Hav förtröstan inför livets bitterljuva slut

När jag ibland tittar på tidningens dödsannonser och deras illustrationer sker det stundom med ett ömsint leende. Den närmast sörjande tycks vara en hund eller en katt, ibland också två korslagda golfklubbor, en häst eller en bil. Fågeln på grön kvist förstår jag mig något bättre på. Visst sjunger den tröstande för de efterlevande, och oss alla andra som förr eller senare skall den vägen vandra.
Kanske är det trots allt meningsfullare med bilden av någon, hund, häst eller katt, eller något, som var av stor betydelse för den avlidna än av en symbol som man numera mestadels tycks använda som ett smycke kring hals, vrist eller i öronen. Tydligen helt ostörd av och omedveten om att korset en gång var det vanligaste tortyr- och avrättningsinstrumentet. Om man nu alls vet om det.
Fast visst är korset fortfarande den vanligaste symbolen, även för den som aldrig varit bekännande, aktiv kristen. Men för missionären och läraren Tore Bergman var korset, i vars tecken han levde och dog, förstås självskriven. Helt följdriktigt hyllade de efterlevande den avlidne med en vers ur psalm 522:4. ”Vid Guds hjärta är jag buren/innesluten i hans famn/Medan hemligheten djupnar/viskar Fadern ömt mitt namn.”
Mitt i allt sjukdomselände och egen dödsångest kände jag mig plötsligt glad. Upplyft. Det är inte bara psalmens författare som vet något som gäller oss alla av kvinna född. Alla har vi ett hemligt namn som endast Gud (eller Anden) känner till. Om detta berättas det, bland annat, i Uppenbarelseboken och Johannes brev till församlingen i Pergamon. Där vittnar Johannes om Andens, Guds, löfte att ge varje människa ”en vit sten, och på stenen skall det stå ett nytt namn, som ingen känner utom den som får det”.
Kommer även jag, otrogna och skuldbelagda, att få en vit sten med ett välbehövligt nytt namn? Fast jag måste tillstå att jag tycker om namnet jag bär här under jordelivet. Namnet min mor valde åt mig. Under tiden, när jag tar en paus i skrivandet, lyssnar jag till nyheterna i radion och där finns det sannerligen inte gott om vita stenar.
Sveriges Radios Cecilia Uddéns nyktra, tydliga röst förmedlar rapporterna om den senaste massakerna i någon syrisk by eller småstad , inte minst av värnlösa småbarn som klubbas eller skjuts ihjäl av medlemmar ur regeringens trupper. Men eftersom landets ledning vägrar inresetillstånd åt oberoende utländska journalister omvittnas skeendet av en motståndsman som lägger ut sina blodiga bilder på nätet. Här hemma kan vi ju alltid trösta oss med Schlagerfestivalen. Fast några oskuldens vita stenar lär vi inte finna där.

  • Kopiera sidans adress


Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt under dagen.

Jordbävningskatastrofen i Nepal har drabbat en nation i politisk kris, sliten mellan två asiatiska stormakter. Perspektiv | Nepal

Korruption kan ta halva hjälpen

Per Liljas: ”Katastrofen drabbar en nation i politisk kris.”

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så kan man tjäna på andras girighet

Perspektiv

Börsen drivs av två starka känslor.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

”EU:s insatser har inte någon verkan”

människosmuggling

Gatti kritiserar EU.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.