- Jag är oerhört glad för att han svarade ja. Jag har inte varit så glad sedan jag sköt en 19-taggare 1991. Och det är faktiskt ärligt menat, säger Sven-Erik Österberg till medieuppbådet utanför partistyrelsemötet.

Österberg, ledamot i partiets verkställande utskott, ser Löfven som ”en långsiktig lösning”.

- Jag tror att det kommer att fungera bra och då byter man inte partiledare. Jag känner Stefan Löfven sedan många år tillbaka och jag bedömer att han har de bästa förutsättningarna att klara av det här.

Även partisekreteraren Carin Jämtin var på gott humör när hon kom till museet.

- Det känns väldigt positivt, vi har fått väldigt positiva reaktioner från partiorganisationer hela landet på förslaget till ny ordförande.

Enligt Jämtin ska bara partiordförande väljas i dag, inte personer till posterna som gruppledare eller ekonomisk talesperson.

- Det är riksdagsgruppen som äger det, inte partistyrelsen, säger Jämtin.

TT: Blir det förändringar där?

- Nej, det tror jag inte, vi har duktiga företrädare på de posterna.

- Löfven är en god ledare och har lett en stor organisation under lång tid och jag tror att han har förmåga att hålla ihop partiet, säger Anna Johansson, kommunalråd och ordförande för S-distriktet i Göteborg.

På frågan om opinionsraset för S nu kan vända säger hon:

- Kanske inte direkt, men det visar på stabilitet att vi kan få fram en partiledare på en mindre än en vecka. När vi kommer ut och får prata politik igen tror jag att det vänder ganska snabbt.

Också LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin ser Stefan Löfven som en långsiktig lösning.

- Jag ser honom som statsminister efter valet 2014, säger hon.

Det missnöje och den besvikelse som Metall och Löfven skapade i LO när man bestämde sig för att hoppa av LO:s samordning med kvinnopotter i avtalsrörelsen är borta, åtminstone vad gäller Löfven, enligt LO-ordföranden.

- De som sitter runt LO:s bord vet att Stefan många gånger har gått före när det gäller jämställda villkor. Den här gången var det en teknisk fråga som vi inte kunde lösa den här gången, men det ska inte ligga honom i fatet, säger Lundby Wedin.

- Han sade i går kväll på ett möte 'Jag är feminist'. Och det är han, säger hon.

Stefan Löfven själv var fåordig inför partistyrelsens möte.

- Nu ska demokratin ha sin gång och sedan ska jag börja prata politik, sade han till de väntande journalisterna.

Löfven får frågan om varför han tackade ja.

- Jag tror så mycket på socialdemokratin och jag vet att vi behöver en stark socialdemokrati. Vi behöver en socialdemokratisk politik i Sverige och faktiskt i hela världen.

I en Demoskop-undersökning, som redovisas i Expressen, svarar 49 procent av S-väljarna att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för Stefan Löfven. Bara 3 procent av S-väljarna säger sig ha mycket litet eller ganska litet förtroende.

Majoriteten av de totalt 860 tillfrågade i undersökningen är varken för eller emot. 26 procent uppger att de har mycket stort eller ganska stort förtroende att jämföra med 12 procent av väljarna som har mycket litet eller ganska litet förtroende för Löfven.