Betyg:

6 Fulländand

5 Lysande

4 Bra

3 Ordinär

2 Dålig

1 Usel


Tärning mellan 5

Tösse

Årets vinnare erbjuder fluffig grädde, mjuk mandelmassa och en bulle med rätt seghet för att bromsa bettet. Men till toppbetyget når inte ens årets vinnare, och det kan ha med utseendet att göra. "Ica?" undrar en semmeltestare efter att ha studerat bakverket.

Tärning mellan 4

Sockerbagaren

Det lilla konditoriet vid Kungsholmstorg bjuder på en fastlagsbulle med mandelsmak, kardemumma och grädde i skön förening. Dessutom har den utseendet för sig: bullen ser ut att vara av maffig vetedeg med smör i mängd. Men den kallas också semlornas V740 – den sticker inte ut.

Tärning mellan 4

Rival

En väldigt behaglig semla med god smak och så mycket grädde att den måste ätas med sked. "Jag biter, blundar och är i himlen", skriver en testare. Bageriet vid Mariatorget får också beröm för att servera en elegant bulle med vackert spritsad grädde och ett nätt lock.

Tärning mellan 3

Gunnarssons

Mandelmassa med kraftig mandelsmak och god struktur. En god bulle med mycket kardemumma, men lite menlös. Smakar industri, och antagligen massproducerad utan kärlek, tror en i juryn. Semlan anses ha ett exemplariskt utseende där allt sitter som det ska.

Tärning mellan 3

Dessert och choklad

Konditoriet på Lilla Essingen splittrar juryn. Vissa tycker att den här fastlagsbullen är den godate de ätit med perfekt avvägning mellan kardemumma och mandelmassa. Andra anser att den smakar billigt, är för söt och undrar om den är tillverkad av dagisbarn. Semlan har stora mandelbitar i massan, och det kan vara det som är vattendelaren.

Tärning mellan 3

Albert och Jack

En mellansemla som inte sticker ut åt något håll, och anses smaka lite billigt. Ingen katastrof men ingen vinnare. En semla som är snygg, med helt okej smak. Detta är den semlan som får kortaste skriftliga omdömen av testarna.

Tärning mellan 3

Liselottes hembageri

Förra året kammade det här Vasastanskondiset hem andra platsen för sin semla. Men i år anklagas bakverket ha übersöt mandelmassa, smaka kemiskt och se oproffsig ut. Men de som gillar mycket grädde blir nöjda eftersom den anses väl tilltagen och fluffig.

Tärning mellan 3

Vetekatten

Klassikern på Kungsgatan har rasat från första plats sedan förra året. Konstig grädde och trist mandelmassa kan ha bidragit. "Inget stack ut smakmässigt, men kanske lite skön crunch i mandelmassan", menar en semmeltestare. Det är en av de minsta semlorna i testet.

Tärning mellan 3

Xoko

En av de mindre semlorna, men vackert spritsad grädde och fint lock. Bullen har för mycket sälta, och är lite kletig. Men mandelmassan beskrivs som god och fyllig. Omdömet dras upp av grädden och ner av bullen.

Tärning mellan 3

Bananza

Också Bananza delar semmeltestarna i två läger. Vissa tycker att detta är en gourmésemla där mandelmassan är fast och god, bullen degig och bra och att den ojämna formen antyder omsorgsfull tillverkning. Andra utnämner den till värst i hela testet, med sur grädde och äcklig mandelmassa.

Gateu

Flera tycker att grädden är för hårt vispad och brödet torrt, men ger tummen upp för mandelmassan. Helhetsbedömningen blir en semla som inte är något utöver det vanliga. Utseendet får beröm.

NK Bröd

Nordiska Kompaniets semla får låga betyg. Mandelmassan smakar marsipan, och det är inget riktigt sting i något lager. Den ser ut att vara komponerad i all hast, och ger ett billigt intryck. Men vissa i juryn gillar ändå mandelmassan.