Gillberg förlorade i Europadomstolen

Den juridiska striden kring professor Christopher Gillberg fick igår sitt slut. Gillberg förlorade i Europadomstolen i ett fall som rör både forskningsetik och patientsäkerhet.

Vad handlar saken om?

Upprinnelsen till bråket är den forskning som Christopher Gillberg bedrivit sedan 1970-talet om damp och adhd. Gillberg ser en biologisk orsak till diagnoserna och har förespråkat medicinering med centralstimulerande medel.

Men samtidigt som Gillberg ses som en pionjär inom området fick han 2002 stark kritik av sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder. När de båda begärde ut forskningsunderlaget från Göteborgs universitet för att själva kontrollera det blev svaret nej.

Därmed var forskningsstriden ett faktum – och det som började som ett akademiskt bråk hamnade snart i domstol. Först gav kammarrätten Kärfve och Elinder rätt att ta del av materialet och senare har Gillberg dömts både i tingsrätt och hovrätt för tjänstefel när han trots tidigare domstolsbeslut vägrade att lämna ut uppgifterna.

När Högsta domstolen inte gav prövningstillstånd vände sig Gillberg 2006 till Europadomstolen för att få sin sak prövad.

Vad kom Europadomstolen fram till?

Gillberg har hävdat att de svenska domarna mot honom bröt mot de mänskliga rättigheterna –både artikel 8 om rätten till privatliv och artikel 10 om yttrandefrihet.

Men domstolen avslår helt Christopher Gillbergs argument. Och de ursprungliga domarna i kammarrätten togs inte ens upp – klagomålet mot dem kom in för sent enligt domstolen.

Vad betyder domen för forskningsvärlden?

Det beror helt och hållet på vem man frågar. Å ena sidan: flera namnkunniga forskare har gett Gillberg sitt stöd och menat att det ur patientsäkerhetssynpunkt var rätt att inte lämna ut materialet. Argumentet är att deltagare i forskningsstudier måste kunna lita på de löften om sekretess som ges.

Å andra sidan menar kritiker att all forskning måste kunna kontrolleras i efterhand och därför måste forskare vara beredda på att dela med sig av materialet. Något svar om hur denna avvägning ska ske ges dock inte i domen från Europadomstolen.

Var finns materialet i dag?

Hela underlaget till Gillbergs forskningsstudie förstördes 2004 av medarbetare på Göteborgs universitet – något tre personer dömts för.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. 30–45 meter

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

Statens haverikommission ser brister i pilotutbildningen.

”Studieavgifter ger chans till klassresor”

Moderata Studenter svarar på kritiken.

”M-studenter har fel i sak”

REPLIKER

Läs debatten om studieavgifter!

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.