Greve Carl Johan Bernadotte död

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg avled på lördagen, skriver hovet på sin hemsida. Nu flaggar Drottningholm på halv stång.
– Kungen och han hade regelbunden kontakt med varandra, säger Bertil Ternert, presschef på Hovet till SvD.se.

 • Här anlände Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister till vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Storkyrkan.

  Här anlände Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister till vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Storkyrkan.

  Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX

 • Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister anländer till regeringens middag i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm 18 juni 2010. Detta i samband med vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

  Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister anländer till regeringens middag i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm 18 juni 2010. Detta i samband med vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

 • Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister anländer till Storkyrkan i samband med vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010.

  Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Wachtmeister anländer till Storkyrkan i samband med vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Carl Johan Bernadotte avled igår klockan nio på kvällen på Ängelholms lasarett, efter att ha vistats där en kort tid. Det gick lugnt och stilla till och han var omgiven av hustru och barn, uppger en nära släkting. Samma kväll fick kungen reda på att hans farbror hade avlidit. Nu flaggas det på halv stång på Drottningholm, Haga, Slottsbacken 2 och Stenhammars slott, där kungen just nu befinner sig.

Grevinnan Marianne Bernadotte var gift med Carl Johans Bernadottes näst äldsta bror Sigvard.

– Carl Johan var en fin och vänlig själ. Jag kommet att sakna honom mycket, säger hon, till SvD.

Carl Johan Bernadotte föddes 1916 och var den yngste sonen till kronprins Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta. Han var också kung Carl XVI Gustafs farbror.

Carl Johan Bernadotte förlorade sin prinstitel och arvsrätten till tronen när han 1946 gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark.

– Det var förstås förstasidesstoff på den tiden att ytterligare en i kungafamiljen gifte sig utanför sitt stånd, säger Marianne Bernadotte.

Till skillnad från brodern Sigvard Bernadotte krävde Carl Johan aldrig att få sin prinstitel tillbaka.

I en intervju med TT 1983, i samband med att hans memoarer skulle ges ut, berättade han mer om den förlorade prinstiteln:

– Visst var det en besvärlig tid när jag "hoppade av". Men det betydde ingen personlig brytning med min far som då var kronprins. För mig var det en stor lättnad när saken äntligen var utagerad och vi kunde gifta oss. Då hade vi hållit ihop i sju år.

Han påtalade i intervjun att han aldrig ångrat att han avstod prinstiteln.

– Jag tänker inte försöka få tillbaka den. Sådant har jag ingen förståelse för, sade han.

Carl Johan Bernadotte och första frun Kerstin var under många år bosatta i London under den tiden då Carl Johan Bernadotte arbetade som affärsman. De adopterade två barn tillsammans. Efter hustruns död flyttade han tillbaka till Sverige och gifte sig 1988 med grevinnan Gunnila Wachtmeister.

1951 gav storhertiginnan Charlotte av Luxenburg honom titeln greve. Carl Johan Bernadotte blev då greve af Wisborg.

– Min far minns jag som en man med häpnadsväckande många intressen och en sarkastisk humor, sade han vidare i intervjun.

Carl Johan Bernadotte utbildades på Lundsberg, och gav sig sedan in på den militära banan. Därefter gjorde han karriär inom näringslivet.

Om tiden på Lundsberg sade han:

– På Lundsberg fick man springa ärenden åt äldre kamrater men det dör man inte av.

 • Kopiera sidans adress

Greve Carl Johan Bernadotte

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg föddes i Stockholm 1916 och var son till den blivande kung Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta av Storbritannien.Carl Johan Bernadotte växte upp som arvfurste och hertig av Dalarna. Han tog studenten vid Lundsbergs skola och utbildades

sedan till officer. Han var fänrik vid K 1 och I 13, blev löjtnant 1939 och överfördes under krigsåren till pansartrupperna. Dessförinnan hade han också ägnat sig åt samhällsvetenskapliga studier. När Bernadotte 1948 lämnade det militära hade han kaptens grad.

År 1946 gifte han sig med journalisten Kerstin Wijkmark och förlorade därmed arvsrätten till Sveriges krona. 1951 förlänades

han en grevetitel av storhertiginnan Charlotte av Luxemburg. Carl Johan Bernadotte blev 1953 vice VD i Anglo-Nordic Traktor AB

och 1969 Europachef för Sundstrand International och dess dotterbolag. Han var styrelseordförande i Sundstrands tyska och

schweiziska dotterbolag samt styrelseledamot i OSFC Petroleum AG, Munchen. (TT)

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.