande kontakt med tjänstemän på finansdepartementet under hela augusti.

– Torsdag den 20 september presenterar finansminister Anders Borg statens budget.

– Senast två veckor därefter måste oppositionspartierna lägga sina skuggbudgetar.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.