Hårdare villkor för bilar i innerstaden

Privatbilismen får det tuffare innanför tullarna för att främja framkomligheten för kollektivtrafik och gående när Stockholm växer. ”Gatorna blir inte bredare”, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

FOTO: scanpix

Visionen om en bilfri innerstad vill Ulla Hamilton inte skriva under på, men det blir tuffare för privatbilister innanför tullarna. Med höjda avgifter för parkering på gatumark, och färre parkeringsplatser på huvudgator, vill Stockholm stad bereda större utrymme för kollektivtrafik, godstrafik och oskyddade trafikanter.

– Stockholms län växer med motsvarande ett Göteborg till 2030 och gatorna blir inte bredare. Vi vill också göra det mer attraktivt att gå, säger Ulla Hamilton.

I kommunens nya strategi för framkomlighet är målet att restider för övriga trafikantgrupper ska minska, genom att biltrafik styrs bort från innerstaden. Med fler kollektivtrafikkörfält ska framkomligheten för stombussar och spårvagnar förbättras och målet är att bussarna år 2030 ska ha en snitthastighet på 20 kilometer i timmen mot dagens 14. Under 2012 börjar trafikkontoret att studera flera stråk där stomnätstrafiken och cyklister kan prioriteras hårdare.

Samtidigt visar stadens och landstingets beräkningar på svårigheten att locka bilister att ställa bilen och öka kollektivresandet. På sikt tror Hamilton att trängselavgifterna är ett instrument som kommunen kan arbeta mer aktivt med.

– Just nu äger vi inte kontrollen över instrumentet. Men vi har flaggat för en indexreglering av trängselavgiften så snart bygget av Förbifarten är i gång. I praktiken blir det en höjning, säger hon.

Vad strategin ger i minskad biltrafik och ökade kollektivresor har kommunen inte räknat på.

– Vi vet hur det blir om vi inte gör något. Det blir väldigt, väldigt trångt, säger Daniel Firth, projektledare på Trafikkontoret.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Just nu: Datum spikat för prinsen och Sofia

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.