I 51 år har fotografier av FN:s illa tilltygade generalsekreterare Dag Hammarskjöld hållits inlåsta. Att bilderna existerat framgick i SvD redan den 18 september förra året. Då var det på dagen var det femtio år sedan Hammarskjöld förolyckades.

Över åtta sidor redovisade SvD hans sista resa och de många mystiska omständigheterna kring haveriet med FN:s DC 6:a, flugen av en rutinerad svensk besättning.

Flygkraschen vid Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) krävde 16 liv, varav nio svenskar. Många påträffades brända eller förkolnade, men Hammarskjöld hade mirakulöst nog klarat sig utan yttre skador. Detta enligt den officiella versionen.

Men när Dag Hammarskjölds brorson Knut Hammarskjöld på bårhuset i Ndola identifierat sin döde farbror så hände något märkligt. En ung polisman räckte honom diskret ett kuvert med orden: ”det här kommer nog att intressera er”. Kuvertet innehöll foton.

– Bilderna var tagna av Dag liggande på en bår. Det var blod, massor av blod. Det var på pannan och över vänster öga. Jag är ingen medicinare, men han hade en väldig skada på vänster sida invid ögat, sade Knut Hammarskjöld.

Han ville då inte visa bilderna, eftersom de inte lämpade sig för publicering. Igår publicerade Aftonbladet ett av fotona, vilket nu även SvD gör.

Denna (och tre andra bilder) är uppenbarligen kopior som är identiska med dem som Knut Hammarskjöld fick sig tillstuckna 1961. Fotona förefaller styrka rykten som uppstod efter kraschen.

Ett av dem var att eftersökningen av planet, som inte hittades förrän efter 15 timmar fördröjdes för att minska chanserna att någon var vid liv. Hammarskjöld ska ha mördats på marken av legosoldater som satt ett spelkort vid halsen, enligt ryktena.

Bilderna från kraschplatsen visar något som ser ut att vara ett spelkort, instucket under Hammarskjölds slips på halsens vänstra sida. Uppgifterna från FN:s säkerhetschef Bjørn Egge som i SvD berättat om ett hål i Hammarskjölds panna förefaller också styrkas av bilderna.

Frågan inställer sig: Hur länge till kan svenska regeringen fortsätta hävda att det inte behövs någon ny utredning av Hammarskjölds död?

LÄS MER: Dag Hammarskjölds sista resa

LÄS MER: Bildt: Vi kommer att få leva med frågetecknen

Planet kan ha skjutits ned

Vad hände med planet?

En Aktuelltsändning från visar att sorgen efter Dag Hammarskjölds oväntade död var stor i Stockholm den 19 september 1961. Reporter: Bo Holmström. Webb-tv

Sorgens dag i Stockholm

Intervjuer från SVT med stockholmare om deras reaktioner efter budet om Dag Hammarskjölds död. Ur Aktuellt den 19 september 1961. Reporter Åke Holmberg. Webb-tv

Svenskarnas reaktion på dödskraschen

En film från guardian.co.uk skildrar omvärldens reaktioner på Dag Hammarskjölds död. Webb-tv

Omvärldens reaktioner

Knut Hammarskjöld berättar om vad hans farbror Dag Hammarskjöld har betytt för honom. Ljud

Knut Hammarskjöld pratar om sin farbror

Hammarskjölds liv i årtal