”Här finns pengar att tjäna”

Samma dag som årets ramadan inleddes passade statsministern på att lära sig mer om halalprodukter.
På slakteriet i Johanneshov pratade Fredrik Reinfeldt (m) om hur viktigt mångfalden är för Sverige.

Slaktaren Fadel Azawi visar statsminister Fredrik Reinfeldt hur nötkött ska styckas.

Slaktaren Fadel Azawi visar statsminister Fredrik Reinfeldt hur nötkött ska styckas.

FOTO: Lars Pehrson

De moderata frihetskampen måste också handla om att ge egenmakt till nysvenskarna, stötta integrationen och få bort en massa onödiga regler som skapar värdegrundskrockar i det svenska samhället. Det är en uppgift för alliansregeringen.

Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han i går besökte Qibbla Halal Kött i Johanneshov. Ett 30 år gammalt företag med 26 anställda som jobbar med olika halalprodukter som framställs i enlighet med muslimsk tradition och som fått klartecken av de svenska myndigheterna.

Reinfeldt inledde därmed höstens besökturné där han framför allt ska träffa och samtala med invandrare om diskriminering och värdegrundsfrågor. Tidigare har han på liknande sätt rest runt i landet och besökt småföretag, arbetsförmedlingar och träffat kvinnor i offentlig sektor.

Både Diler Mustafa Taher som var med och grundade företaget och it-ansvarige Namir Zetali berättar om deras snabba framgångar, att man säljer sina köttprodukter över hela Sverige, i Finland och Danmark. Och att man fått en av de stora livsmedelskedjorna, Coop, att sälja deras halalkött. Däremot har flera andra kedjor tackat nej.

- De oroar sig för att tappa sina vanliga kunder som man kallar det och radar upp en massa problem. De verkar inte förstå att de i stället kommer att få en massa nya kunder, säger Namir Zetali.

Under det mer än timslånga samtalet fångade Fredrik Reinfeldt också upp samma ämne.

- Det är mycket märkligt att stora företag inte ser sitt eget bästa. Här har vi över 400 000 muslimer som lever i Sverige och som rättrogna muslimer vill de ha sitt halalkött. Det finns ju en efterfrågan och pengar att tjäna, men de tar inte tillvara på det på grund av okunskap eller i värsta fall fördomar.

Att se till att det finns utrymme för bön på arbetsplatserna och att inte i onödan skapa förbud för att få använda huvuddukar om det inte är direkt olämpligt, är exempel på enkla insatser för att minimera värdegrundskrockarna.

- Här visar man i praktiken hur man bygger integration. Vi måste visa mer respekt för andra kulturella traditioner, de hotar nästan aldrig några svenska värden, det kan finnas sida vid sida, säger Fredrik Reinfeldt.

Han tror också att debatten kring hedersproblematiken fått dominera för mycket på bekostnad av tolerensfrågorna.

- Diskrimineringen måste bekämpas på många plan, men allra mest genom att sprida kunskap. Det är bara så vi kan öka tolerensen och därför får vi inte bara hamna i en diskussion om hedersvåldet.

  • Kopiera sidans adress


I Sverige är det olagligt att döda ett djur utan bedövning genom att halspulsådern skärs av. Den formen av halalslakt eller skäktning är förbjuden i Sverige. Men så länge djuret i förväg får bedövning är halalslakt tillåten.

För att slakten ska vara halal krävs även ett religiöst innehåll. Slaktaren måste vara muslim och måste yttra en speciell religiös fras innan djuret dödas. Både slaktaren och djuret måste dessutom vara vända mot Mecka.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.