Håkan Juholt ska leda S ur krisen

Efter en tid av intensiva spekulationer och rapporter om inre stridigheter i S står det klart:

FOTO: Scanpix

Håkan Juholt blir ny partiledare för Socialdemokraterna, enligt valberedningens enhälliga förslag.

Som partisekreterare föreslås Carin Jämtin.

- Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt, sade Håkan Juholt om beslutet att tacka ja till att kandidera till partiledarposten.

Enligt valberedningens ordförande Berit Andnor har Juholt funnits med i diskussionerna från allra första början.

- Håkan Juholt var den förste och ende som fick frågan om han ville bli partiledare, säger Andnor.

Under en uppsluppen presskonferens sade Juholt att han tror på en seger i nästa val. Han sade också att han känner "ett oerhört starkt stöd från distrikten" och från den tilltänkta partisekreteraren.

- Vid Carin vid min sida är jag oerhört trygg.

Juholt berättade vidare att han gjort sitt bästa för att finna eventuella lik i garderoben, men sade att han endast hittat tre fortkörningsböter - samtliga under valrörelser.

- Men troligtvis är vi ganska tråkiga, Carin och jag.

Enligt Berit Andnor fortsätter nu valberedningen sitt arbete. Förtroendet ska prövas för alla som ingår i verkställande utskottet och i partistyrelsen. Om och när det kommer några förslag vill Andnor inte uttala sig om, utan säger bara att arbetet fortsätter.

Valet av Håkan Juholt innebär en seger för förnyelseprocessen inom Socialdemokraterna, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och Socialdemokrat.

- Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort, säger Ulf Bjereld.

Enligt Bjereld är Juholt "svagt vänster", har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal.

Juholts namn lanserades sedan Tomas Eneroth tackat nej. Stödet för Juholt ökade också sedan Leif Pagrotsky sagt att han av privata skäl inte står till förfogande.

- Man kan väl nästan betrakta honom som en joker, givet att han inte alls varit ett självklart namn. Men han är lite annorlunda mot den socialdemokratiska partikulturen. Han är lite modig, vågar sticka ut och är ganska frispråkig, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

Juholt var den första tunga politiker som efter katastrofvalet 2010 gick ut och stödde SSU-ordförande Jytte Gutelands krav på att alla skulle ställa sina platser till förfogande. Hans ord vägde tungt eftersom han sitter i partistyrelsen och anses därför ha spelat en avgörande roll för Mona Sahlins beslut att avgå.

Håkan Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. I flera år ledde han försvarsberedningen, har också varit sakkunnig på försvarsdepartementet, och är i dag ordförande i försvarsutskottet.

Han har även ett förflutet som fotograf och journalist på Östra Småland.

Carin Jämtin är vice ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms stad. Hon är sedan oktober 2006 oppositionsborgarråd i Stockholms stad och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

Ubåtsjakten: ”Kanske en rysk James Bond”

Bildspel

Spionromantik i utländska medier.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.