Hit såldes det härskna köttet

80 000 burkar med härskna köttkonserver från svenska beredskapslager har skickats till det svältdrabbade Nordkorea. SvD har kartlagt var statens utgångna konserver dumpades. 80 ton såldes vidare till matgrossister i Sverige.

 • Lagret i Hägersten drivs av M&T Company. Här har miljöförvaltningen hittat mängder av köttkonserver – burkar som höll på att märkas om.

  Lagret i Hägersten drivs av M&T Company. Här har miljöförvaltningen hittat mängder av köttkonserver – burkar som höll på att märkas om.

  Foto: DAVID MAGNUSSON

 • Konservburkarna fick nya etiketter.

  Konservburkarna fick nya etiketter.

  Foto: MILJÖFÖRVALTNINGEN

Grafik

 • Det verkar som att du inte har flash installerat?

  För att se grafiken behöver du Macromedia Flash Player. Den kan laddas ner gratis här:

  Hämta Flash

Tipsa och dela

Nordkorea, Ryssland, Ukraina. En del har letat sig ända till Afrika och Asien.

SvD kan för första gången berätta vart statens berg av utgångna konserver tog vägen sedan riksdagen 1997 beslutat avveckla de svenska beredskapsförråden.

Omkring 20 ton hamnade som SvD tidigare berättat i ett lager i Hägersten och distribuerades till 23 olika butiker i Stockholm och Göteborg.

Men huvuddelen av 1,7 miljoner kilo köttkonserver fann vägen till helt andra destinationer via en svensk grossist som sålde vidare till olika mellanled. 80000 burkar corned beef gick exempelvis till det österrikiska företaget Homecare HandelsGesmbH för vidare leverans till Nordkorea.

Mycket stora volymer gick österut till framför allt Ryssland och Ukraina.

Sammanlagt rörde det sig om enorma mängder. SvD:s genomgång av olika transportdokument visar att burkarna fyllde mer än 3000 lastpallar och mer än hundra av SJ:s godsvagnar då de i olika omgångar hämtades från ödsligt belägna förråd åren runt millennieskiftet.

2009 kunde SvD tillsammans med ett polskt undersökande tv-program avslöja att en del av konservburkarna sålts i Polen. Analyser vi lät göra visade att innehållet i burkarna var härsket och höll på att ruttna. ”Farligt” och med så lågt näringsinnehåll att man riskerar att bli undernärd vid stor konsumtion, löd omdömet från labbet på jordbruksuniversitetet i Warszawa.

Den bilden bekräftas av den grossist som köpte konserverna av Jordbruksverket. I ett brev till verket skriver han samma år:

”Vad avser corned beef har vi fått synpunkter på att vår produkt inte håller den ingrediensstandard som är gängse på världsmarknaden.” Och lite senare: ”Det är upp till varje köpare att väga smak och kvalitet mot pris.”

Ändå gick 80000 burkar corned beef till det av hungersnöd drabbade Nordkorea via en österrikisk mellanhand år 2008.

Vid försäljningen till grossisten skrev Jordbruksverket in i avtalet att ”köparen är medveten om den kvalitetssänkning som skett på grund av den långa lagringstiden.” Konserverna fick enligt avtalet bara säljas utanför EU som livsmedel, och inom EU endast som djurfoder.

Ändå såldes 80 ton till svenska grossister och en stor del av övriga produkter till grossister inom EU som lovade att exportera vidare till andra mer avlägsna destinationer. Att detta inte alltid varit fallet visas av att konserverna sålts i butiker i både Polen och Sverige.

Efter att ha låtit en advokatfirma utreda saken valde Jordbruksverket att inte stämma sin svenska köpare.

– Möjligheten att nå framgång i domstol bedömdes vara för liten, säger Catrin Molander som är chef för Jordbruksverkets avdelning för internationella frågor.

Daniel Eek som är avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg minns historien med en suck.

– Det var en enda soppa. Jag minns att vi luktade och smakade på konserverna. Rent mikrobiologiskt var det inget fel, men vad är det egentligen på ett näringsmässigt plan?


Efterlysning!

Har du sett den här konservburken?

Text: KÖTTKONSERV 980 gram

Vikt: 980 gram

Tillverkare: Scan Syd i Kristianstad eller Foodia

Tillverkningsår: 1986-1993

Mejla henrik.ennart@svd.se

 • Kopiera sidans adress

Härsket kött från avvecklade beredskapslager har under falsk etikett sålts i stor skala till ovetande svenska konsumenter. Hos en grossist i Hägersten påträffades mer än 20000 burkar med utgångna köttkonserver som höll på att märkas om med ny hållbarhetstid.
2009 kartlade SvD handeln med det berg av gammalt kött som Jordbruksverket dumpade till vrakpris på världsmarknaden då statens beredskapslager avvecklades i slutet av 90-talet.
Konserverna tillverkades av Scan Syd, Foodia och Novia Livsmedelsindustrier åren 1980–93. Hållbarhetstiden är enligt Scan max 10 år.

Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Just nu: Trafikproblem efter seriekrock på E4

Flera bilar inblandade i en olycka norr om Stockholm.

Stefan Löfven på partihögkvarteret. Analys

”Löfven riskerar falla
i grop han själv grävt”

Göran Eriksson: Reinfeldts hot borde inte förvåna.

”Sabotage och lågvattenmärke”

Partiledarutfrågning

Löfven röt till mot Reinfeldt.

Ny BB-kritik efter hjärtstopp

30-åring drabbades av misstänkt hjärtstopp under förlossningen.

Storbritannien befarar dåd

Varnar för terrorangrepp – larmnivå höjd till den näst högsta.

”Förslaget kräver att Sverige går ur EU”

KDU

Migrationsverket om KDU:s förslag.

Väcker ont blod i moderpartiet

KD-profiler fördömer åsikt om flyktingmottagande.

”Lindra straffet för
den som samarbetar”

Alliansen:

Så ska fler brott klaras upp.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

PK ett ideal vi bara måste återerövra

Krönika

”En behjärtansvärd liten kampanj i dessa valspurtstider”.

De tränar inför sitt livs lopp

Träning

Ewerlöf coachar löpare på Island.