Hav förtröstan inför livets bitterljuva slut

När jag ibland tittar på tidningens dödsannonser och deras illustrationer sker det stundom med ett ömsint leende. Den närmast sörjande tycks vara en hund eller en katt, ibland också två korslagda golfklubbor, en häst eller en bil. Fågeln på grön kvist förstår jag mig något bättre på. Visst sjunger den tröstande för de efterlevande, och oss alla andra som förr eller senare skall den vägen vandra.
Kanske är det trots allt meningsfullare med bilden av någon, hund, häst eller katt, eller något, som var av stor betydelse för den avlidna än av en symbol som man numera mestadels tycks använda som ett smycke kring hals, vrist eller i öronen. Tydligen helt ostörd av och omedveten om att korset en gång var det vanligaste tortyr- och avrättningsinstrumentet. Om man nu alls vet om det.
Fast visst är korset fortfarande den vanligaste symbolen, även för den som aldrig varit bekännande, aktiv kristen. Men för missionären och läraren Tore Bergman var korset, i vars tecken han levde och dog, förstås självskriven. Helt följdriktigt hyllade de efterlevande den avlidne med en vers ur psalm 522:4. ”Vid Guds hjärta är jag buren/innesluten i hans famn/Medan hemligheten djupnar/viskar Fadern ömt mitt namn.”
Mitt i allt sjukdomselände och egen dödsångest kände jag mig plötsligt glad. Upplyft. Det är inte bara psalmens författare som vet något som gäller oss alla av kvinna född. Alla har vi ett hemligt namn som endast Gud (eller Anden) känner till. Om detta berättas det, bland annat, i Uppenbarelseboken och Johannes brev till församlingen i Pergamon. Där vittnar Johannes om Andens, Guds, löfte att ge varje människa ”en vit sten, och på stenen skall det stå ett nytt namn, som ingen känner utom den som får det”.
Kommer även jag, otrogna och skuldbelagda, att få en vit sten med ett välbehövligt nytt namn? Fast jag måste tillstå att jag tycker om namnet jag bär här under jordelivet. Namnet min mor valde åt mig. Under tiden, när jag tar en paus i skrivandet, lyssnar jag till nyheterna i radion och där finns det sannerligen inte gott om vita stenar.
Sveriges Radios Cecilia Uddéns nyktra, tydliga röst förmedlar rapporterna om den senaste massakerna i någon syrisk by eller småstad , inte minst av värnlösa småbarn som klubbas eller skjuts ihjäl av medlemmar ur regeringens trupper. Men eftersom landets ledning vägrar inresetillstånd åt oberoende utländska journalister omvittnas skeendet av en motståndsman som lägger ut sina blodiga bilder på nätet. Här hemma kan vi ju alltid trösta oss med Schlagerfestivalen. Fast några oskuldens vita stenar lär vi inte finna där.

  • Kopiera sidans adress


Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."