Fortsatt internt stöd för Juholt

Efter att åklagare inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott mot Håkan Juholt sluter partiet leden, visar SvD:s intervjuer med distrikten. Men saken är redan större än Monas Sahlins "Toblerone-affär" menar socialdemokratiske PR-veteranen Harald Ullman.

– Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova.

– Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova.

FOTO: Therese Jahnson

Hösten har kommit till Socialdemokraternas parklek Lugnet i Västertorp. Det var här som Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kritiserade regeringen för att ”slösa med skattebetalarnas pengar” i sommartalet. Sedan i går pågår en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott mot partiledaren med anledning av de hundratusentals kronor som felaktigt betalats ut i hyresbidrag.

– Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova.

SvD har kontaktat samtliga av Socialdemokraternas partidistrikt. Håkan Juholts situation är en känslig fråga och flera tunga namn inklusive Veronika Palm från Stockholms stad, Urban Ahlin, Skaraborgs län, och Peter Hultqvist, Dalarna, vill inte kommentera sin partiordförandes situation. Av dem som SvD talat med är det flera distriktsordföranden som först vill svara på frågor, men som när beskedet om förundersökning kommer gör sig oanträffbara. De representanter som svarar ger samma budskap – man står fast vid sin partiordförande och upprepar att förtroendet är orubbat.

– Mitt förtroende för Håkan har inte rubbats bara för att man beslutat sig om det här. Det är bra om det här utreds, annars blir det bara spekulationer, säger Elvy Söderström, ordförande i Västernorrlands partidistrikt.

Även Anna Johansson, ordförande i Göteborgs partidistrikt, ställer sig bakom sin partiordförande, men beklagar att skriverierna ”står i vägen för politiken”.

– Jag hoppas att vi orkar igenom det här, men det blir naturligtvis ett problem om det tar för mycket tid från politiken.

Flera andra vittnar om besvikelse över Juholts ”slarv”.

– Folk är ledsna, arga och besvikna över slarvet, men har fortfarande förtroende för Håkan, säger Jens Nilsson, distriktsordförande i Jämtland.

Carina A Elgestam, vice distriktsordförande i Kronoberg, tecknar samma bild.

– Ingen ska vara dömd i förväg, men om det går till åtal hamnar vi i en ny situation och då kommer min bild att förändras, säger hon.

160 000

kronor har felaktigt betalats ut i logiersättning till Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt under fyra år. Partiledaren betalade tillbaka 130 000 kronor efter att felet uppdagades i fredags. De resterande 30 000 kronorna ska enligt Juholt betalas tillbaka vid nästa löneutbetalning.

Den socialdemokratiska kampanjveteranen Harald Ullman som arbetade med partiets kommunikation under åren 1982-1995 - en av partiets främsta spinndoktorer - menar att Juholtaffären är mycket större än den så kallade Toblerone-affären som fick hans före detta uppdragsgivare Mona Sahlin på fall.

– Där fanns det ju ett kompakt motstånd internt från vänsterfalanger som gjorde hennes situation omöjlig.

I det läget som partiet befinner sig nu gäller det att undvika en ny uppslitande partiledarstrid, anser Ullman. Att Håkan Juholt nu utreds försvårar läget men hans nyblivna partiledarskap ger honom extra tid.

– Man är mer tolerant mot honom, han är ny och skulle han tvingas avgå nu skulle det kunna vara förödande för partiet med tanke på hur svårt det var att vaska fram kandidater. Men blir det åtal, vilket jag inte tror, är hans position ohållbar.

Björn Ericsson, överåklagare på Riksenheten för polismål, tog över utredningen igår eftermiddag.

– Vi har inlett en förundersökning, men ingen är delgiven misstanke om något brott. Det första man tittar på är om det är ett brott och det andra vem som kan tänkas för det och om det uppfyller de rekvisit som finns för brottet.

Håkan Juholt säger själv i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen men vill i övrigt inte lämna några kommentarer. Enligt Dan Svanell, presschef vid Juholts stab, har S-ledaren inga planer på att vare sig ta en timeout eller lämna posten som partiordförande.

– Han kör på som vanligt och nu är han fullt upptagen med att planera debatten på onsdag. I övrigt hänvisar han till sitt juridiska ombud.

Under kvällen och natten planerades flera telefonmöten med partiets verkställande utskott, partistyrelsen och samtliga distriktsordförande.

S-väljaren Bakhtiar Mustafa som skyndar genom Västertorps centrum tror inte att bidragsaffären kommer att skada Socialdemokraterna: – Jag kommer att fortsätta rösta på Socialdemokraterna. Som Socialdemokrat röstar man på partiet och inte på personen som leder det.
S-väljaren Bakhtiar Mustafa som skyndar genom Västertorps centrum tror inte att bidragsaffären kommer att skada Socialdemokraterna:

– Jag kommer att fortsätta rösta på Socialdemokraterna. Som Socialdemokrat röstar man på partiet och inte på personen som leder det.

  • Kopiera sidans adress

Ministrar och partiledare som blivit föremål för förundersökning

Carl Bildt - 2007

Chefsåklagaren Jörgen Lindberg i Malmö inledde förundersökning mot utrikesminister Carl Bildts (M) blogg "Alla dessa dagar" under 2007. Utredningen gällde läsarkommentarer som legat kvar i flera månader och bland annat uppmanat till folkmord. Några månader senare lades förundersökningen ner.

Mona Sahlin - 1995

En förundersökning inleddes av riksåklagaren sedan Expressen avslöjat att Mona Sahlin handlat kläder och gjort bankomatuttag med riksdagens kontokort, samt handlat på Taxfree. Förundersökningen lades ner men Sahlin drog tillbaka sin partiledarkandidatur och höll sig undan politiken till 1998 då hon kom tillbaka till regeringen.

Gudrun Schyman - 2003

Gudrun Schyman misstänktes för brott när hon försökte att göra avdrag på deklarationen för 120 000 kronor som underkändes. Förundersökningen gällde om avdraget ska ha varit ett uppsåtligt brott och även tidigare års deklarationer granskades. Schyman tvingades avgå som partiledare men satt kvar i riksdagen som politisk vilde. Hon erkände och dömdes till 50 dagsböter.

Kubo eller sambo?

Håkan Juholt (S) reder ut statusen i sitt förhållande. Kulbo, särbo eller sambo? När han valdes till partiledare förnekade han att han var sambo men efter avslöjandet om ersättningen för boendet i Västertorp råder ingen tvekan om att de bott tillsammans i många år.

26 mars 2011: Kulbo: – Vad hade vi att välja emellan? Särbo, nej, vi är ju tillsammans. Sambo, nej, vi bor ju inte ihop. Så jag valde kulbo, för när vi är tillsammans har vi kul ihop, sade Juholt i en intervju i TV 4:s Nyhetsmorgon den 26 mars 2011.

30 april i radiodokumentär i Sveriges radio P1: ”Särbon kommer aldrig att bli samma människa igen”, säger han i dokumentären angående sig själv.

7 oktober 2011: Sambo: - Jag har i alla sammanhang, till alla, sagt att jag bor i en lägenhet med Åsa i Västertorp. Det kan inte ha uppfattats som att jag har försökt att hemlighålla detta, sa Juholt förra veckan.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.