Fortsatt strid om NKS byggkostnader

Den borgerliga landstingsledningen i Stockholm förnekar alla fördyringar av det pågående byggandet av nya Karolinska sjukhuset. Men uppgifter i bokslutet för 2011 visar på ett överdrag på 147 miljoner. Efter mötet med samtliga partier fortsatte bråket mellan alliansen och Socialdemokraterna.

Den borgerliga landstingsledningen i Stockholm förnekar alla fördyringar av det pågående byggandet av nya Karolinska sjukhuset. Men uppgifter i bokslutet för 2011 visar på ett överdrag på 147 miljoner.

Den borgerliga landstingsledningen i Stockholm förnekar alla fördyringar av det pågående byggandet av nya Karolinska sjukhuset. Men uppgifter i bokslutet för 2011 visar på ett överdrag på 147 miljoner.

FOTO: ngvar Karmhed, Svenska Dagbladet

Efter medieuppgifter om kraftiga fördyringar i bygget av nya Karolinska höll i går landstingsledningen ett extrainsatt möte med gruppledarna för samtliga partier. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) förnekade att det skulle röra sig om ett krismöte:

–Det var ett vanligt gruppledarmöte på grund av att det varit felaktiga uppgifter i omlopp. Vi har inte betalat ut en krona mer än vad avtalet har sagt, sade han efter mötet.

I går publicerade Dagens Industri uppgifter om att landstinget förra året betalat ut 147 miljoner kronor mer än vad som gjorts upp enligt det ursprungliga affärsavtalet på nästan 1,1 miljarder kronor. En fördyring med 14 procent.

SvD har tagit del av ett underlag som bekräftar den uppgiften. Den kommer från årsbokslutet för 2011 och visar att det som faktiskt betalades ut för nya Karolinska var 1,219 miljarder kronor för 2011 mot 1,072 miljarder som det borde ha varit. En skillnad på just 147 miljoner kronor.

Men Torbjörn Rosdahl står fast vid att inga extrapengar betalats ut till sjukhusbygget under förra året. Något tilläggsavtal har inte heller tillkommit, försäkrar han.

–Nej, nej, nej. Däremot önskar jag att landstingsdirektören vände lite mer på stenarna så att vi gemensamt kunde sänka kostnaderna.

Rosdahl upprepar också att landstinget inte har några planer på att säga upp avtalet med Skanska om bygget av nya Karolinska. Detta trots att advokatbyrån Mannheimer Swartling i en promemoria i mars bekräftar att byrån fått ett uppdrag från landstinget, som rör just möjligheten att komma ur avtalet utan orsak.

– Jag har inte bett om det, jag har inte ens tänkt på det. Men landstingsdirektören undersökt möjligheten om vad som händer, säger Torbjörn Rosdahl.

Uppdraget har enligt honom att göra med en allmän översyn av hur landstinget använder sina pengar.

Toivo Heinsoo är landstingsdirektör i Stockholm och han påpekar flera gånger att inte ett öre betalats ut mer än avtalat och att det inte skrivits några nya avtal med Skanska som är landstingets partner i den här OPS-affären (offentlig-privat-samverkan).

–Det är ju ett fast pris för de närmaste 30 åren. Det går att räkna ut varje månad vad vi betalar. Vi har inte betalat ut mer än 1,072 miljoner till Skanska under 2011.

Sent i går kväll vill Toivo Heinsoo ändå kännas vid den högre summan och att det finns en skillnad på 147 miljoner. Men det är inte en fördyring, påpekar han.

–Det är i balansräkningen som vi var tvungna att redovisa en värdeökning på den framväxande nya byggnaden på 138 miljoner. De återstående miljonerna handlade om markföreberedande arbeten då vi tog bort asbest i en gammal byggnad som stod i vägen. Men detta ligger helt utanför OPS-avtalet, säger Toivo Heinsoo.

S-oppositionen var inte nöjd med mötet. De tycker att det väckte fler frågor än gav svar.

–Jag väntar på en bättre förklaring av Moderaterna. Jag kan inte godta att vi betalar en krona mer än avtalat, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Kinberg Batra i spetsen för Moderaternas nya laguppställning. LÄSARDEBATT

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

LIVE

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Skriv inlägg.

”Den med starkast motiv är Ryssland”

Chatt

Försvarsforskare om Östersjöspelet.

EU-kommissionen smäller till storbank

JP Morgan får böta en halv miljard kronor.

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

Se hur striderna har förstört staden

satellitbilder

Kobane – före och efter kriget.

Hennes son sköts till döds

SvD i Turkiet

Oron för inbördeskrig med och PKK ökar.

Oljeprisfall bäddar för stormigt möte

"Hur länge kommer då oljepriset att vara lågt?"

Wallström gratuleras – av Nordkorea

Hoppas på bättre vänskap och samarbete.

Present till frun ”värd en årslön”

Lista

Historier cirkulerar om Nordkoreas Kim Jong-Un.

Opera anklagas för antisemitism

Kultursvepet

Protester i New York.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.