Här spionerar Ryssland på Sverige

Ett stort ryskt spionfartyg har denna vecka patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland. Det är första gången sedan kalla kriget som Ryssland agerar så offensivt mot Sverige.

Ryska spaningsfartyget Fjodor Golovin. Kartan visar hur fartyget följde hela övningen med start i Hanöbukten upp till Gotska Sjön.

Ryska spaningsfartyget Fjodor Golovin. Kartan visar hur fartyget följde hela övningen med start i Hanöbukten upp till Gotska Sjön.

FOTO: privat (Grafik: Alexander Rauscher)

SvD kan idag publicera ett unikt foto av ett ryskt spionfartyg som fångats på bild mellan Sveriges fastland och Gotland. Bilden visar den ryska Östersjöflottans signalspaningsfartyg Fjodor Golovin. Ett sådant ryskt fartyg har inte funnits i dessa vatten på över 20 år.

–Från svensk sida har vi inte sett det här beteendet från Ryssland med signalspaningsfartyg väster om Gotland sedan det kalla kriget, bekräftar för SvD marininspektören och konteramiralen Jan Thörnqvist.

Det ryska fartyget har skuggat den internationella marinövningen Northern Coasts under elva dygn. Sverige har stått värd för övningen med 13 nationer från EU och Nato. I övningen deltog 35 fartyg och tiotalet helikoptrar och flygplan. I torsdags fälldes tyska fallskärmssoldater från flygplan över Gotland.

Under övningens alla aktiva moment som inleddes den 9 september har Fjodor Golovin funnits i övningsområdena. Den objudna gästen är ett 94 meter långt fartyg med 140 mans besättning, kanoner och robotar, en mängd antenner och avancerad spaningselektronik.

Fjodor Golovins spaning nära Sverige inleddes vid Hanöbukten den 9 september. När övningsområdet flyttades norrut från Blekinge och södra Östersjön följde Fjodor Golovin med. Det ryska fartyget gick upp i den smala rännan av internationellt vatten mellan Öland och Gotland. Denna vecka har fartyget legat utanför Östergötland, Sörmland och Gotska sandön.

När övningarna avslutades under fredagen vände fartyget och gick söderut samma väg som det kommit, förmodligen på väg mot Kaliningrad.

Det ryska fartyget kränkte aldrig svenskt vatten, men det har ändå väckt stor uppmärksamhet bland övningens deltagande länder, bland andra Estland.

–Det ryska rekognosceringsfartyget seglade längs Sveriges kust, mellan svenska fastlandet och Gotland och betedde sig på ett sätt som vi inte sett sedan det kalla kriget, sade Eero Rebo, biträdande estnisk stabschef.

Från svensk sida vill försvarsmakten tona ner dramatiken; även andra länder signalspanar. Sverige har ett eget signalspaningsfartyg, Orion, som är mindre och obeväpnat. Det ligger oftast på internationellt vatten utanför Kalingrad. En av SvD:s källor med kunskap om underrättelseinhämtning runt Östersjön säger:

–Ryssland har påpekat att Sverige är väl offensiva i sin signalspaning. De svarar nu med samma mynt. Sovjet hade i Östersjöflottan tre stora signalspaningsfartyg medan Ryssland gick ner till ett. Nu är ryssarna tillbaka med två fartyg och är snart uppe på den sovjetiska nivån med alla tre fartygen igång.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.