Holmérs sista ljus har släckts

Den 2 mars 1986 två dagar efter mordet på statsminister Olof Palme höll Hans Holmér den första i en rad presskonferenser som kom att präglas av släckta och tända ljus i tunnlar, revolvrar, fantombilder och huvudspår.
Samma kväll som statsministern mördades var Hans Holmér på ett hotell i Borlänge. Morgonen efter var han, länspolismästaren i Stockholm, spaningsledare.
Under resten av 1986 och början av 1987 gick det knappt en dag utan att Hans Holmér och spaningarna efter Olof Palmes mördare stod i mediernas fokus. Journalisten Annika Hagström ledde programmet Magasinet i Sveriges Television. I stället för att komma till Rapport och Aktuellt valde Hans Holmér ofta att uppträda i hennes program.
- Det väckte lite ont blod i branschen. Men vi hade ju 45-minuters sändningstid, säger Annika Hagström.
Hon karaktäriserar Hans Holmér med orden: butter, stursk och godhjärtad.
- Han trodde lidelsefullt på det han gjorde. Det måste man ha respekt för, säger Annika Hagström.

Knappt ett år efter skotten mot
statsministern och hans hustru i korsningen mellan Sveavägen och dåvarande Tunnelgatan i centrala Stockholm grep polisen på Holmérs order 20 kurder som misstänkta för inblandning i mordet. Åklagarna i utredningen ansåg, i motsats till Holmér, att personerna måste släppas. Motsättningarna gjorde att Holmér, väl medveten om att hans tid som spaningsledare på många håll betraktades som bortkastad, begärde avsked i mars 1987.
Men trots att han formellt lämnade utredningen fortsatte han spaningarna i det så kallade huvudspåret, som byggde på misstankar om att den kurdiska organisationen PKK låg bakom mordet. Nu var dock spaningarna mycket hemliga och skedde utan polisens kännedom. De leddes av Hans Holmérs gamle vän Ebbe Carlsson, då anställd som förlagsdirektör på Bonniers men tidigare informationssekreterare på justitiedepartementet.
Den 1 juni 1988 avslöjades Ebbe Carlssons spaningsorganisation av Expressen. Affären fick politiska följder eftersom dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon haft täta
kontakter med Ebbe Carlsson och dessutom skrivit ett rekommendationsbrev åt honom. I juni 1988 tvingades hon avgå.
Samma år fick Hans Holmér nytt jobb som FN-expert i narkotikafrågor. Han var stationerad i Wien 1988-89. Under den tiden började han skriva böcker. 1988 kom "Olof Palme är skjuten!". Boken upprörde den dåvarande spaningsledningen som ansåg att den försvårade utredningen.

I juni 1970 utnämndes Hans Holmér, 39 år, till Säpochef. Det var främst då han odlade sitt stora politiska kontaktnät. Åren som Säpochef präglades av dramatiska händelser. 1973 briserar IB-affären som bland annat ledde till husrannsakan på tidningen Folket i Bilds redaktion och fängelse för journalisten och författaren Jan Guillou.
- Jag och Peter Bratt var de enda spioner han haffade, säger Jan Guillou.
De båda träffades vid skilda tillfällen även efter IB-affären.
- Men både han och jag intog då den kloka taktiken att inte prata om IB-affären eller kurder.
Andra dramatiska händelser som inträffade under Holmérs
Säpoperiod var mordet på den dåvarande jugoslaviska ambassadören Rolovic i Stockholm 1971 och sprängningen av västtyska ambassaden 1975.
Under hela sitt liv var Hans Holmér djupt engagerad i idrottsrörelsen både som ledare och aktiv. 1981-85 var han ordförande i Friidrottsförbundet och det senaste uppdraget var som ordförande i Bob- och rodelförbundet. Som ung spelade han både handboll, bandy, ishockey och fotboll. Han körde också 17 Vasalopp.

08-13 56 61, dan.nilsson@svd.se

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.