Gaser drabbar kvinnor svårast

Hälften av alla svenskar har problem med gaser i magen, enligt en ny undersökning. Förstoppning visade sig vara betydligt vanligare bland kvinnor än män. SvD har träffat Malou Hanson som lider av tarmbesvär och uppsvälld mage.

Malou Hanson försöker tänka på att tugga maten ordentligt och stressa mindre. Numera utesluter hon kolhydrater helt ur sin kost. De flesta i hennes närhet känner till hennes problem, annars skulle hennes vardag inte fungera.

Malou Hanson försöker tänka på att tugga maten ordentligt och stressa mindre. Numera utesluter hon kolhydrater helt ur sin kost. De flesta i hennes närhet känner till hennes problem, annars skulle hennes vardag inte fungera.

FOTO: Ingvar Karmhed

Malou Hanson känner ibland att hennes problem med magen styr det mesta i hennes vardag. Sedan tonåren har hon haft en mage som sväller upp och gör ont efter att hon har ätit. Som föräldraledig med en liten son kan det var svårt att hinna med viktiga saker som att äta när man borde och gå på toaletten ordentligt.

– Magen påverkas ju av allt man gör. Vad man äter, om man stressar och hur man mår. Jag försöker tänka på att stressa ner och äta lugnt, säger hon.

Gaser i magen var ungefär lika vanligt bland de män och kvinnor som tillfrågades i en undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Kronans droghandel. Bland männen hade 46 procent problem med gaser, jämfört med 53 procent av kvinnorna.

Trots det bedömdes kvinnors problem vara större. Det beror bland annat på att kvinnor i så stor utsträckning drabbas av förstoppning. I undersökningen svarade 29 procent av kvinnorna att de led av förstoppning. Bara 9 procent av männen hade liknande problem.

– Gaser är ett jätteproblem för de drabbade. Det finns inga riktiga undersökningar kring det här, men det är framför allt kvinnornas problem. En kvinnas bukomfång kan öka med uppåt 12 centimeter efter en bättre middag, säger Per Hellström, professor i gastroenterologi vid Uppsala universitet.

Malou Hanson har märkt att besvären minskar om hon skippar gluten, vetemjöl och laktos. Just nu går hon på den så kallade LCHF-dieten, som utesluter kolhydrater helt.

– Men fett är ju inte heller bra att äta, så det undviker jag, säger hon.

I Malou Hansons bekantskapskrets och på jobbet har det blivit helt normalt att prata om gaser och svullna magar.

– Alla omkring mig har problem. I butiken jag jobbar har kunder frågat om vi alla är gravida eftersom vi går runt med ballongmagar, säger hon.

Enligt Per Hellström är det upp till fyra gånger så många kvinnor än män som söker hjälp för gaser i magen. En frisk person producerar ungefär två liter gas under en dag. Någon som har problem med tarmen kan producera upp till fyra liter gas under samma tid.

– Kvinnor är inte bekväma med att gå omkring och gasa hur som helst. Då uppstår problem när de känner att de inte kan träffa människor som de vill. Och om man är förstoppad så går det kanske inte att släppa väder alls, säger Per Hellström.

Många av de kvinnor som lider av uppsvälld mage och gaser har problem med att bakteriefloran i magen reagerar på ett oväntat sätt.

Kosten påverkar mycket och det kan vara till synes nyttiga matvaror som ställer till det. Fullkornsprodukter passar inte alla magar eftersom de består av olösliga fibrer som vi inte kan förbränna. I stället ger det bakterierna näring.

Sötningsmedel i exempelvis sockerfria halstabletter bör man också se upp med.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89503 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Förhörs i KU 09.00

Ord står mot ord när
Reinfeldt ska grillas

Vad visste statsministern egentligen om Nuon-affären?

”FMV:s Kockumsräd kan vara ett brott”

Dennis Töllborg:

”Brottet heter självtäkt.”

Fortfarande 287 saknade efter färjan

sydkorea

Dödssiffran har stigit till nio.

Tandhälsa påverkar ditt hjärta

Ny studie

Ju färre egna tänder – desto fler riskfaktorer för sjukdom.

Här är skyltarna du inte trodde fanns

Bilder

Se läsarnas roliga bidrag från världen.

Testa dina kunskap om häxor i historien

Quiz

Var i Sverige började häxjakten?

Flicka räddad ur fångenskap

Vägde bara 20 kilo

Argentinska flickan hölls fången i garage i nio år.

Malaysia kan få hyra Jas 39-Gripen av Saab

Pressad ekonomi ligger bakom förslaget.

Pilot stoppades efter alkotest

Blåste positivt

Skavsta – Polisen fick in anonymt tips om full pilot.

Lätta på gaspedalen på vägarna i påsk

trafiken

Stress kan orsaka olyckor.

Pollenexplosion väntar i påsk

allergier

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?