”Försvarsmakten har en god bild av läget”

Sverige följer den ökade ryska militära närvaron i Östersjön noga. Det säger försvarsminister Karin Enström, efter SvD:s avslöjande om ett ryskt spionfartyg nära Gotland. Utvecklingen är oroväckande, menar Socialdemokraternas och Folkpartiets försvarspolitiska talespersoner.

Ryska spaningsfartyget Fjodor Golovin. Kartan visar hur fartyget följde hela övningen med start i Hanöbukten upp till Gotska Sjön.

Ryska spaningsfartyget Fjodor Golovin. Kartan visar hur fartyget följde hela övningen med start i Hanöbukten upp till Gotska Sjön.

FOTO: privat (Grafik: Alexander Rauscher)

Det ryska offensiva agerandet i Östersjön med kanonbestyckade signalspaningsfartyg väster om Gotland är något nytt. Det har inte ägt rum på decennier. En allmän rysk upprustning i området däremot har pågått i flera år. Men fram till nu har fartygen inte kommit så nära svenskt territorium, som SvD kunde rapportera om igår. Det skedde i samband med en större militärövning i Östersjön i början av september där 13 länder deltog.

- Jag är inte ett dugg förvånad över händelsen. Hela utvecklingen i Ryssland är oroväckande. Det är en kombination av nationalism, ett allt mer auktoritärt styre och en större militär förmåga, säger Peter Hultqvist, socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet. Han anser att regeringen länge agerat yrvaket inför den ökade ryska militära närvaron i Östersjön.

Försvarsministern vill inte säga om hon är oroad eller inte. Karin Enström poängterar istället att man har kontroll över läget.

- Jag besökte den aktuella militärövningen i måndags. Det är klart att den här typen av övningar väcker intresse bland de länder som inte deltar, inklusive Ryssland, säger Karin Enström.

- Vi har sett en ökad militär aktivitet från Ryssland i Östersjön. Men även Sverige har ökat sin närvaro i området de senaste åren. Jag tycker man som svensk ska känna att försvarsmakten har en god bild av läget. Vi följer utvecklingen noga, säger försvarsministern.

Det är andra gången på mindre än ett halvår som rysk militär har varit mycket närgångna när man flugit, eller med båt närmat sig den svenska gränsen. Under påskhelgen i våras övade en rysk flygstyrka med tunga bombplan mot attackmål i Sverige. Den händelsen fick mycket stor uppmärksamhet.

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesperson, säger att läget i Ryssland, där en negativ politisk utveckling kombineras med allt större militära muskler är klart oroväckande.

- Rysslands försvarsutgifter kommer öka från 2,9 procent av BNP till 3,9 procent de kommande tre åren. Det är en snabbare militär upprustning än vad vi kan se på något annat håll i världen just nu, säger Allan Widman och fortsätter:

- Jag tror det är helt nödvändigt att Sverige möter den upprustningen. Och vi såg också i veckans budget att ramen för det svenska militära försvaret ökar för första gången på mycket länge.

Peter Rådberg, Miljöpartiets talesperson, är den politiska röst som sticker ut i sammanhanget. Han vill tona ned händelsen.

- Jag tycker inte vi ska hetsa upp oss för mycket. Det är så lätt att ta till storsläggan som fort det inträffar någon rysk militär incident. Glöm inte bort att Sverige faktiskt har en otroligt avancerad signalspaning mot Ryssland och Sverige samarbetar mycket nära USA på området, säger han.

- Rysslands agerande är kanske en konsekvens av den svenska upptrappningen, istället för tvärtom.

Sedan konstaterar även Peter Rådberg att den generella ryska politiska utveckling ”är förfärlig på alla sätt, med Putin som drar allt mer mot ett auktoritärt styre”.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.