”Han var artig och verbal”

Juni, 2001 i Kumlabunkern. Till slut erkänner Jackie Arklöv Malexandermorden. –Förhörsledaren kan spela en viktig roll genom att vara en god lyssnare och bygga upp ett förtroende hos den misstänkte, säger Eiler Augustsson som förhörde Arklöv.

FOTO: SCANPIX

Det var en varm dag den 29 maj 1999. Men vädret skingrade inte de dystra tankarna hos kriminalinspektör Eiler Augustsson när han anlände till Arlanda. På flygplatsen såg han löpsedlarna om de nästan ofattbara polismorden i Malexander dagen före.

–Jag såg namnen på de båda poliserna, Robert Karlström och Olle Borén. Där stod jag och skulle iväg till Toronto på konferens. Jag tvekade, skulle jag resa? Jag kände Olle Borén, vi kom från byn Forsvik i Västergötland.

Efter hemkomsten blev Eiler Augustsson kommenderad att ingå i utredningen om polismorden och vara förhörsledare för en av de tre misstänkta, Jackie Arklöv, före detta legosoldaten i Balkankriget som blivit nazist, bankrånare och nu misstänkt polismördare.

Bekantskapen med Olle Borén berättade han tidigt om för Arklöv och dennes försvarare, advokat Per Durling. De hade inget att invända mot att han fortsatte. Och för Augustsson blev relationen med Borén en drivkraft för att komma till klarhet.

–Så att jag också kunde visa upp mig i min gamla hembygd.

Augustsson var då sedan många år en av länskriminalens i Stockholm mest erfarna förhörsledare. I arbetet med Malexandermorden tillämpade han de kunskaper och metoder han skaffat sig från andra utredningar.

Förhör är det främsta sättet att skaffa bevisning i en brottsutredning, menar han. Nyckelbegreppen är förmågan att lyssna, ett bra bemötande, vara väl förberedd, ta sig tid och att veta vad man vill uppnå.

–Lyssnandet är viktigast, genom att vara en god lyssnare skapar man förtroende. Själva förhörsmetodiken är egentligen underordnad, kontakten måste komma först, säger Eiler Augustsson.

Förhören med Arklöv blev besvärliga. Han förnekade att han ens varit i Östergötland trots överväldigande bevis. På ett annat plan utvecklades en förtroendefull kontakt mellan den misstänkte och förhörsledaren.

–Vi förstod snart att han inte kommer att berätta något om Malexander. På samma gång var han artig, verbal, gnällde inte – det bästa förhörsobjekt jag haft.

Kontakten mellan polismannen och den misstänkte mördaren växte också fram i samtal bredvid förhören, och då handlade det om vardagliga saker som idrott.

–Jag hade ju också en idé om att försöka påverka honom. Detta med nazismen, hur en svart man kunde fastna för något sådant. Hans syn på livet och det där hatet han hade inom sig. Jag sade: ”du kan inte gå omkring och hata allt och alla i hela livet, du måste hitta något som är positivt.”

Strax innan hovrättsförhandlingarna 2000 blev Eiler Augustsson uppringd av Malexanderåklagaren Lisbeth Johansson.

–Arklöv ville berätta vad han gjorde den 28 maj i Kisa och Malexander och han ville att jag skulle hålla förhöret.

Söndagen den 2 april, klockan 17.15 på Kronobergshäktet i Stockholm. Jackie Arklöv berättar för första gången utförligt om händelserna i Kisa och Malexander. Han erkänner sin del i bankrånet men förnekar fortfarande att han skjutit poliserna.

Men historien om Arklöv och hans förhörsledare var inte slut. I juni 2001 åker Eiler Augustsson och kollegan från Linköping Benniet Henrichson till Kumlabunkern. Arklöv har via sin försvarare bett att få träffa dem. Bandspelaren sätts på och i tjugo minuter berättar Arklöv om vad som hände på landsvägen i Malexander.

–Han berättade att han tagit ett av polismännens tjänstevapen och skjutit båda.

–Han var väldigt berörd. Det var vi också. Var det sanningen om Malexander? Ja, det är jag övertygad om.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.