Vann rätt låt?

Ingen tvekan om saken. Hon krossade sina motståndare med den ena tolvpoängaren efter den andra. Loreen gjorde det jag hoppas på. Hon inte bara gick igenom tv-rutan, hon formligen sprängde den med sin energi. En massaker av konkurrenterna. Hela Europa omfamnar henne och jag tror att det här är början på en internationell karriär.

Redan i Melodifestivalen lyste hennes låt från första början. Egentligen tog det bara 20 sekunder för henne att besegra hela det svenska startfältet med Danny Saucedo i spetsen. Även i kväll levererade hon. Låten har fortfarande den där självklara kvalitets- och hitstämpeln över sig – även om Thomas G:son och Peter Boströms låt delvis är fruktansvärt lik Kleerups Longing for lullabies.

Loreen har satt sin helt egna prägel på låten och trots många tempoändringar fått till sitt eftersträvade mål: Flow. Euphoria rinner som vatten med sång, dansrörelser och uttryck i ett perfekt samspel. Eftersom Loreen aldrig är nöjd lär hon inte vara nöjd nu heller. Men resten av Sverige – och Europa – är det alldeles säkert.

Hur var konkurrensen?

Bortsett från att många av låtarna – som vanligt – var usla fanns flera som hotade Loreen. De ryska babusjkorna förstås men även den oerhört vackra serbiska balladen.

Fastnar Loreen i schlagerfacket nu?

Nej, hon är så lång från en vindflöjel man kan komma. Hon har sysslat med musik i sju år men någon skiva har det aldrig blivit. Inte ens efter Idoltiden. Nu ska hon göra klart sin skiva där Kleerup har skrivit och producerat flera av låtarna. Det lär inte låta schlager, vilket inte heller Euphoria gjorde. I september släpps plattan. Om nu inte trycket på henne att skynda på ökar.

Ska Sverige satsa på spektakel i framtiden?

Nej, konkurrensen är nog för stor. Spektakel låter så negativt men i schlagersammanhang är det nästan uppfriskande med de ryska babusjkorna eller det turkiska bidraget som mer liknande en musikal. Sedan finns det som kränger alldeles för mycket, som årets holländska bidrag där sångerskan stod med indianfjädrar utan att någon förstod varför.

Historiskt sett går det ju att vinna alltihop med masker för ansiktet, som finska Lordi. Eller specialkläderna Abba bar när de vann 1974. De flesta segrare har trots allt stått mer eller mindre rakt upp och ner och sjungit en låt som gått in i många européers hjärtan.

Stannar schlagergeneralen Christer Björkman kvar nu?

Ja, han har själv sagt att han vill vara med och arrangera tävlingen i Stockholm nästa år. Med tanke på hur många gånger han sagt att han ska lägga av så skulle jag tro att han skulle stannat ändå. Kanske inte tills han stupar. Men nästan. Han kanske rent av stannar i flera decennier efter Loreens överlägsna vinst.

Det svenska Melodifestivalskonceptet fungerar ju även utan Eurovision song contest och är mer ett sätt att få fram nya (och en del gamla) artister. I år har Melodifestivals- och Eurovisionvärldarna mer gått ihop för att Loreen varit så förhandstippad.