En liten flicka tittar nyfiket och lite trött fram mellan spetsgardiner från fönstret på den slitna husvagnen. Här, på återvändsgränden vid en skogsväg några mil söder om Söderhamn, består bostäderna mest av tält, uppslagna så att de bildar en hästsko.

Med det systemet som vi har i dag är det fri rörlighet inom EU som gäller.

Per Holmström, ombudsman på Kommunal, om utnyttjandet av bärplockare.

Vatten står på uppvärmning ovanför en eldstad. En kvinna kommer ut från husvagnen, pysslar lite med kokkärlen och får snart sällskap av en pojke i tioårsåldern som sätter sig vid elden, tar av sig skorna och värmer fötterna mot lågorna. Annars är lägret tomt, de andra är ute och plockar bär, förklarar kvinnan med teckenspråk.

Lägret är ett av många som finns i Hälsingeskogarna. Nu söker polisen genom det vidsträckta området för att hitta vad utredarna misstänker är offer för människohandel: män, kvinnor och barn som transporterats till Sverige från Bulgarien för att plocka bär i svenska skogar.

Bulgarer som polisen fått kontakt med ger en bild som liknar det öde som tidigare år drabbat asiatiska bärplockare: De har lovats boende, mat och bra betalt för att plocka bär i Sverige av rekryterare som sökt upp dem i hemlandet. Arbetarna har sedan transporterats till Hälsingland.

Bärplockarna har enligt sina vittnesmål blivit fråntagna sina id-handlingar vid ankomsten till Sverige. De inte ens fått några pengar för det utförda arbetet. Nu sitter fyra personer häktade vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkta för människohandel.

–Om utredningen leder till åtal så kan det bli första gången som någon i Sverige döms för människohandel när det gäller bärplockare, säger Christina Voigt, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Skärpta regler

Inför årets bärsäsong skärpte Migrationsverket reglerna för företag som vill ta hit bärplockare från länder ­utanför EU. Utländska bolag ska ha en filial registrerad i Sverige och det ska finnas en representant på plats som facket kan förhandla med. Arbetsgivaren måste garantera en minimilön till bärplockarna även om tillgången på bär är dålig.

Misstanken är att två män och två kvinnor i par organiserat resorna till Sverige:

– Jag kan inte se att det finns något samröre mellan paren. Men jag kan konstatera att tillvägagångssättet är detsamma i båda ärendena samt att de inte bor långt ifrån varandra i Bulgarien, säger Christina Voigt.

Det ena paret häktades den 19 augusti, misstänkta för att ha organiserat bärplockning i trakterna runt Söderhamn. En vecka senare häktades ytterligare ett par som misstänks ha varit aktiva runt Bollnäs. Enligt Christina Voigt är utredningen just nu i en väldigt intensiv fas. Varken hon eller polisen vill berätta hur många eventuella offer identifierats hittills. Hon tror dock att mörkertalet är stort.

Sune Nordh vid Söderhamnspolisen leder insatsen i Hälsingeskogarna. Han berättar att förhållandena i tältlägren dokumenteras. Polisen försöker ta reda på hur bärplockarna behandlas av sina arbetsgivare.

En del bärplockare som sökt hjälp är nu placerade i skyddat boende av kommunerna. Polisen och åklagaren är väldigt angelägna om att de ska hålla sig kvar i landet för att kunna medverka i utredningen, därför har de fått tillfälligt uppehållstillstånd.

– Vi håller dem undan helt enkelt så att människohandlarna inte hittar dem, säger Sune Nordh.

Förra året fanns minst 20 läger på olika platser i Söderhamns kommun. Då sökte några bärplockare upp polisen och berättade att de misshandlats och tvingats till att begå brott om de inte lyckats plocka nog med bär.

–Det var bland annat unga flickor som hade blivit lurade hit. Enligt vittnesmålen hade en del av dem tvingats till prostitution om de inte lyckades plocka ihop en viss mängd bär, säger Sune Nordh.

Han berättar att de misstänkta offren då fick hjälp med att åka hem. När de lämnade landet föll utredningen och en person som satt anhållen misstänkt för att ligga bakom människohandeln släpptes. Det misstaget vill polisen inte upprepa i år.

–Vi har förberett oss inför årets säsong och har nu en medveten strategi för att komma åt problemet. Det är viktigt att personer som ligger bakom märker att det blir en rättsprocess.

Lägret i Tönnebro är ett av många som Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun, sett. Tältlivet till trots, här är det ovanligt prydligt, påpekar han. Förhållandena i vissa läger har varit snudd på miserabla. Familjerna bor under presenningar, använder skogen som latrin, tvättar sig med regnvatten.

Tältlägren har hittills lokalt uppmärksammats mest för problemen de orsakar ortsbefolkningen med nedskräpning och misstänkta stölder. Polisen och kommunen brukar agera genom att i gryningsräder slå till mot lägren, och helt enkelt köra bort människorna, som slår upp sina läger på andra platser.

På polishuset är spaningsledaren Sune Nordh upprörd över hur bärplockarna behandlas:

–Det är inte människovärdigt.