Här är de vanligaste brotten på Facebook

”Förtal via Facebook”. Så lyder en typisk brottsbeskrivning bland de nästan 200 polis­anmälningar med koppling till det populära nätverket som SvD gått igenom. Vanligast är att folk får sina konton kapade, därefter följer trakasserier, som ofredande, förtal och hot.

FOTO: Simon Paulin

Bland hoten är hälften riktade mot minderåriga och generellt återkommer ungdomar något oftare än andra grupper. Enligt Mikael Emsing, som är ungdomsutredare på polisen, handlar anmälningarna sällan om enskilda incidenter utan är oftast pusselbitar i ett förlopp.

Det kan exempelvis vara en misshandel som anmälts där vittnen sedan hotas för att de ska hålla tyst.

– Alla anmälningar är inte brott, de ligger ofta på gränsen till hot och övergrepp i rättssak, men vi tar alltid hoten på stort allvar, säger Mikael Emsing.

Han påpekar även att han aldrig har hört talas om fall då hoten förverkligats men tror att just anmälningarna gör att ungdomarna förstår allvaret.

– När de konfronteras inser de att det är olämpligt, säger Mikael Emsing.

Däremot är det bara ett fåtal av de brott som inträffar i sociala medier som anmäls, menar Johanna Östergren, kurator på ungdomsmottagningen i Huddinge kommun och på kommunens stödcentrum för unga brottsoffer.

– Det handlar mycket om förtal eller om bråk som sätts i gång via kommentarer, kränkningar av olika slag.

Enligt henne har Facebook och andra forum fått mobbningen att eskalera.

– Förr kunde man åtminstone slippa det hemma, så är det inte längre.

I första hand skulle hon vilja se att de vuxna som arbetar med unga fick en bättre inblick i sociala medier, förslagsvis genom utbildningar.

– Jag tror inte på begränsning. Det här är deras vardagsrum och vad som sker där är inte konstigare än vad som sker i andra sammanhang där ungdomar träffas, säger Johanna Östergren.

– Det är viktigt att se att det som händer på nätet är precis lika verkligt, där tror jag inte att vuxenvärlden riktigt har hängt med.

Sociologen Martin Berg som har doktorerat på sociala medier är inne på ett liknade resonemang.

– Det är inte för att Facebook finns som det förekommer brottslighet där utan för att människor umgås där. Det är inte det minsta konstigt med tanke på att det är en självklar del i människors vardagsliv, det är de sociala mediernas Konsum.

Den absolut vanligaste typen av brott på Facebook är kapade konton, alltså bedrägerier och dataintrång. Det kan handla om konton som skapas i någon annans namn eller om profiler som hackas för att lura till sig pengar från den riktiga personens vänner.

Martin Berg ser en tydlig koppling mellan vår vilja att dela med oss av information på nätet och brott.

– Brottslighet handlar mycket om tillgänglighet, att det är nära till kakburken, och Facebook pushar oss till att dela med oss av information, gärna öppet.

Enligt honom är de flesta Facebookanvändare dåliga på att hålla koll på sina säkerhetsinställningar.

– Men det är inte bara användarnas fel utan även Facebooks, som ständigt ändrar sina inställningar.

SvD granskar nätbrott

Gå till temasajten

Delta i diskussioner

Gör din röst hörd

Tipsa oss anonymt

Har du blivit utsatt?

Fyra vanligt förekommande brott på Facebook

Förtal:

Elisabeth lånar ut en större summa pengar till sin vän Karin. När Karin efter flera påminnelser från Elisabeth fortfarande inte betalar tillbaka pengarna skriver Karin ett antal inlägg på Facebook. I inläggen anklagar hon Elisabeth för att vara tablettmissbrukare och för att ta droger.

Sexualbrott:

En äldre man söker upp Jens, som är minderårig, via hans facebookprofil. Mannen skickar meddelanden till Jens där han bland annat hotar att våldta honom. Jens mamma anmäler händelsen som sexuellt ofredande.

Kapade konton:

Håkans facebookkonto tas över av en okänd person. Via Facebook kontaktar personen Håkans vänner och ber om flera större lån, bland annat genom att påstå att Håkans flickvän är inlagd på sjukhus. En av vännerna för över 32 000 kronor från sitt konto.

Misshandel:

Jessica ska träffa en kompis utanför dennes skola. När hon kommer dit tar en annan elev stryptag på Jessica och sliter henne i håret. Tidigare under veckan hade Jessica skrivit ett inlägg på Facebook som den andra eleven uppfattat som riktat mot sig och tagit illa upp av.

Fallen är beskrivna på basis av polisanmälningarna och personerna heter egentligen något annat. Då händelserna inträffat nyligen har de flesta ännu inte gått till åtal.

  • Kopiera sidans adress

Sju kategorier av brott på Facebook:

Kapade konton: 24 procent

Ofredande: 19 procent

Förtal och förolämpning: 19 procent

Olaga hot: 17 procent

Misshandel: 6 procent

Sexualbrott: 5 procent

Övriga: 10 procent

Totalt: 165 polisanmälningar i Stockholm under maj 2011 med direkt koppling till Facebook.

Antalet polisanmälningar där ordet Facebook förekommer:

2011: 993 (tom 31 maj)

2010: 1 554

2009: 601

2008: 166

2007: 33

Källa: Polisen i Stockholms län

Så gjorde vi undersökningen: Vi bad ansvariga att söka på ordet Facebook i polisens anmälningsregister i Stockholms län. Resultatet ger en fingervisning om hur ofta misstänkt brottslig aktivitet kan kopplas till Facebook. Det kan handla om konkret brottslighet, till exempel hot som uttalats via sajten, men även information som kan användas som bevismaterial i brottsutredningar, till exempel inlägg och bilder. Hur många av anmälningarna som faktiskt lett till åtal har vi inte undersökt.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."