Frågorna som Löfven måste besvara

Socialdemokraterna tappar nu en del av vårens historiska uppgång. I dagens SvD/Sifo-barometer har stödet för det stora oppositionspartiet sjunkit till under 35 procent. En förklaring är att väljarna väntar på besked i olika frågor. I dag har S-ledaren Stefan Löfven möjligheten att räta ut en del frågetecken när han talar i Vasaparken i Stockholm.

  • Första sommartalet för Stefan Löfven.

    Första sommartalet för Stefan Löfven.

    Foto: SCANPIX

När halva mandatperioden har gått leder de rödgröna partierna över den borgerliga alliansen med 7,7 procentenheter. Men det krävs bara att knappt 250000 väljare byter block så är det åter igen helt jämnt.

Så många sympatisörer har Socialdemokraterna tappat sedan förra väljarbarometern i juni. S låg då på 38,8 procent, men får idag en signifikant nedgång till 34,3 procent. Minskningen motsvarar drygt en kvarts miljon väljare.

De flesta har travat över till Vänsterpartiet som får en säkerställd uppgång, till 6,2 procent. Resten av S-ledaren Stefan Löfvens förlorade anhängare har gått till den så kallade soffan. Väljare som inte kan eller vill rösta på något parti har ökat kraftigt till över 15 procent, vilket innebär att drygt var åttonde väljare är osäker.

På den borgerliga kanten är förändringarna ytterst små, men helt klart fortsätter krisen för framför allt KD men också Centern. I stort sett är nu Moderaterna dubbelt så stora som de tre andra allianspartierna tillsammans vilket ger en extra nerv till de pågående höstbudgetförhandlingarna.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, tror att det uppstått ett vänteläge för Socialdemokraterna.

–De har haft en väldigt kraftig uppgång och stort fokus på sig, men nu vill väljarna veta mer innan de eventuellt stannar kvar. Man avvaktar och väntar på besked om vilken väg Socialdemokraterna tänker ta inför framtiden, säger Toivo Sjörén.

Han pekar på att Socialdemokraterna har hög trovärdighet i de sociala frågorna, men att det är sämre beställt med frågor om ekonomin och skatterna.

–Där har däremot alliansen stort förtroende bland väljarna. Ska Stefan Löfven kunna utmana måste han nog börja ge en del sakpolitiska besked även där.

I dag har S-ledaren en chans att ta tillbaka något av det förlorade opinionsstödet när han talar i Vasaparken i Stockholm. Vilka besked han då kommer med återstår att höra. Men han har ett ypperligt tillfälle att räta ut en del frågetecken. Några av dem är:

REGERINGSFRÅGAN

Tänker Socialdemokraterna bilda regering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet vid en eventuell valvinst 2014?

Det är en fråga som de borgerliga partiledarna ställer om och om igen. Signalerna hittills är att besked kommer efter den eventuella valvinsten.

–Historiskt har regeringsfrågan varit av sekundär betydelse för väljarna innan vi fick valkoalitioner som alliansen, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

–Fredrik Reinfeldt kommer naturligtvis att säga att det viktigaste av allt är att laguppställningen är klar före valet, medan de rödgröna kommer att säga: vi är tre olika partier, men vi är inställda på samarbete.

JOBBEN

Vilken är Socialdemokraternas medicin mot arbetslösheten och särskilt ungdomsarbetslösheten?

Partiet har sedan Stefan Löfven valdes bland annat föreslagit ett ”utbildningskontrakt” för unga som ska göra att de slutför sina studier och blir mer attraktiva på arbetsmarknaden.

SKATTERNA

Vilka skatter vill partiet ändra? Ska något av alliansens jobbskatteavdrag slopas? Ska en ny fastighetsskatt införas?

Partiets skattepolitik är just nu föremål för en översyn under ledning av Leif Pagrotsky.

–De två senaste valrörelserna har handlat mer om plånbok än om ideologiska skillnader. Vi har också haft mer av plånboksröstning även om det är mycket låga nivåer, konstaterar Henrik Oscarsson, som samtidigt spår att fastighetsskatten åter kan segla upp som en viktig valfråga.

FÖRSÄKRINGARNA

Vad kommer att hända med a-kassan och sjukförsäkringen om Stefan Löfven blir statsminister?

Hittills är Socialdemokraternas linje att taken i de båda försäkringarna ska höjas.

–Här finns det en möjlighet för Socialdemokraterna att gå framåt offensivt. Här finns det utrymme för klassisk arbetarretorik och det handlar inte bara om höjda nivåer, säger Henrik Oscarsson.

ENERGIN

Kommer kärnkraften att vara kvar eller avvecklas?

Som ordförande i IF Metall var Stefan Löfven anhängare av kärnkraften. Nu när han är partiledare är tongångarna annorlunda. Efter att han utsågs har han anslutit sig till linjen att kärnkraften ska avvecklas successivt. Samtidigt har han sagt att han vill ha en långsiktig blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken.

REFORMUTRYMMET

Hur bör pengarna användas 2013?

I fredags meddelade finansminister Anders Borg att reformutrymmet nästa år är 23 miljarder kronor och valåret 2014 27 miljarder. I dag har Stefan Löfven chans att ge besked om hur Socialdemokraterna vill använda pengarna.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Perspektiv

”Mer svartarbete inte
största problemet”

Rot-avdraget har ändrat svenskarnas syn på svartarbete.

Svensk missil kan användas av Saudi

jemen

Riksdagsledamöter vill stoppa Bill 2.

”Notan från Umeå framstår som saltad”

Schultz

17-åring krävs på en halv miljon.

”Stefan Ingves har
fel om inflationen”

Replik

Vd: Riksbanken förstår inte konsumentmakt.

”Inflationen har börjat vända uppåt”

Brännpunkt

Riksbanken: Värna inflationsmål.

Starbuckskampanj möter hård kritik

Känsligt

"Obekvämt med rasdiskussion".

Ikea börjar leverera flyktingläger i paket

satsning

Platta paket med "better shelter".

Cramps glädjer mer
än Clarksons avsked

Rock!

"Ingen kultur jag behöver mer".

Inget tvång att gå
på gymnasium

Regeringen överkörd av utbildningsutskottet.

Träna inför lördag – kan du svåra orden?

Högskoleprov 2014

Vad betyder förtrytelse?

Kan du kvantitativa jämförelser?

Mattedelen

Testa dig på provets mattefrågor här.

Tv-avgiften kan
ersättas av skatt

utredning

Parlamentarisk kommitté tillsätts.

”Attacken som fick börserna att falla”

Marknaderna har fått påminnelse.

Ryssland planerar motorväg till USA

bil

Vill länka samman London och New York .

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.