Test: Vilken semla är godast i Stockholm?

semmeltest Under en säsong sätter svenskarna i sig 40 till 50 miljoner semlor. Inför fettisdagen imorgon har SvD testat utbudet på tolv kondis i Stockholm. Vinnarbullen kommer från anrika Tösse på Östermalm.

 • Semmeltest 2012 på SvD. Denna gång bevakas testet utav kinesisk television.
fr.v Mikaela Åkerman, Linda Häggström, Therese Larsson och den kinesiske filmaren och längs t.v Jan Almgren

  Semmeltest 2012 på SvD. Denna gång bevakas testet utav kinesisk television.
fr.v Mikaela Åkerman, Linda Häggström, Therese Larsson och den kinesiske filmaren och längs t.v Jan Almgren

  Foto: DAN HANSSON

 • Näringslivs Carolina Neurath testar en semla.

  Näringslivs Carolina Neurath testar en semla.

  Foto: DAN HANSSON

Tärning mellan 5

Tösse

Årets vinnare erbjuder fluffig grädde, mjuk mandelmassa och en bulle med rätt seghet för att bromsa bettet. Men till toppbetyget når inte ens årets vinnare, och det kan ha med utseendet att göra. "Ica?" undrar en semmeltestare efter att ha studerat bakverket.

Tärning mellan 4

Sockerbagaren

Det lilla konditoriet vid Kungsholmstorg bjuder på en fastlagsbulle med mandelsmak, kardemumma och grädde i skön förening. Dessutom har den utseendet för sig: bullen ser ut att vara av maffig vetedeg med smör i mängd. Men den kallas också semlornas V740 – den sticker inte ut.

Tärning mellan 4

Rival

En väldigt behaglig semla med god smak och så mycket grädde att den måste ätas med sked. "Jag biter, blundar och är i himlen", skriver en testare. Bageriet vid Mariatorget får också beröm för att servera en elegant bulle med vackert spritsad grädde och ett nätt lock.

Tärning mellan 3

Gunnarssons

Mandelmassa med kraftig mandelsmak och god struktur. En god bulle med mycket kardemumma, men lite menlös. Smakar industri, och antagligen massproducerad utan kärlek, tror en i juryn. Semlan anses ha ett exemplariskt utseende där allt sitter som det ska.

Tärning mellan 3

Dessert och choklad

Konditoriet på Lilla Essingen splittrar juryn. Vissa tycker att den här fastlagsbullen är den godate de ätit med perfekt avvägning mellan kardemumma och mandelmassa. Andra anser att den smakar billigt, är för söt och undrar om den är tillverkad av dagisbarn. Semlan har stora mandelbitar i massan, och det kan vara det som är vattendelaren.

Tärning mellan 3

Albert och Jack

En mellansemla som inte sticker ut åt något håll, och anses smaka lite billigt. Ingen katastrof men ingen vinnare. En semla som är snygg, med helt okej smak. Detta är den semlan som får kortaste skriftliga omdömen av testarna.

Tärning mellan 3

Liselottes hembageri

Förra året kammade det här Vasastanskondiset hem andra platsen för sin semla. Men i år anklagas bakverket ha übersöt mandelmassa, smaka kemiskt och se oproffsig ut. Men de som gillar mycket grädde blir nöjda eftersom den anses väl tilltagen och fluffig.

Tärning mellan 3

Vetekatten

Klassikern på Kungsgatan har rasat från första plats sedan förra året. Konstig grädde och trist mandelmassa kan ha bidragit. "Inget stack ut smakmässigt, men kanske lite skön crunch i mandelmassan", menar en semmeltestare. Det är en av de minsta semlorna i testet.

Tärning mellan 3

Xoko

En av de mindre semlorna, men vackert spritsad grädde och fint lock. Bullen har för mycket sälta, och är lite kletig. Men mandelmassan beskrivs som god och fyllig. Omdömet dras upp av grädden och ner av bullen.

Tärning mellan 3

Bananza

Också Bananza delar semmeltestarna i två läger. Vissa tycker att detta är en gourmésemla där mandelmassan är fast och god, bullen degig och bra och att den ojämna formen antyder omsorgsfull tillverkning. Andra utnämner den till värst i hela testet, med sur grädde och äcklig mandelmassa.

Gateu

Flera tycker att grädden är för hårt vispad och brödet torrt, men ger tummen upp för mandelmassan. Helhetsbedömningen blir en semla som inte är något utöver det vanliga. Utseendet får beröm.

NK Bröd

Nordiska Kompaniets semla får låga betyg. Mandelmassan smakar marsipan, och det är inget riktigt sting i något lager. Den ser ut att vara komponerad i all hast, och ger ett billigt intryck. Men vissa i juryn gillar ändå mandelmassan.

Betyg:

6 Fulländand

5 Lysande

4 Bra

3 Ordinär

2 Dålig

1 Usel


 • Kopiera sidans adress

Så gick testet till: En panel med åtta semmeltestare har blindtestat semlorna. De har bedömt utseende och smak och gett ett betyg mellan ett och sex, som räknats ihop till medelbetyg som sedan avrundats.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89474 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.