Greider kritisk till S Saudi-linje

Socialdemokraterna vill behålla Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien. Den socialdemokratiske debattören Göran Greider efterlyser nu en bred debatt om säkerhetspolitiken och uppmuntrar oppositionen inom partiet att ta till orda.

 • Göran Greider.

  Göran Greider.

  Foto: SCANPIX

 • Urban Ahlin (S)

  Urban Ahlin (S)

  Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX

Viktiga datum i Saudiaffären:

6/3: Svensk hjälp åt saudisk vapenfabrik

7/3: Bulvanföretag dolde vapenaffärer

7/3 Tolgfors: Ingen svensk vapenfabrik

9/3: SvD avslöjar: Tolgfors ändrar sig

14/3: Tolgfors ord upprör FOI-chefer

22/3: Åklagare misstänker brott

Socialdemokraterna har hittills legat lågt i sin kritik mot regeringens planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Men på lördagen förklarade socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin i en intervju med Sydsvenskan att det ingångna samarbetsavtalet måste gälla, även om det blir regimskifte i valet 2014.

Urban Ahlin menar att avtalet med Saudiarabien som tecknades av S-ministern Leni Björklund 2005 "blev för långtgående", men att det ändå inte kan sägas upp omgående utan först 2015.

– Men jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi kommer att säga upp avtalet. Varför? Jo, alla försvarsindustrisamarbeten bygger på att de hålls under väldigt lång tid. Skulle andra länder se att Sverige säger upp avtal så fort det blir inrikespolitisk turbulens, då kommer vi inte att kunna sälja försvarsmateriel överhuvudtaget i framtiden, säger Ahlin till Sydsvenskan.

Han avvisar också tanken på att svartlista vissa länder och förespråkar istället att demokrati blir en av flera faktorer som ligger till grund för bedömningen. En sådan demokratifaktor skulle göra det svårare att sälja vapen till Saudiarabien, tror han. Men med i bedömningen ligger också om vapenförsäljning har säkerhetspolitisk betydelse för Sverige.

Dala-Demokratens chefredaktör och S-debattören Göran Greider är kritisk till resonemanget.

– Faktum är att det inte är någon större skillnad mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vare sig när det gäller synen på vapenexport eller säkerhetspolitiken i stort. De har en märkligt likartad hållning. Samtidigt vet jag att det finns en väldig opposition inom partiet som mår dåligt av att svenska vapen kan användas för att slå ned spirande demokratiseringsrörelser, säger Göran Greider.

Den saudiska regimen har kritiserats för att grovt kränka de mänskliga rättigheterna och Saudiarabien hör till de länder som militärt stöttat odemokratiska regimer under den arabiska våren.

– Saudiarabien är en garant för den världsordning som USA vill upprätthålla och vår vapenexport är en del av våra nära kontakter med Nato. Frågan är inte om vi ska gå med i Nato utan när vi i praktiken ska gå ur? Ska Sverige över huvud taget hålla på med vapenexport? Vi måste få en diskussion om alla de här sakerna och det är viktigt att många partier bidrar till en öppen debatt, från Miljöpartiet och Vänstern till Folkpartiet och Kristdemokraterna, säger Göran Greider.

Sveriges rykte skadas mycket mer av att sälja vapen till diktaturer än av att säga upp avtal, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Till skillnad från Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin ser inte Åsa Romson några problem med att säga upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Hon påminner om att Konstitutionsutskottet redan 2005 konstaterade att det tekniskt sett inte finns några hinder för att säga upp avtalet.

– Det är helt normalt att säga upp avtal när läget i omvärlden förändras. Vi var emot avtalet redan från början men det är lite svagt att inte ens efter den arabiska våren kunna se att situationen förändrats, säger Åsa Romson.

Hon påpekar att det finns hela avsnitt i lagboken som handlar om uppsägning av avtal och att detta är något som är en normal del av alla affärsrelationer i en föränderlig värld. När det gäller vilka olika underavtal som tecknats och villkoren i dessa har Miljöpartiet ännu inte fått full inblick.

– Vi måste ha en exportpolitik där vi har möjlighet att ompröva vår hållning. Vårt anseende runt om i världen skadas mycket mer av att vi riskerar att beväpna styrkor som används för att slå ned demokratirörelser.

Åsa Romson välkomnar att Kristdemokraterna och Folkpartiet ifrågasatt avtalet.

– Jag hoppas på en blocköverskridande debatt. Vi kan inte fortsätta att beväpna diktaturer, säger Åsa Romson.

 • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Åkesson håller fast
vid SD:s ultimatum

Svaret till partisekreteraren: ”Give'em hell”.

”Idiotiskt val” av Millennium-författare

Hård kritik mot David Lagercrantz.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Perssons uttalande gav storm av kritik

lista: citat

Sagt av de svenska ministrarna som besökt kommunistlandet Kina.

Facebook bygger en
stor flotta av drönare

Zuckerbergs projekt ger nät till fem miljarder.

”Oförberedd regering skapar osäkerhet”

BRÄNNPUNKT

Ullenhag (FP): Möten ställs ofta in.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.